Стратегічно в німецько-українських відносинах нічого не змінюється – Мартинов про військову допомогу

Стратегічно в німецько-українських відносинах нічого не змінюється – Мартинов про військову допомогу

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. Проте найближчим часом Берлін удвічі може скоротити допомогу Україні. Почали лунати заяви від прем’єр-міністра Саксонії і Тюрингії, що взагалі потрібно припинити надавати Україні військову допомогу. Такі настрої в німецькому суспільстві доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу історії і міжнародних відносин, зовнішньої політики України Інституту історії України НАН України Андрій Мартинов пояснює наближенням виборів у східнонімецьких федеральних землях, де партії правлячої коаліції не користуються великою популярністю. На озброєння ультраправі і ультраліві популісти взяли саме критику допомоги Україні. На жаль, війна вдарила не лише по Україні, але й по Німеччині. Фактично два з половиною роки німецька економіка переживає не найкращі часи. Вона поки що не в занепаді, але зростання є мізерним і уряд за це критикують. Шольцу доводиться рахуватися з позицією східних земель проте стратегічно в  німецько-українських відносинах нічого не змінюється – підсумував експерт.

0:00 0:00
10
1x

Фото з відкритих джерел 

Мова йде про скорочення не лише допомоги Україні, а й інших статей бюджету

Наскільки інформація про імовірне скорочення військової  допомоги Україні відповідає дійсності?

На початку вересня відбудуться вибори до земельних ландтагів в східнонімецьких федеральних землях. Там зараз якраз пік виборчої кампанії, і на жаль, партії правлячої коаліції не користуються великою популярністю на сході Німеччини. На озброєння ультраправі і ультраліві популісти взяли саме критику допомоги Україні. Крім того, події, які розпочалися 6 серпня із заходу військ України в Курську область лише підживили ці настрої на сході Німеччини. Одразу почали лунати заяви від прем’єр-міністра Саксонії і Тюрингії, що взагалі потрібно припинити надавати Україні військову допомогу. Постали ностальгійні моменти щодо Другої світової війни і ролі Німеччини в цих процесах. Також безпосередньою політичною передумовою цих процесів є звичайно обговорення бюджету на наступний рік. На жаль, війна вдарила не лише по Україні, але й по Німеччині. Фактично два з половиною роки німецька економіка переживає не найкращі часи. Вона поки що не в занепаді, але зростання є мізерним і уряд за це критикують. Крім того, дуже гостро постало енергетичне питання. Німеччині доводиться купувати газ за вищими цінами, ніж це було до війни. Тут наклалося ще й рішення про закриття своїх атомних станцій. Тому Німеччина дуже складно адаптовувалася останні два з половиною років до умов існування, які були започатковані масованою російською агресією після 24 лютого 2022 року. Звісно настрої такі присутні, але тривожних побоювань не має бути, оскільки Німеччина фінансує Україну з різних джерел. Тобто йдеться не лише про гроші державного бюджету. Це також і взаємодія на рівні приватного бізнесу. Стратегічно в  німецько-українських відносинах нічого не змінюється. Важливо, аби уряд не спіткнувся у вересні-жовтні під час обговорення бюджету на 2025 рік. Тут варто нагадати, що немає державних грошей, є гроші платників податків. У Німеччині, де рівень оподаткування досить високий, уряд дуже чутливий до витрат бюджетних коштів. Мова може йти про розширення можливостей взаємодії з Німеччиною в сфері приватних інвестицій. Якщо ми почитаємо коментарі німецького посольства в Україні, там також зазначається, що Німеччина не збирається переглядати свої зобов’язання, які були взяті в рамках  G7 – наступного року це майже 50 млрд євро. Мова йде про скорочення не лише допомоги Україні, а й інших статей бюджету. Нам у своїй подальшій стратегії  відносин з ФРН потрібно більше уваги приділяти диференціації роботи з німецькою громадською думкою в західних федеральних землях і в східних. На сході Німеччини дуже активно працюють наративи російської пропаганди. ФРН – федеративна держава, тому уряд Шольца муситиме звертати увагу на позицію влади в східнонімецьких землях.

Шольцу доводиться рахуватися з позицією східних земель, які взагалі проти будь-якої допомоги

Наскільки вагомою для України є допомога Німеччини? Які її обсяги?

