Розрив дипломатичних відносин з Малі і Ніґером стався через російський вплив – експертка

Розрив дипломатичних відносин з Малі і Ніґером стався через російський вплив – експертка

4 серпня Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною. Ця дата вибрана не випадково, адже цього дня почалося турне міністра Дмитра Кулеби африканськими країнами, вважає кандидатка політичних наук, аналітикиня Global Ukraine Foundation Марта Олійник-Дьомочко. За її словами Росія вдало розхитує суспільну ситуацію в африканських країнах, аби в потрібний момент схилити їх на свій бік. Разом з тим аналітикиня в ефірі Українського Радіо зазначає, що половина африканських країн підтримують Україну, з якими нам потрібно розширювати контакти для того, що стимулювати їх до припинення будь-якої торгівлі з Росією, приєднання до санкцій, кооперації на різних міжнародних майданчиках.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: АР

Чи стало несподіванкою для України розрив відносин з Малі і Ніґером?

Це очікувана закономірність, оскільки Малі і Ніґер разом з Буркіна-Фасо входять до новоствореної конфедерації держав Сахеля. Всі ці три країни керуються хунтами і заступаються одна за одну в регіоні, захищаючи таким чином своє право на владу, здобуту внаслідок військового перевороту. Вони відмовилися від співпраці з західними партнерами, які їм гарантували боротьбу з тероризмом. Для Ніґера це були США в основному, для Малі – французькі військові і їхній основний зовнішньополітичний партнер - Росія. Відповідно після такої поразки вагнерівців тиждень тому російський міністр закордонних справ Сергій Лавров телефонував до свого колеги з Малі для того, щоб залагодити цю ситуацію і підтвердити, що Росія і надалі їм допомагатиме. Після цього ми бачимо як 4 серпня Малі розриває відносини з Україною. Ця дата також вибрана не випадково, адже цього дня почалося турне міністра Дмитра Кулеби африканськими країнами. Це була спроба помститися Україні до цієї засідки. Для Ніґеру, де проживає багато туарегів це питання також актуальне. Проросійськість цієї країни і її близькість з Малі зробила цей крок очікуваним.

"Заява Малі була настільки переповнена російськими кліше про неонацизм в Україні, про тероризм, тощо, що одразу видно чиї вуха стирчать за цією заявою"

Наскільки серйозні офіційні мотиви розриву дипломатичних відносин?

Навіть якщо в нас з Малі не було до цього інтенсивної торгівлі, дипломатичні відносини були встановлені з 1992 року. Тому їхній розрив – це серйозний крок. Пан Юсов у своїй заяві не вказав нічого конкретного. Потім було фото туарегів з українським прапором. Їм ніхто не забороняє фотографуватися з українським прапором і писати в Твіттері їм теж не заборониш те, що вони хочуть писати. Тому підтверджених причин участі України немає. Реакція нашого МЗС була в тому дусі, що мовляв хочете - розривайте, але офіційного підтвердження у вас все ж таки немає. Заява Малі була настільки переповнена російськими кліше про неонацизм в Україні, про тероризм, тощо, що одразу видно чиї вуха стирчать за цією заявою.

"Росія вдало розхитує суспільну ситуацію в африканських країнах, аби в потрібний момент схилити їх на свій бік"

Яка кінцева мета утворення альянсу Сахельських держав?

Вони об’єдналися начебто для забезпечення безпеки, для більшої консолідації зусиль, але поки що ніхто не знає, як воно буде функціонувати. Непередбачена консолідація їхньої економічної політики, як вони реагуватимуть на різні міжнародні виклики. З 2019 року в мережі циркулюють документи, які колись викрали з офісу Пригожина. В цих документах мова йшла про те, що на теренах Західної Африки планується створення конфедерації держав, яка була би лояльна до Росії. В цих документах перерахована значно більша кількість держав. Наразі ця конфедерація не має виходу до моря. Тому питання її розширення – це питання чи не буде переворотів в інших африканських країнах. В серпні 2023 року у Гані, яка є дружньою до України і виступає проти російського впливу була спіймана група молодиків, яка збиралася провести маніфестацію з плакатами Путіна і прапорами Росії. Це стандартний російський підхід для розхитування ситуації в країні і створення хибного запиту від суспільства. Цих молодиків спіймали і коли поліція з ними розмовляла, то з’ясувалося, що один з них колись давно давав інтерв’ю російському пропагандисту Семену Бокову і зазначав, що в країнах Західної Африки планується багато переворотів. Росія до тих трьох переворотів, які відбулися не причетна. Але вона вдало розхитує суспільну ситуацію і суспільну думку, щоб в потрібний момент схилити на свою сторону хунти, які приходять до влади.

