Перший транш допомоги від ЄС попередньо очікується в березні — Гетманцев

Перший транш допомоги від ЄС попередньо очікується в березні — Гетманцев

Із затверджених Євросоюзом 50 мільярдів євро допомоги Україні перший транш попередньо очікується в березні нинішнього року і він становитиме 4,5 мільярда євро. Це зазначив в інтерв'ю Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. Загалом цього року Україна має одержати від Євросоюзу 18 мільярдів євро. "Ми із самого початку розраховували отримати перший транш у березні", — запевнив Гетманцев. А надання допомоги Україні Сполученими Штами затягується. Однак Гетманцев розраховує, що це рішення ухвалять якщо не в лютому, то в березні. Водночас ЄС із часом може дійти і до вирішення питання повної конфіскації російських активів. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: EU Delegation in Ukraine

50 млрд євро від ЄС: перший транш попередньо очікується в березні

— Євросоюз ухвалив довгострокову допомогу Україні на 50 мільярдів євро. Коли надійде перший транш і як загалом цей механізм працюватиме надалі до 2027 року?

Треба зазначити декілька деталей, що 50 мільярдів виділили нам на 4 роки. І ця програма підлягає перегляду через 2 роки. Тобто вона може бути уточнена і щодо суми, і щодо наших зобов'язань за цією програмою. Бо ці гроші не надаються просто так. Це гроші в обмін на реформи. Нам із вами потрібні й гроші, й реформи. Тому для нас це абсолютно прийнятні умови. Якщо говорити про структуру цих грошей, то 33 мільярди йдуть з бюджету ЄС, а 17 мільярдів — з позабюджетних фондів, що формуються за рахунок прибутку і податків, нарахованих на цей прибуток з російських активів, заарештованих в ЄС. Якщо говорити про спрямування цих коштів, то 39 мільярдів — це пряма бюджетна допомога. Тобто це на поповнення державного бюджету. І 8 мільярдів — це створення інвестиційного фонду, який повинен здешевити інвестиції в Україні та стимулювати інвестування в Україні. І 3 мільярди — це технічна допомога Україні. Важливо підкреслити, що надання цих грошей буде достатньо жорстко прив'язано до Ukraine Facility, тобто до прийняття нормативних актів та реформ, зобов'язання щодо здійснення яких ми на себе взяли.

— Ця прив'язка йде до повної суми?

Ні, поетапно. Кожен етап буде переглядатися щокварталу і буде пов'язаний з тими чи іншими зобов'язаннями. Щодо того, коли ми очікуємо перший транш, це ще обговорюється. Але попередньо в березні ми повинні отримати 4,5 мільярда. А в цьому році ми повинні отримати 18 мільярдів.

"Я думаю, що ми дійдемо і до вирішення питання повної конфіскації російських активів"

— Наскільки є перспективною прив'язка до арештованих російських грошей? Раптом щось не складеться?

Якщо говорити про російські гроші, то це достатньо складний та тривалий процес перемовин. Це не пов'язано з політичним бажанням або небажанням європейців їх передавати Україні. Це пов'язано з основоположним принципом взагалі всієї європейської та західної цивілізації — верховенством права. І незалежно від певних політичних чи інших вподобань, чи політичної кон'юнктури, чи доцільності цей принцип є головним. І відповідно до нього, позбавити права власності (а ці гроші на праві власності належать Центробанку Росії) можна лише на підставі права, на підставі закону. І ці інститути зараз і відбуваються в стадії становлення. У США вже зареєстрований і пройшов відповідний профільний комітет законопроєкт щодо конфіскації цих активів, а в Євросоюзі такого рішення ще немає, навіть немає на рівні Європарламенту, але є певна достатньо здорова дискусія. Рік тому європейці дискутували з приводу того, чи спрямовувати в Україну податки, нараховані на доходи, які нараховані на заарештовані російські активи. Сьогодні вже мова йде не тільки про податки, а про відсотки, які нараховуються на приблизно 300 мільярдів доларів російських грошей. І це питання є вирішеним. Я думаю, що ми дійдемо і до вирішення питання повної конфіскації цих коштів.

— Ці заарештовані активи входять у загальний пакет чи це окрема стаття, яка може бути передбачена для України?

17 із 50 мільярдів — це за рахунок доходів, нарахованих на заарештовані активи. А 33 — бюджетні гроші ЄС.


 Данило Гетманцев. Фото: ФБ-сторінка Данила Гетманцева

Якщо не в лютому, то в березні гроші від США будуть

— На яку ще допомогу ми можемо розраховувати зараз? Йдеться про наші довгострокові перспективи, зокрема, як справляємося зараз, коли не мали пакетів підтримки від Сполучених Штатів Америки і враховуючи довге ухвалення цих 50 мільярдів від ЄС?

Я б не сказав би, що 50 мільярдів від ЄС затримувалися, бо ми із самого початку розраховували отримати перший транш у березні. Щодо Сполучених Штатів, я погоджуюся. Ця дискусія політична, вона дещо затягнулася. І ми розуміємо, що в деякому контексті українське питання в цій дискусії стало розмінним, бо воно прив'язується до абсолютно непов'язаних з нами питань мексиканського кордону, але які є дуже актуальні всередині Сполучених Штатів. Ця політична дискусія загострилася на тлі передвиборчих процесів в Сполучених Штатах. І тому це питання затягується. Дійсно, ми не розраховували на те, що воно затягнеться так довго. Ми передбачали, що остаточне рішення буде прийнято вже в січні. Але ми бачимо, що вже лютий, і досі немає у нас остаточного підходу, попри те, що підтримка обох партій Конгресу зберігається, і вони у своїх заявах, і у своїх діях, якщо не брати декількох одіозних депутатів, чітко підтверджують необхідність і свої наміри щодо надання такої допомоги. Це десь приблизно 11 мільярдів. Ми розраховуємо на те, що це рішення буде ухвалено. Якщо не в лютому, то в березні, але точно це буде. І ми ці гроші отримаємо.

Якщо говорити про інші джерела, то ми перебуваємо з в програмі з Міжнародним валютним фондом. Там більш що п'ять мільярдів ми повинні отримати грошей в цьому році. І також у нас є проєкт зі Світовим банком. Він прив'язаний до трьох великих реформ, які ми повинні прийняти в лютому. Я маю надію, що у парламенту вистачить мудрості ухвалити ці три закони: це реформування Національної комісії з цінних паперів, це реформа корпоративного управління і це аграрні ноти. До них прив'язана допомога в розмірі 1,4 мільярда доларів. І це допомога від Світового банку, яка нам вкрай необхідна сьогодні.

Також одним із джерел допомоги є допомога урядів G7 та інших країн світу. Ми отримуємо достатньо потужну допомогу, наприклад, від уряду Японії. Дуже вдячні їм за це. І, власне, та допомога, яку ми отримали в грудні, стала частиною "подушки", яка дала нам можливість пройти січень. І зараз лютий ми проходимо без будь-яких потрясінь щодо обслуговування видатків державного бюджету.