Якщо ми подивимося сумарно, то допомога Німеччини навіть більша, ніж допомога Великобританії або Франції. Німеччина дійсно є лідером і тут можна уряду Шольца тільки подякувати. З іншого боку завжди хочеться мати чогось більше, але треба виходити з реальності. Шольцу доводиться рахуватися з позицією східних земель, які взагалі проти будь-якої допомоги. Це диво, що Німеччина є лідером. Це скоріше консенсусна позиція правлячої німецької коаліції. В першому півріччі цього року, коли США припинили надавати допомогу, Німеччина була чи не єдиною системною і послідовною помічницею України і дала нам можливість встояти в ті часи. Важко прогнозувати що буде, оскільки досить динамічними є соціологічні опитування симпатій виборців в ті й же Тюрингії, де вже 1 вересні відбудуться вибори.

Уряд Шольца в середньостроковій перспективі збирається збільшувати військові видатки

Повідомлення про імовірне скорочення військової допомоги Україні вплинуло на акції низки західних виробників зброї і оборонних компаній. Вартість акцій деяких компаній знизилася від 2 до 6%. Стабільність допомоги Україні це ще й запорука стабільності роботи деяких компаній?

Справді, трішки впав курс акцій концерну Rheinmetall. Це основний концерн, який постачає зброю в Україну. Але тут крім питання допомоги Україні також стоїть питання військових витрат Німеччини як таких. Уряд Шольца в середньостроковій перспективі збирається збільшувати ці видатки. Тому я думаю, що досить швидко курс акцій повернеться на попередній рівень. Позиції виробників залишаються потужними.

Андрій Мартинов. Фото: з відкритих джерел 

Німеччина хоче повернутися хоча б до тих позицій, на який була ФРН до 1990 року

Чи збирається Німеччина ставати на шлях мілітаризації?

Це не стільки мілітаризація, скільки повернення до норми, оскільки була надмірна пацифікація. А війна в УкраїнІ повернула до тями європейські уряди і військових. Німеччина хоче повернутися хоча б до тих позицій, на який була ФРН до 1990 року. Як тільки ФРН і НДР об’єдналися, то одразу почалися скорочення Бундесверу та видатків на оборону. Мова йде про кінетичні війни – війни з використанням звичайних видів озброєння. А це знову ж таки повертає до необхідності бути озброєними. Якщо ви хочете запобігти війні, вам потрібно бути досить сильними. Приклад України це довів. Тому німецький уряд не буде радикально скорочувати заплановані військові видатки на 2025 рік, оскільки загальна атмосфера в Європі цьому на жаль не сприяє.

Певні логістичні проблеми можуть існувати

Президент Зеленський закликав міжнародних партнерів пришвидшити логістику оголошених пакетів військової допомоги. До кого саме був цей заклик і чи справді є проблема ритмічності у наданні військової допомоги?

Цей заклик більш актуальний для наших партнерів у Франції і Великобританії. У Франції після виборів взагалі не зрозуміла внутрішньополітична ситуація. Зараз керує технічний уряд і не зрозуміло, як буде сформовано нову коаліцію. Великобританія на початку серпня була зайнята більше внутрішніми проблемами. Але коли все буде врегульовано і Франція і Великобританія повернуться до підтримки України. Європейський вектор для нас дуже важливий зважаючи на ще більшу невизначеність, яка керує президентською виборчою кампанією в США. Певні логістичні проблеми можуть існувати.

Якщо допомога від Німеччини все ж таки скоротиться, чи здатні інші наші партнери компенсувати цю втрату від Німеччини і хто це міг би бути?

Можна допускати будь-які варіанти, проте до кінця цього року ситуація буде такою, як вона була запланована. Звичайно потрібно сподіватися на краще, готуватися до гіршого, але якихось надмірних побоювань щодо того, що ЄС радикально перегляне свою позицію щодо підтримки України немає. Це скоріше рожеві мрії Кремля, але вони дуже далекі від дійсності.

В інформаційному просторі розігрується історія причетності України до підриву Північного потоку

Що зараз потрібно коригувати чи посилювати у відносинах Україна-Німеччина?

Зараз, на превеликий жаль, у нас виникла чергова проблема, пов’язана з історією вибуху Північного потоку. В інформаційному просторі розігрується історія причетності України до цього акту. ФРН закликала Росію долучитися до розслідування. Російська сторона вважає, що Україна не причетна до цієї справи і звинувачує Великобританію і США. На жаль,  ця історія накладається на дебати ФРН  щодо перегляду обсягів допомоги України. Робота з цим інформаційним приводом підриву північного газопроводу буде актуальнішою темою, ніж навіть питання військової допомоги. 

Останні новини
Особистий прорив: OKS видав мініальбом "НавіялО"
Особистий прорив: OKS видав мініальбом "НавіялО"
Промінь рекомендує: Aspen Grove з треком "Коли ти пішла"
Промінь рекомендує: Aspen Grove з треком "Коли ти пішла"
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"
Новини по темі
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський