Не впевнений — не збирай. Поради експерта: як не отруїтися грибами

Не впевнений — не збирай. Поради експерта: як не отруїтися грибами

Якщо маєте навіть мінімальні сумніви у їстівності знайденого вами гриба, залиште його у лісі. Тобто — не беріть незнайомих грибів. Це радить слухачам-грибникам Українського Радіо науковий співробітник Інституту ботаніки ім. Холодного НАН України Микола Придюк. І взагалі: якщо ви не розбираєтесь у грибах, то візьміть із собою знавця. Микола Придюк зазначив, що цього грибного сезону білі гриби іноді можна буде знайти навіть на початку грудня. Адже, з одного боку, клімат теплішає, а з іншого — малувато дощів. Також експерт розповів, чи прогнозує він цього сезону врожай галюциногенних грибів та чи є гриби інопланетянами.

0:00 0:00
10
1x

 

Отруйні гриби: бліда поганка, мухомор, несправжні опеньки. Фото: Суспільне Полтава

 

Особливих мутацій грибів немає

В Україні змінюється клімат — стає тепліше. Як це впливає на гриби, яких мутацій вони зазнають?

Якихось особливих мутацій чекати не слід. Але змінюються строки плодоношень грибів і трохи починає змінюватися видовий склад. В Україну потихеньку проникають деякі теплолюбні види з півдня Європи і навіть із Північної Америки. Це так званий боровик золотистий, наприклад, який проник до нас із Литви через Білорусь. Із південних видів — кілька років тому зʼявився боровик запашний, який вважається середземноморським видом. А поява його під Києвом — явна ознака того, що наш клімат починає потихеньку наближатися до середземноморського.

Наскільки вже поширене це явище?

Ця тенденція простежується останніми роками яскраво. Наприклад, у Миколаєві було знайдено одразу два види віддаленого родича нашої веселки, це такий цілющий гриб, дуже смердючий. Ці гриби мають здебільшого тропічне та субтропічне розповсюдження, а один із цих видів досі був знайдений лише у Центральній та Південній Америці. І от зʼявився в Україні, причому одразу в кількох точках Херсонщини та Миколаївщини. Тобто кліматичні умови почали йому підходити.

"Я не очікую вражаючих врожаїв галюциногенних грибів"

Стало відомо, що у Британії через потепління збільшився врожай галюциногенних грибів. Чи є в Україні надмірні врожаї чогось подібного?

Я б не сказав. З одного боку, клімат теплішає, а з іншого — щось малувато дощів. До цього моменту в Києві майже місяць дощів не було, а грибам потрібна волога. Спостерігається зміщення строків плодоношення — білі гриби іноді ростуть навіть на початку грудня, раніше такого не бувало у нас. Англійцям у цьому простіше — ­у них там Гольфстрім, Атлантичний океан приносить вологі повітряні маси. У нас такого щастя немає, тому я не очікую вражаючих врожаїв галюциногенних грибів. Якщо дощі триватимуть, думаю, врожаї різних грибів збільшаться.

Микола Придюк. Фото: ФБ-сторінка "Микола Придюк"

Наскільки для нас актуальними, в контексті потеплішання, стають загрози поширення грибкових інфекцій?

На жаль, це цілком можливо. Грибні інфекції позначені тим, що їх важко лікувати, вони стійкіші до антибіотиків. Через потепління кількість таких інфекцій може зрости. Хочеться сподіватися, що будуть знайдені лікарські засоби проти них, навіть серед самих грибів. Адже серед грибів є не лише патогени, а й багато грибів із лікувальними властивостями.

Деякі гриби зміцнюють імунну систему людини

Є лікувальні препарати, виготовлені з мухоморів. Що ви про це думаєте?

Лікувальні властивості є в багатьох грибів. Серед них є види, які сильніші від мухомора, причому вони не містять небезпечних токсинів, на відміну від цього гриба. Тому я в жодному разі не користувався б мухомором, краще використовувати ту ж таки веселку, вона не отруйна. Або є трутовик різнобарвний, трутовик лакований. Деякі види грибів сприяють підвищенню імунітету, є гриби з антираковою дією. Звичайні гливи, що продаються у супермаркетах, сприяють виведенню радіонуклідів, що експериментально доведено в лабораторних умовах на мишах. Найважливіше, що гриби зміцнюють імунну систему людини.

Тривають пошуки нових антибіотиків грибного походження

Антибіотик пеніцилін має грибне походження, чи не так?

Саме так. І до речі, нові антибіотики грибного походження продовжують шукати, а деякі вже випускають на Заході. Наприклад, у Японії почали випускати антибіотик з певного виду печериці. Одна з основних діючих речовин, що міститься у грибах, так звані мукополісахариди — це один із елементів клітинних стінок, які є в усіх грибах. І це не залежить від способу вирощування — чи гриб виріс у лісі, чи в теплиці. Крім мукополісахаридів, є й інші біологічно активні речовини. Ведеться активний пошук таких речовин, зокрема в Китаї.

Кажуть, що гриби — це інопланетяни. Чи це так?

Не думаю. Гриби — дуже стародавні організми. Перші викопні гриби зʼявилися багато мільйонів років тому на Землі. Водні гриби розвивалися паралельно із царством рослин, але вважається, що на сушу вони вийшли раніше, ніж рослини. Гриби мають багато спільних ознак з рештою живих організмів, які виключають їхнє іншопланетне походження.

Гриб підосичник. Ілюстративне фото © Hans Hillewaert

Не беріть незнайомих грибів

Як правильно збирати гриби, щоб не наткнутися на отруйні?

Найперша порада — якщо ви не розбираєтесь у грибах, то візьміть із собою когось, хто розбирається. Якщо такої людини немає, а грибів дуже хочеться, то варто обмежитися збиранням грибів трубчастих — це білий гриб, маслюки, моховики, підберезовики, красноголовці тощо. В Україні серед грибів такого типу смертельно отруйних видів не зареєстровано. Максимум — ви наткнетеся на так званий жовчний гриб, він не отруйний, але дуже гіркий. Славнозвісний сатанинський гриб в Україні трапляється надзвичайно рідко, його занесено до Червоної книги, він не є смертельно отруйним, на щастя. Не порівняти із блідою поганкою. Уникайте збирання грибів у місцях, де можливі хімічні забруднення, уздовж великих автотрас, біля великих металургійних чи хімічних підприємств. У місцях, де проходять активні бойові дії, уся ця незгоріла вибухівка дає сильне хімічне забруднення середовища, тому там не варто буде збирати гриби колись у майбутньому. Якщо маєте найменшу невпевненість, чи правильно визначили гриб, то його краще залишити в лісі. Тобто — не беріть незнайомих грибів.