Україна підтвердила здатність збивати "Кинджали" — Храпчинський

Україна підтвердила здатність збивати "Кинджали" — Храпчинський

Під час чергової повітряної атаки з боку Росії Україна підтвердила сьогодні (12 червня) здатність збивати гіперзвукові ракети "Кинджал". Ба більше, наразі спостерігається зменшення числа літаків стратегічної авіації, які ворог використовує для обстрілів України. Це констатує в ефірі Українського Радіо авіаексперт, виробник засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський. Відтак у російських загарбників є обмежений ресурс літаків стратегічної авіації, зокрема Ту-95 МС. Водночас експерт зауважує, що радіолокаційна система Росії має проблеми, які дістались у спадок від СРСР. Натомість шведські літаки ДРЛВ ASC 890, які партнери передають Україні, дозволять наводити ракети із винищувачів F-16, в яких буде вимкнений свій радар, безпосередньо на повітряні цілі. Тобто, коли Україна отримає F-16, вони матимуть функціонал літаків 4+ покоління.

0:00 0:00
10
1x

Російський літак МіГ-31К із макетом ракети "Кинджал". Фото: з відкритих джерел 

У Росії обмежений ресурс стратегічних літаків

Щодо сьогоднішньої (на 12 червня) ночі, доволі потужно відпрацювали наші Сили протиповітряної оборони. Знову сьогодні ми підтвердили те, що можемо збивати "Кинджали", це дуже важливо. Ми дедалі більше бачимо зменшення кількості літаків стратегічної авіації, які Росія використовує для обстрілів України. Тобто РФ розуміє, що має обмежений ресурс літаків Ту-95 МС, тому намагається їх притримати. Наприклад, сьогодні злетіло близько 4 літаків, запустивши по одній ракеті. Тому що насправді Ту-25 МС не передбачав експлуатацію ракет Х-101. Вона важка для цього борту і вішається на крило, а Ту-25 передбачав, наприклад, підвіз всього боєкомплекту всередину фюзеляжу в бомбовідсік. Але і при цьому є особливі моменти, бо Росія активно просувала ідею залучення до таких масованих обстрілів тактичної авіації. Ми бачили це декілька разів, коли підіймалися по одній ескадрильї та запускали ракети Ха-69. Це оновлена російська ракета з дещо збільшеним радіусом дії. І для більш якісного відпрацювання і запуску, їм треба було б експлуатувати літаки Су-57, які нещодавно на аеродромі Ахтубінська були вражені. Тому є низка стратегічних задач, які успішно виконують Сили оборони України, і це доволі приємно вражає. Бо, наприклад, недавнє влучання в аеродром "Моздок" привело до того, що російська авіація почала передислоковуватись (8 червня відбулася атака українських безпілотників по аеродрому в Північній Осетії РФ, з якого злітають літаки, що атакують Україну — ред.). Внаслідок цього один російський бойовий літак при передислокації впав. Тож за рахунок ударів по цьому аеродрому з боку Сил оборони України росіяни були вимушені передислокуватися і відтягувати свою ворожу техніку далі.

Анатолій Храпчинський. Фото: Укрінформ

Радіолокація ворога має проблеми, які дістались в спадок від СРСР

30 травня безпілотники Служби безпеки України уразили в тимчасово окупованому Криму комплекс дальнього радіолокаційного виявлення "Небо-СВУ", вартість якого 100 мільйонів доларів. Яку дірку це пробило в російській обороні?

Цей комплекс забезпечував радіолокаційну розвідку території України і міг бачити певну кількість повітряних об'єктів — або пусків ракет, або пусків БПЛА тощо. Якщо казати безпосередньо про радіолокацію Росії, яка дісталась від Радянського Союзу, то є певна проблематика, яка залишилась. Наприклад, літак А-50 не міг розраховувати висоту цілі, але міг бачити азимут, давати розрахунок відстані до цілі. Тому заяви росіян стосовно того, що цей літак міг наводити кудись ракети, збивати в повітрі тощо – це все російська пропаганда. Водночас шведські SAAB, які нам передають, бачать висоту цілі та зможуть прямо наводити ракети з літаків F-16 безпосередньо на повітряні цілі. І це з урахуванням того, що на F-16 буде вимкнений свій радар. Тобто наші F-16 стануть уже літаками 4+ покоління.


Шведський літак радіолокаційної розвідки та управління ASС-890. Фото: Tom Samuelsson / Х

КОНТЕКСТ

6 ракет різних типів та 24 ударні дрони (загалом 30 засобів повітряного нападу) – таким був комбінований повітряний удар з боку Росії по Україні, зокрема, по Київщині, у ніч на сьогодні, 12 червня. Сили оборони України знищили 29 ворожих повітряних цілей із 30-ти запущених. Із них 5 ракет і 24 безпілотники "шахед".

Тобто, збито:

— 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал";

— 4 крилаті ракет Х-101/Х-555;

— Усі 24 ударних БпЛА типу "Shahed-131/136".

Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

29 травня 2024 року уряд Швеції оголосив про 16-й пакет військової допомоги Україні, найбільший від початку повномасштабного вторгнення Росії. Пакет становить 13,3 мільярда шведських крон (близько 1,26 мільярда доларів). Ним передбачено посилення ППО України, а також бронетранспортери, 155-мм снаряди, танки тощо. Родзинка цього пакету – два літаки ДРЛВ ASC 890 (назва радара літака – Airborne Surveillance and Control (ASC) 890).

Протягом сорока днів – у січні, лютому нинішнього року – Сили оборони України збили відразу два російських літаки далекого радіолокаційного виявлення та керування А-50. А-50, збитий 23 лютого 2024 року, впав у районі хутора Трудова Вірменія у Краснодарському краї РФ. До найближчої точки на лінії фронту від цього хутора приблизно 250 кілометрів. Літак, збитий 14 січня 2024 року, перебував у повітрі приблизно за 150 кілометрів від лінії фронту. Приблизна вартість А-50 – 500 мільйонів доларів.

Україна, як очікується, отримає західні військові літаки F-16 влітку 2024 року. Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія зобов'язалися відправити в Україну кілька десятків винищувачів – від 45 до 60. 13 травня 2024 року прем'єр-міністр Данії написав у мережі X, що передача F-16 відбудеться "протягом місяців". Нідерланди збираються передати свої F-16 за Данією.

Останні новини
Законопроєкт "Про основні засади житлової політики" можуть внести до Ради в липні – Шуляк
Законопроєкт "Про основні засади житлової політики" можуть внести до Ради в липні – Шуляк
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
Новини по темі
Законопроєкт "Про основні засади житлової політики" можуть внести до Ради в липні – Шуляк
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
Ян Савченко (Після Дощу): Для мене важлива не кількість прослуховувань, а користь, яку моя пісня принесе людям
Білий Бо: Без мрій наше життя перетворюється на один суцільний довгий день
В стані постійного стресу: Після Дощу видав сингл "Втома"