Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ

Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ

12 вересня ― день фахівця радіоелектронної боротьби. З цієї нагоди військовий експерт та волонтер Павло Нарожний розповів Українському Радіо про те, як засоби радіоелектронної боротьби змінюють ситуацію на полі бою, які розробки зараз використовують росіяни та чи сповільнюють цей процес санкції. Експерт розповів про українську систему "Буковель-AD", завдання якої ― захист наших позицій від різноманітних дронів. "Ця система живиться від великого генератора і здатна покрити велику ділянку фронту ― може заглушити до 10 км. Така собі величезна парасолька, яка захищає всіх, хто під нею перебуває. Там буде заглушено і сигнал GPS, і ворожі цифрові радіостанції, і супутниковий зв’язок", ― зазначив Павло Нарожний.

0:00 0:00
10
1x

 

Вітчизняний комплекс радіоелектронної боротьби "Буковель-AD" ефективно придушує російські безпілотники. Фото: Міноборони/Telegram

 

Часто дружній РЕБ стає ворожим РЕБом

Якщо шахед локаційно зникає, то вочевидь це робота РЕБ. Як працюють ці засоби?

Робота фахівця РЕБ набагато ширша, ніж збивання ворожих засобів з траєкторії. Найперше варто сказати про окопний або купольний РЕБ. Над головами наших солдатів літає величезна кількість дронів-камікадзе, їх можна умовно поділити на ті, що літають по запрограмованій траєкторії, та керовані дрони на зразок FPV. Щоб убезпечити наших солдатів, треба передавати шум на тих частотах, на яких працюють ці дрони. Таким чином у них знищується сигнал відеозв’язку та управління ― і дрон падає. На жаль, це відбувається дуже хаотично, і часто дружній РЕБ стає ворожим РЕБом, тому що наші оператори FPV-дронів також не можуть літати над головами наших солдатів та дійти до ворожої території. Ви вже згадували збиття шахедів та крилатих ракет. У цих засобах стоять системи навігації, які працюють за двома принципами. Перший ― інерційна система, але вона дуже не точна. Тобто якщо запустити дрон на відстань більше 100 км, то похибка буде вираховуватись у сотнях метрів, тому для коригування курсу там стоїть антена GPS. Наші фахівці РЕБ вміють передавати фальшивий сигнал GPS: дрону передають координати правильні, а висоту неправильну, дрон починає знижуватися і влучає в землю.

До речі, буває таке, що люди їдуть у машині по Києву, а їм GPS показує, що вони в Гонолулу. Це робота РЕБ.

Але ворог також уміє дистанційно змінювати курси своїх дронів безпосередньо в польоті. Яким чином тоді відбувається кореляція орбіт з усіх боків?

І крилаті ракети, і шахеди можуть теоретично і практично отримати сигнал та змінити свою траєкторію, запрограмований маршрут. Були випадки, коли наші фахівці знаходили шахеди, а на них стоїть GSM-модем, який здатний підключитися до української мережі, використовуючи українську GSM-карту, та змінити маршрут фактично з допомогою телефона. Але це швидше гонка озброєнь, а не засоби РЕБ.

РЕБ зазвичай об’єднаний із системами радіолокаційної розвідки

Що ми вважаємо точкою відліку у застосуванні РЕБ?

Мабуть, це радянські часи, коли застосовували глушилки «ворожих голосів». Зараз засоби РЕБ зосереджені в першу чергу на цифрових системах зв’язку. Це GPS; супутникові системи (ми активно використовуємо старлінки, а ворог робить величезну кількість спроб, щоб цю систему поставити на коліна, тож компанія Starlink вже двічі змінювала прошивку через роботу ворожого РЕБ); системи стільникового та мобільного зв’язку, які ворог глушить нам, а ми ― ворогу. Крім того, з обох боків використовуються спеціальні системи. Йдеться по суті про літаючий радар (ми такий літак отримали нещодавно від Швеції, а у росіян це є давно), який знаходиться на висоті 10 км і може на величезну відстань, до 600 км, бачити всі повітряні та наземні цілі. І є спеціальні системи, які здатні захистити ці об’єкти, тобто певним чином вони відбивають сигнал радіолокаційних радарних систем і захищають стратегічний об’єкт. Таких прикладів роботи РЕБ доволі багато.

