Опалювальний сезон закінчено з рекордними запасами газу в сховищах

Опалювальний сезон закінчено з рекордними запасами газу в сховищах

Про запаси газу наприкінці опалювального сезону та ситуацію із заборгованістю за житлово-комунальні послуги в ефірі Українського радіо розповідає експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x

5 квітня в Києві закінчився опалювальний сезон. В українських підземних сховищах  станом на 31 березня зберігалося майже 16 мільярдів кубічних метрів природного газу. Тобто опалювальний сезон закінчився чи не вперше за всю історію з  рекордними запасами газу. З чим пов’язана така кількість заощадженого газу пояснює експерт: "Є три причини. Перша – це накопичення рекордно високих обсягів газу в сезон закачування, з урахуванням того, що були можливі форс-мажорні обставини, як то можливість не підписання угоди про подальший транзит газу. З огляду на це було зроблено запас в 21,8 млрд кубометрів газу. Друга причина – це тепла зима і відповідно невисокий рівень споживання газу. Якщо минулого року під час опалювального сезону було відібрано 8,5 млрд кубометрів, то в цьому році трішки більше ніж 6. І третя причина – це те, що початок сезону закачування було розпочато раніше, аніж минулого року. У цьому році він розпочався в березні,  натомість минулого року – у квітні".

Сумарна заборгованість за житлово-комунальні послуги складає близько 32 мільярдів гривень. Українці не квапляться сплачувати рахунки, оскільки уряд анонсував скасування нарахування пені за прострочені платежі. Крім того, багато сімей в наслідок втрати роботи через карантин не мають для цього коштів. "Це є наслідком тих м’яко кажучи недолугих, точніше незавершених реформ, які відбувалися на ринку природного газу. Тобто ми фактично зруйнували попередню систему, за якою газ постачався і споживався, але нову структуру до кінця так і не доробили з різних причин – як із суб’єктивних, так із об’єктивних. Компанії, які надають житлово-комунальні послуги в свою чергу також є великими боржниками. Тобто не лише населення, але й вони в боргу перед постачальниками природного газу. Тому радіти низьким цінам на енергоносії не варто, адже попередні роки ці ціни піднімалися з огляду на економічну обґрунтованість, але без огляду на доступність природного газу і послуг з водопостачання та опалення для абсолютної більшості споживачів. Така система є хибною і потребує заміни на систему, яка б стимулювала не лише нас з вами, як споживачів, щоб скорочувати обсяги споживання, економити і раціонально використовувати енергоресурси, але й спонукала б постачальників до конкуренції, до підвищення якості енергетичних товарів і послуг", – зазначає експерт.

На фото: Геннадій Рябцев Главком