"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області

"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" —  Біцак про ситуацію в області

Одна третя всіх керованих авіабомб, які Росія скидає на Україну, припадають на Сумську область, розповів в ефірі Українського Радіо заступник голови Сумської районної ради Володимир Біцак. За його підрахунками, влітку на Сумщині могло відбуватися до 250 вибухів на добу, зараз кількість вибухів зменшилася до 160-180. Разом з тим, на думку заступника голови, Росія змінила налаштування КАБів: раніше на місці падіння бомби утворювалася вирва, а зараз КАБи завдають максимальних уражень на поверхні, тим самим підвищуючи небезпеку для людей.

0:00 0:00
10
1x

Наслідки російського авіаційного удару 13 вересня по Ямпільський громаді Шосткинського району. Фото: Сумська обласна військова адміністрація

Третина російських КАБів припадає на Сумщину

Пане Володимире, давайте розпочнемо з ранкового удару армії РФ керованою авіаційною бомбою по Охтирці, а також нещодавнього обстрілу Конотопа. Які міста, громади найчастіше зараз потерпають?

Третина всіх керованих авіабомб, які рашисти скидають на Україну, припадає на Сумську область. За минулу добу на Сумщину скинули 21 керовану авіабомбу, 14 з яких — на Білопільську громаду. Також зранку була атака на Ямпільську громаду, де одна людина загинула, а шестеро — поранені. Також був прильот практично в центр Охтирки, яким, на щастя, лише пошкоджено будинки навкруги. Напередодні, як вже відомо, прилетіло по центру Конотопа. Одна людина, яка тоді постраждала, на жаль, сьогодні померла в лікарні. 

Рашисти, на мою думку, змінюють тактику. До цього вони били по школах та медзакладах, а зараз почали били по центрах міст районного значення. Це робиться, мабуть, для того, щоб максимально посіяти паніку, щоб люди почали вимагати перемовин. Тож більша частина Сумщини потерпає від КАБів, частина області — також від FPV-дронів, таких випадків багато.

 Географія обстрілів на Сумщині розширилась

До речі, про використання FPV-дронів: ми неодноразово спілкувалися з вашими колегами з Херсонщини і в самому Херсоні та багатьох громадах області дуже часто вилітає дрон зі скидом. Складається враження, що вони спеціально полюють на цивільні автівки, пішоходів…

В нас позавчора FPV також влучив у "хлібовозку", люди постраждали. Аналізуючи всі ці обстріли, я бачу, що їхня географія на Сумщині розширилась. Якщо раніше це було приблизно 8-10 громад за добу, то зараз під обстрілами з різноманітних видів зброї за добу може опинятися й 15 громад. 

Електропостачання в Конотопі відновлено на 90 %

Ми вже загадали Конотоп, який у ніч на 12 вересня "шахедами" атакувала армія РФ. Були повідомлення, що поранено було щонайменше 14 людей, а міський голова говорив, що це число лише тих, хто офіційно звернувся по допомогою. Як часто росіяни для атак використовують"шахеди"? 

В Сумах ППО розташоване в точках, які дозволяють успішно вражати ворога. Я би сказав, що 2-3 рази на тиждень стабільно в нашому напрямку “"шахеди”" намагаються залітати. В Конотопі, я вважаю, недостатня кількість мобільних груп ППО для збиття "шахедів".

Руйнування, завдані росіянами по місту Конотоп Сумської області вночі 12 вересня. Фото: Сумська обласна військова адміністрація

Станом на ранок 13 вересня електроенергія була лише в половини Конотопа, близько 40 % міста залишалося без світла з моменту цієї атаки. Чи змінилася ситуація станом на зараз, на вечір?

Наскільки мені відомо, електропостачання відновлено на 90 %. Думаю, найближчим часом воно буде відновлено повністю. 

Влітку було й по 250 вибухів за добу на Сумщині, зараз їх по 160-180

Якщо говорити про інтенсивність обстрілів від початку вересня, то вона збільшилася чи зменшилася?

Кожного ранку я публікую статистику, рахуючи її по вибухах, бо обстріл поняття дуже широке. Влітку було й по 250 вибухів за добу на Сумщині, зараз їх по 160-180. Проте раніше, коли працювала ствольна артилерія, була більша кількість вибухів. А зараз це, на жаль, керовані авіабомби, які завдають максимально великої шкоди. Проте раніше рашисти використовували в більшості півтонні бомби, а зараз почали використовувати бомби меншої ваги, по 250 кг. Також, мабуть, змінилося програмування, бо раніше, як в Охтирці, вони робили вирви, а зараз спричиняють руйнування на поверхні, щоб завдати якомога більше шкоди "живій силі" — людям. 

Володимир Біцак. Фото: ФБ-сторінка "Володимир Біцак"

Близько 90 % обʼєктів критичної інфраструктури Сумщини забезпечені резервними джерелами живлення. Яка ситуація зараз на Сумщині з електропостачанням? Які виклики стоять?

По енергетичній інфраструктурі прилітає, такі випадки трапляються, але останні днів пʼять в Сумах була одна черга відключень електрики. В інших випадках електроенергія є на постійній основі. 

Російські FPV-дрони залітають в центр Глухова

Як змінилося життя прикордонних громад, населених пунктів після початку Курської операції? Чи діють зараз на територіях, які межують з Росією, якісь особливі режими?

В пʼяти населених пунктів в Конотопського та Шосткинського районів обласною військовою адміністрацією оголошена обовʼязкова евакуація. там збільшилася кількість обстрілів, зокрема, Глухова — великого населеного пункту, куди залітають російські FPV-дрони. Тому будемо переконувати людей, що евакуація не означає, що їм треба їхати назавжди і залишати свої домівки. Це тимчасовий вимушений захід, який покликаний убезпечити життя наших громадян. 

Куди звертатися, якщо ви хочете евакуюватися?

Від сумської обласної організації Товариства Червоного Хреста в Україні зʼявилася інформація, що за серпень загони швидкого реагування сумської організації евакуювали 113 людей з прикордоння області. Якщо ж люди все таки ухвалюватимуть рішення поїхати, куди найкраще звертатися?

Якщо це село, то вони повинні прийти до свого старости і записатися в чергу. Призначається день, місце та час й подається евакуаційний транспорт. Якщо йдеться про місто, то процедура та ж сама, лише треба прийти в міську раду. Людині пропонується декілька варіантів, куди можна евакуюватися. По-перше, це місто Суми, де розселяють в гуртожитки. В Роменському районі розселяють по приватних будинках. Третій варіант — це залізничний транспорт, які їдуть з Шостки до Києва. 

Тож треба звертатися до свого місцевого керівництва — старости, голови ОТГ чи його представників.