Половина африканських країн підтримують Україну

Які країни Африки дружні до України?

Це приблизно 50% країн, які голосують за резолюції Генеральної асамблеї ООН. Третина утримується, частина завжди відсутня (8-9 країн), кілька країн голосують на підтримку Росії. Якщо подивитися на країни, які безпосередньо дуже гарно з нами співпрацюють, то це може бути Джибуті, Кенія (входить до Кримської платформи), Замбія, Малаві, Маврикій (які відвідував міністр Кулеба), Ботсвана, (де нещодавно ми відкрили посольство), Гана, Кот-д'Івуар, Марокко, Туніс тощо. Тобто є чимало дружніх африканських країн, з якими потрібно розширювати контакти для того, щоб стимулювати їх до припинення будь-якої торгівлі з Росією, до приєднання до санкцій, до кооперації на різних міжнародних майданчиках. З кожною країною потрібно працювати, аби на міжнародних майданчиках вона просувала потрібний нам наратив.

Дмитро Кулеба та Маніш Гобін домовилися про залучення інвестиційних можливостей Маврикію до відновлення України. Фото: МЗС України

"У Малаві, Замбії та Маврикію немає історичної ниточки, за яку любить смикати Росія"

Міністр Дмитро Кулеба відвідав Малаві, Замбію, Маврикій. Що це за країни? В яких сферах Україна могла би з ними співпрацювати? І чи сильний там проросійський вплив?

Всі ці три країни знаходяться в регіоні Південної Африки. Характерні вони тим, що коли вони здобували незалежність в 60-х роках минулого століття, Радянський союз їм у цьому не дуже допомагав. У них немає отих давніх зросійщених контактів, немає сильної історичної ниточки, за яку любить смикати Росія. Замбія відома через великі боргові зобов’язання перед КНР. Це країна, в якій розвивається агросектор та металургія. Малаві з 1994 року фактично демократична країна. Економічно країна не дуже потужна і залежна від агросектору. Проте з нею також можна налагоджувати діалог і щодо сільського господарства і щодо політичних консультацій. Маврикій – економічно розвинена країна. Його основний сектор – це промисловість і будівництво. Минулого року Маврикій проігнорував саміт Росія-Африка. Тобто ця країна дистанційована від Росії і намагається не розвивати відносини з терористичною країною. Цим трьом країнам дуже відгукуються наші наративи про відновлення територіальної цілісності, про справедливий світовий порядок, про принципи міжнародного права, про прозорі правила гри. У Малаві і Замбії при владі доволі молоді лідери, які стоять на засадах демократії і прозорої співпраці. Росія намагається знайти способи, як подружитися з цими країнами. В Африці багато країн, які співпрацюють з Росією. Це та ж сама Південна Африка, яка ніби нейтральна, але робить дивні жести з російським човном у своїх водах. Також Зімбабве, Мозамбік, де при владі старі еліти, які співпрацюють з Росією.


Марта Олійник-Дьомочко. Фото: ФБ-сторінка

Африканські країни економічно залежні від Китаю

Який інтерес має Китай на Африканському континенті?

Китай працює з Африкою більше в економічному плані. Вони зацікавлені в стабільності там, де в них є економічні інтереси. Китай є першим кредитором для Африки. Багато африканських країн потрапили на голку від Китаю, коли вони набрали багато дешевих кредитів на побудову інфраструктури. В якийсь момент виплачувати кредит стало важко і була навіть дискусія, що Китай може забрати собі цю збудовану інфраструктуру. Росія з Китаєм виступають як один ідеологічний блок. Росія не може змагатися з Китаєм, оскільки вона не має стільки грошей, щоб дати африканським країнам. Тому вона заходить через свої гібридні методи. Але якщо дивитися на гравців, то чітко є західний блок (США і європейські країни) і Росія з Китаєм.

Останні новини
Особистий прорив: OKS видав мініальбом "НавіялО"
Особистий прорив: OKS видав мініальбом "НавіялО"
Промінь рекомендує: Aspen Grove з треком "Коли ти пішла"
Промінь рекомендує: Aspen Grove з треком "Коли ти пішла"
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"
Новини по темі
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський