Як українські захисники збили першу ракету за допомогою додатку "єППО". Розповідає розробник застосунку

Як українські захисники збили першу ракету за допомогою додатку "єППО". Розповідає розробник застосунку

Українські захисники збили першу крилату ракету "Калібр", про яку повідомили військовим громадяни за допомогою застосунку "єППО". Більше про це та як українці можуть допомогти фахівцям протиповітряної оборони в ефірі Українського радіо розповів один із розробників мобільного застосунку "єППО" Геннадій Сульдін.

0:00 0:00
10
1x

Як вдалося збити цю ракету

Додаток "єППО" був створений, тому що жодна країна у світі не може собі дозволити суцільне радіолокаційне поле на малих висотах. "Шахеди" та "Калібри" проходять на малих висотах і йдуть доволі довго територією України.

22 жовтня зранку одна з крилатих ракет йшла маршрутом, де рельєф такий, що радар її бачить не завжди. Цим маршрутом раніше проходили ракети, але в цьому випадку понад десять людей, в яких був встановлений додаток "єППО", дали сповіщення, і на мапі військових з’явилися відмітки. Військові їх побачили, своєчасно відреагували, мали достатньо часу для підготовки до ведення вогню, побачили крилату ракету заздалегідь і збили її, тому що вчасно отримали точну інформацію та вміли стріляти.

Яким чином працює мобільний застосунок

У нього дуже простий принцип роботи. Коли хтось бачить "Шахеди", ракету чи іншу повітряну ціль, він дістає смартфон, запускає додаток, обирає тип цілі і натискає на велику червону кнопку. Додаток передає координати напрямок руху цілі і за кілька секунд фахівці протиповітряної оборони вже знають, що тут спостерігалась ціль такого типу.

Чому важливо отримувати інформацію насамперед від жителів сільської місцевості

Планувальники повітряних операцій не планують проліт "Шахедів" та "Калібрів" скрізь населені регіони. Вони планують їх так, щоб якомога менше людей їх бачили. Це малонаселені сільські райони. Тому інформація з таких районів коштує, як золото.

Фото: Kongsberg