Павло Нарожний. Фото: facebook/Pavlo Narozhnyy

Коли ми говоримо про комплекс РЕБ, то зазвичай маємо на увазі засіб, який має конкретні технічні характеристики. Наприклад, є такий український "Буковель-AD" завдання якого ― захист наших позицій від різноманітних дронів. Ця система живиться від великого генератора і здатна покрити велику ділянку фронту ― може заглушити до 10 км. Така собі величезна парасолька, яка захищає всіх, хто під нею перебуває. Там буде заглушено і сигнал GPS, і ворожі цифрові радіостанції, і супутниковий зв’язок. Крім того, РЕБ зазвичай об’єднаний із системами РЕР, бо спершу треба розвідати і зрозуміти, що саме ми будемо глушити, тобто які системи використовує тут ворог і як з ними треба боротися.

Чи виробляємо ми якісь засоби РЕБ?

Одне з наших болючих питань ― ланцети, для них мішенню є артилерія. Зараз є українська розробка, яка недоступна для покупки фізичними особами чи благодійними волонтерськими організаціями, її може закуповувати тільки держава. Система монтується на автомобіль, вона здатна захищати наші системи від найсучасніших російських дронів.

У ворога дуже розвинута система РЕБ

Чи є паритет у засобах РЕБ між нами і ворогом? Чи працюють щодо ворога санкції, адже радіоелектронна розвідка і боротьба ― це точно чіпи, антени тощо?

На жаль, у ворога дуже розвинута система РЕБ. Р-330, Р-340, системи супутникової навігації, засоби для знищення цифрових систем, боротьба з мобільним зв’язком, причому вони можуть підключатися до режиму абонента і моніторити ситуацію. Росіяни дуже потужно інвестували у РЕБ і розвивали це з 2000 року. Чи впливають санкції? Росіяни навчилися через треті країни обходити санкції, на жаль. Через ОАЕ, Китай вони отримують доволі велику кількість обладнання. Це в першу чергу чіпи, але не антенне та антенно-фідерне обладнання. Антенне обладнання росіяни спроможні виробляти самі. Отже, зараз зупинити виробництво систем РЕБ практично нереально.

Система Р-330 стоїть на озброєнні російських, українських та білоруських частин. Те, що він є і у нас, і у них ― це нам допомагає чи заважає?

Нам це допомагає. Будь-який комплекс можна знайти як використовувати. Навіть такий застарілий комплекс може стати у пригоді.

У Калінінграді стоїть дуже потужний засіб РЕБ, який транслює фальшивий сигнал GPS на все Балтійське море, така ж система працює у Чорному морі. Росіяни роблять все, щоб порушити судноплавство для наших союзників.

Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції

А щодо шахедів, які залітають на територію Білорусі і не лише, це робота РЕБ?

Передавати фальшивий сигнал на відстань до 10 км ― це абсолютно реально. Але коли йдеться про сотні кілометрів, то це практично неможливо. Крім того, на шахеді стоїть спеціальна захищена антена GPS. Це чотири антени з просунутим алгоритмом, який може зрозуміти, де фальшивий сигнал, а де не фальшивий. Щоб повністю заглушити такий шахед, потрібно мати чотири фальшивих випромінювачі. Уявімо собі, що треба збити шахед, який летить на Київ, щоб він долетів до Мінська, наприклад. Треба, щоб на всій його траєкторії стояли такі випромінювачі, а це неможливо. Це занадто великі інвестиції, щоб шахеди перенапрявляти в Білорусь, краще хай у лісі десь падають і там вибухають.

Чи можемо ми дійти до такого рівня взаємної радіоелектронної боротьби, коли взагалі стане неможливо літати?

Росіяни і ми постійно над цим працюємо. Вони дійшли до такої технології, що коли ми повністю глушимо GPS-сигнал, росіяни на своїй території ставлять два маяки на відстані сотні кілометрів один від одного і передають GPS-подібний сигнал, але на іншій частоті. Частоту вони здатні змінювати. А на дроні стоїть спеціальний приймач, який бачить два маячки, він може вимірювати відстань за швидкістю проходження сигналу і приблизно оцінити своє місце розташування. Тобто в якийсь момент нам доведеться ставити на землі такі станції GPS.