Причинами втрати трудових ресурсів є не лише трудова міграція, а й старіння нації — Длігач

Причинами втрати трудових ресурсів є не лише трудова міграція, а й старіння нації — Длігач

Причинами втрати трудових ресурсів є не лише трудова міграція, а й старіння нації, переконаний доктор економічних наук Андрій Длігач. В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" він прокоментував, чому у 2019-му продовжився відтік з України працездатного населення.

Ведучий:

Владислав Красніцький

 

"Причинами втрати трудових ресурсів є не лише трудова міграція, а й старіння нації. Майже 9 мільйонів українців, а це більше половини трудових ресурсів України, постійно або тимчасово працюють за кордоном", — зазначив  Андрій Длігач.

Доктор економічних наук пояснив причини трудової міграції представників молоді та старшого покоління.

"За кордон їдуть як кваліфіковані, так і не кваліфіковані працівники, і це, звичайно, не проблема самого роботодавця. Міграція молоді пов’язана не тільки з зарплатнею, а й з бажанням отримати досвід та бажанням мандрівок. І втримати людей, які мають наміри мандрувати і дивитися світ, збільшенням зарплатні майже неможливо. Їх можна лише зацікавлювати. І швидше за все, потрібно зацікавлювати не стільки громадян України, скільки громадян інших країн, аби вони  приїжджали на роботу до України. Що стосується старшого покоління, то раніше їх можна було втримати збільшенням зарплати. Наразі українці вже отримали досвід роботи у Польщі, Німеччині, скандинавських країнах, і тепер вже тими спробами підвищення зарплати ми вже не зможемо втримати людей, які змогли побачити можливість для себе працювати і за 1200 і за 1500 євро на місяць. Отже, припинити цей процес в рамках однієї компанії, одного року або силами Кабінету Міністрів неможливо",   

Андрій Длігач зауважив, що для України є два шляхи, як вирішити проблему втрати трудових ресурсів.

"Для України є два шляхи. Перший — це дійсно кожній компанії розробляти сої власні технології утримання персоналу і шукати нові можливості переходу на виробництво тієї продукції, що дозволяє збільшувати рівні зарплат, про це призводить до зниження конкурентоспроможності українських товарах на експортних ринках. Україна вже є не таким дешевим виробником, як, наприклад, Індія чи країни південно-східної Азії. Другий — нам доведеться звикати до моделі імпорту трудових ресурсів з центральної Азії, з Африки та інших регіонів світу", —  розповів Длігач.

Слід зазначити, що в 2019 році Україна може посісти перше місце в світі зі втрати трудових ресурсів. Такі дані опублікували в огляді Global Economy Watch за січень 2019 року.

Прослухати повну версію розмови