Комбат Федоренко про відбиття атак на Харківщині та вплив на війну виборів у США

Комбат Федоренко про відбиття атак на Харківщині та вплив на війну виборів у США

Росія намагається зараз активізувати ракетно-дронові удари в Україні, поки топдержава світу США зайнята передусім президентськими виборами, які відбудуться через два місяці. Це зазначив в ефірі Українського Радіо командир Батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92 ОШБр ім. кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко. Він наголошує, що попри дуже суттєвий прогрес Сил оборони та Повітряних сил, коли противник б'є об'єднано, українському ППО важко збити все в моменті. Це знову актуалізує необхідність вчасного постачання західної зброї та надання дозволу Україні бити наданими ракетами по території держави-агресорки Росії. Тим часом на Харківщині ЗСУ успішно тримають всі рубежі.

0:00 0:00
10
1x

Юрій Федоренко. Фото: facebook.com/fedorenkoys 

Противник не має успіхів у напрямку Глибокого та Вовчанська, на Куп’янщині йому не вдається просуватись вглиб

Яка ситуація на тому напрямку, де ви зараз?

На поточний момент підрозділ виконує одночасно завдання на трьох відтинках ведення бойових дій. Це напрямок Глибокого, Вовчанськ і Куп'янщина. Якщо казати про Глибоке, противник намагається тримати ведення інтенсивності бойових дій вище середнього. Це значить, що так чи інакше, застосовуючи різні тактики, як пішого накопичення, так і застосування високоманевреної техніки, типу двоколісних мотоциклів, багі та інших засобів, і також періодично застосовуючи легкоброньовану техніку з так званими навареними зверху сараями, противник намагається штурмувати й накопичуватись на передній лінії бойового зіткнення. Чи має за останній період противник успіх на полі бою? Ні, немає. Всі штурми противника відбиті Силами оборони, об'єднаною роботою ряду бригад, які тримають відтинок, зокрема 92-ї штурмової. Вчора (7 вересня) противник виходив на вчинення ударно-штурмової дії, залучивши три одиниці техніки — два танки з сараями і одну БМП. Як наслідок всі вони згоріли на полі бою. Штурмова піхота, яка перебувала під цими сараями й після перших уражень почала розбігатися, протягом світлового дня була знищена за рахунок об'єднаного вогневого впливу. Це і артилерія, і протитанкові засоби, і безпілотні системи — FPV-дрони.

Якщо казати про напрямок Вовчанська, то ситуація дуже схожа. Противник діє рівнозначно і також успіху на поточний момент не має. Сили оборони надійно тримають всі рубежі.

Стосовно Куп'янщини, тут ситуація дещо складніша, тому що на минулому тижні противник мав несуттєвий тактичний успіх на полі бою, але він таки був. І відповідно зараз ряд бригад, які тримають відтинок, в міцній взаємодії стабілізують цю ситуацію. За останні 4-5 днів противник просування в глибину наших територій не мав. Але зіткнення на лініях ведення вогню дуже динамічні.

Є дуже суттєвий прогрес Сил оборони щодо взаємодії

Я безмежно вдячний українській нації за системну підтримку Сил оборони, зокрема батальйону "Ахіллес". Ви даєте нам можливість бути ефективними. І я хотів би окремо сказати про комунікацію. Ми воюємо з першого дня повномасштабної війни. За війну бачили багато всього. Виконували завдання спочатку як стрілецький підрозділ, тобто піхота, а потім трансформувалися в безпілотників. Працювали завжди на найскладніших відтинках. Якщо на початку 2023 року, заходячи в смугу тієї чи іншої бригади, були певні комунікаційні проблеми по взаємодії, по спільній роботі і багато чого іншого, то на поточний момент, наприклад, зараз ми оперативно були перекинути на Куп’янщину, де виконуємо бойові завдання, є професійні підрозділи, які воюють, і абсолютно правильно визначені завдання керівництвом, генералітетом. Зокрема, відразу зустріли, довели всі відомості про противника, звідки потенційно можна працювати, які основні акценти, забезпечили логістику. Але це дуже і дуже суттєвий прогрес Сил оборони. Це свідчить про те, що ми не просто розвиваємося технологічно, ми розвиваємося як єдиний механізм, як військо, яке вміє воювати, вміє бити противника, що переважає в рази за чисельністю, за засобами і за можливостями.

Росія намагається активізуватися в Україні до виборів у США

Зараз Wall Street Journal стверджує, що Іран відправив балістичні ракети до Росії. Сам Іран продовжує заперечувати, що він щось надає, мовляв, "ми лише перед повномасштабною війною дали кілька дронів-камікадзе і на цьому все". Але це дуже дивно чути на тлі "шахедів", які постійно тероризують нашу територію.

Чого досягає Російська Федерація? Для Росії критично важливо отримати саме зараз додаткові ракети та додаткові засоби БПЛА ударного типу, щоб наростити спроможності ракетно-дронових ударів. Це важливо для противника, тому що ця зима не обіцяє бути теплою. Оскільки основний підхід до ведення бойових дій в Російській імперії завжди був такий, як знищення цивільного населення. Тому противник націлений на подальший терор українців і відповідно на знищення критичної інфраструктури, яка забезпечує життєдіяльність. Тобто те, що генерує електроенергію, забезпечує питною водою і теплом у зимовий час. Для противника дуже важливо до виборів США завдати максимального вогневого ураження по Україні. Відповідно для цього вони залучаються підтримкою різних країн, щоб наситити свої війська необхідними засобами. І цього разу відбулося так, що вкотре світ зрозумів, що санкційну політику, яку вони впроваджують, потрібно нарощувати, тому що країни її можуть обходити. І що необхідно, загальнообов'язково давати Україні додаткові можливості по обороні з точки зору забезпечення нас ППО і з точки зору надання необхідних дозволів далекобійного високоточного ураження за рахунок зброї наших партнерів. Це ще один важливий крок, який цю думку сформує. На жаль, за моїм переконанням, подібні рішення будуть після зміни президента США. До того часу треба тримати стрій, допомагати Силам оборони і обов’язково реагувати на повітряні тривоги. Сили оборони зроблять все, що можуть. Але, друзі, бережіть своє життя. Це є найвищий, найцінніший дар. Доки ми живі, ми можемо давити ворога і виборювати право на життя майбутніх поколінь.

