Промінь рекомендує: NAPEREXRESTI з треком "На повторі"

Промінь рекомендує: NAPEREXRESTI з треком "На повторі"

Проєкт Максима Голоскова і Владислава Синенка існував ще до повномасштабного вторгнення – і тоді носив назву "Перша столиця". Що одразу дає розуміння, звідки ці двоє – звісно, з Харкова.

24 лютого 2022-го хлопці зустріли в рідному місті. Разом з іншими харків’янами переживали масовані обстріли. Допомагали всім, кому було необхідно: розбирали завали, волонтерили, розвозили продукти та ліки тим, хто цього потребував. Змінився як вектор їхньої творчості, так і назва – відтоді вони NAPEREXRESTI. А низка пісень, виданих за ці два з половиною років, так чи інакше торкається теми війни і присвячена людям, які виборюють свободу: "Кулі", "Україна LIVE", "Аптечка" тощо. Восени 2023 року музиканти випустили сингл "Діти війни", присвячений українським дітям, в яких вкрали дитинство.

NAPEREXRESTI позиціонують себе як "прогресивний хіп-хоп", який не оминає болючі теми для суспільства і країни, хоча і розважитись інколи не проти – що засвідчує новий трек "На повторі". Правда, розважатися – принаймні Максу Голоскову – випадає нечасто, бо наразі він перебуває у лавах ЗСУ. Він є автором текстів та "голосом" NAPEREXRESTI, а його колега Влад Синенко відповідає за музичну складову проєкту. Хлопці знають одне одного ще з дитинства.

На початку вересня трек "На повторі" увірвався в Топ-10 Shazam і завірусився в трендах YouTube. Анна Заклецька і Денис Денисенко скористались можливістю  поспілкуватись із Максом Голосковим, щоб почути історію створення NAPEREXRESTI і дізнатись про те, чи є місце для розваг у "серйозному" хіп-хопі.

 

Фото надане NAPEREXRESTI

Кожну проблему можна сприймати через призму драми, а можна шукати якийсь інший – позитивний– бік. Що ми і пропонуємо

Привіт тобі, Максе! Раді тебе чути, дякуємо що знайшов можливість з нами поспілкуватись. Чи правильно ми представили проєкт NAPEREXRESTI?

Добрий ранок, дорогі друзі! Є один нюанс: з Владом ми знайомі не з самого дитинства, але я особисто відчуваю себе так, ніби знав його ще до народження (сміється). 

З минулого життя! (всі сміються). То коли ви насправді познайомились, за яких обставин? Як склалась ваша співпраця і дружба?

В принципі, наша дружба і почалась із творчості, я б сказав. Бо це була дуже творча зустріч – ще у Харкові, в довоєнний час. Пам’ятаю, ми тоді гуляли разом з друзями до самого ранку – і розійшлись, не взявши навіть один у одного номер телефону. І ось наступного дня я випадково врізаюсь у якогось чувака на перехресті Сумської плечем в плече. Дивлюсь – а це той вчорашній чувак! (сміється). 

Хіп-хоп взагалі піднімає гостросоціальні теми – як правило. І у вас переважали такі теми в творчості. А тут раптом – "На повторі", який вже трохи про "розважитись". 

Все вірно! Дивіться: кожну проблему можна сприймати через призму драми, а можна шукати якийсь інший – комедійний – бік. Дивитись через призму позитиву, як ми і пропонуємо. 

Як ви зазвичай співпрацюєте з Владом? Ти пишеш текст, надсилаєш його Владу, а він вже шукає грув, накладає біт? Чи ви джемите разом?

Нехай ця наша кухня внутрішня трохи побуде в секреті. Бо творити щось по одному якомусь сценарію навряд чи доцільно. Кожен художник експериментує, щось шукає. Тому якоїсь однозначної формули я не приведу на даний момент. Це все йде від душі, від серця, інтуїтивно. А іноді й імпровізаційно.

А щодо "На повторі" – можу додати, що ми наближаємось із андеграунда до якоїсь популярної музики. І нам це подобається. От навіть взяти "Аптечку", яку ви згадували раніше. Вона хоч і не вибила двері так, як зараз "На повторі", але теж підтягується – люди її слухають. Вона теж трохи попсова – бо про кохання, – і надає позитиву. І ми ще готуємо такі пісні, тому що зараз це відчуття переважає в нашому серці. Бо кохання – це безмежне відчуття, яке потрібно кожному. 

Але хіп-хоп тече в моїй крові, я не можу без нього – без серйозного хіп-хопу. І в нас готовий дуже крутий трек – але це також поки секрет.