Коли противник б'є об'єднано, українське ППО не може збити все в моменті

Все ж таки про Іран і Росію. Хотілося б почути ваші міркування про гіпотетичний обмін на 200 балістичних ракет. А Іран нібито має отримати російські винищувачі Су-35. У Росії їх настільки багато, чи Росії набагато потрібніші сьогодні ракети для терору, ніж навіть ці реактивні борти для скидання бомб чи ще для чогось?

Ми зараз обговорюємо теоретично, що б могло бути, на що б могли помінятися. І мова йде не про літаки, а, скоріше за все, про технології. Так, для Росії в поточний момент принципово наростити спроможності. У них план занурити нас в максимальну пітьму і в холод у зимовий час. Тому російський диктатор Путін не гребує точно тим, щоб обмінятися технологіями в обмін на те, що йому потрібно тут і зараз.

Але ж йдеться про іранські ракети малої дальності. Очевидно, йдеться про прикордоння, яке можуть обстрілювати. Який розрахунок на ці ракети?

У нас біля прифронтової лінії розташовано достатньо багато міст-мільйонників, зокрема Харків. Тому радіус цих ракет дозволяє відпрацювати прифронтові регіони без труднощів за винятком українського ППО і мобільних вогневих груп. Це додаткові спроможності й масовість застосування. Якщо противник застосовує одноманітний тип, до прикладу, атакує безпілотниками, 99,9% Україна збиває. Це неймовірна колосальна робота, яка була пророблена нашим ППО і загалом Силами оборони. Більшість ракетних ударів збивають. Коли противник б'є об'єднано, ракети дальнього радіуса дії, ракети ближнього радіуса дії, додатково безпілотні комплекси, то це дає свій результат. Українське ППО, на жаль, не може збити все в моменті, тому що бракує протиракет, і про це партнери дуже-дуже добре знають. На жаль, знає і Росія.

Яка роль північнокорейських ракет, які вже додалися і використовуються Росією? Наскільки вони допомагають Росії посилити цей терор?

Без змін. У росіян не вистачає власного виробництва і спроможності, щоб завдати максимальних збитків, максимального терору, максимального вогневе ураження. Тому для реалізації подібних операцій, які потрясли Україну з початку вересня, противнику потрібні додаткові засоби. Для цього він шукає підтримку в тих країн, які люб’язно йому передають ці засоби. В той час, як світ "стурбований".

"Нам потрібна хоча б та зброя, яку вже підписали в пакетах військової допомоги"

Ви вже сказали, що, найімовірніше, рішення по далекобійній зброї буде після американських виборів. Міністр оборони США Ллойд Остін 6 вересня заявляв, що жодна окрема зброя не стане вирішальною для зміни ситуації в Україні. З одного боку, це звучить як виправдання тяганини з відповідним рішенням. З іншого боку, суто з точки зору теорії війни та розуміння наявних на сьогодні технологій, можливо, ситуація насправді і є такою, що геймченджера не існує поки?

Часто лунає питання: "Чи нормально, якщо передадуть 20 Abrams? Це багато чи мало в контексті війни? Чи багато чи мало, якщо передадуть 7 гармат "Крабів"? Чи дві установки Patriot?" У повномасштабній війні, коли ми воюємо з другою армією у світі, воюємо з надпотужним бюджетом не тільки Росії, а й інших країн, воюємо з військово-промисловим комплексом не тільки Російської Федерації, а й інших країн, які її підтримують, то кожна одиниця зброї, кожен снаряд є критично важливими. А можливість бити противника в глибині його території, звідки піднімаються ворожі літаки, де кується бойовий потенціал російських окупаційних військ, які потім відправляють в Україну, це надзвичайно суттєвий, додатковий інструмент позбавлення можливості противника вчиняти ударно-штурмові дії і тримати бойові дії на відтинку високоінтенсивно. Це ключовий інструмент позбавлення противника можливості завдавати масованих ракетно-бомбових та дронових ударів по Україні.

Наші партнери люблять дві речі: висловити занепокоєння і розповідати нам, як потрібно воювати, де може бути "котел", де може бути "мішок", що потрібно робити, як потрібно діяти тощо. Ми самі вміємо добре воювати. Україна показала неймовірний результат. Все, що нам потрібно на поточний момент, — це зброя, як мінімум та, яку вже задекларували і підписали в пакетах військової допомоги. Вона теж приходить із запізненням. І кожен день грає противнику на руку. І про це партнери також дуже добре знають. На мою суб'єктивну думку, яка не відображає думку Генерального штабу або інших відомств управління України, це відбувається тому, що зараз йде політичний процес у топкраїні США. Всі сконцентровані саме на цьому. А інші країни світу, думаючи, що дбають про свої національні інтереси, дивляться на загальну тенденцію — куди буде дути вітер. От куди буде дути вітер, туди підуть і вони.