Порушено 4 кримінальні провадження щодо народних обранців за держзраду — ДБР

Порушено 4 кримінальні провадження щодо народних обранців за держзраду — ДБР

Злочини проти України ніколи не матимуть терміну давності. Особливо проти тих, хто, будучи у вишиванці до 24 лютого, після перейшов на бік окупантів. З початку війни ДБР розслідує 530 справ щодо зрадників і колаборантів. Відкрито та отримано від інших правоохоронних органів 399 кримінальних проваджень, з яких 127 за колабораціонізм. Розпочато провадження щодо чотирьох посібників країні-агресору. Більш детально про стан справ, про якість розслідувань в ДБР, про активність українців розповідає Тетяна Сапьян, радниця із комунікацій Державного бюро розслідувань.

0:00 0:00
10
1x

В якому стані розслідування 

"На сьогодні війна виявила всіх тих, хто хотів працювати з російськими окупантами, отримуючи короткострокову вигоду. І всіх зрадників, які вели підривну діяльність, створили підґрунтя для приходу так званого "русского міра". Ці тенденції і факти дуже швидко виявляють журналісти, суспільство, а ДБР оперативно фіксує, порушуючи кримінальні провадження. Уже спочатку бойових дій зареєстровано 530 справ за державну зраду та колабораціонізм. Вручено 140 підозр, 79 осіб оголошено в розшук. Найбільше зрадників зафіксовано в Луганській, Донецькій, Запорізькій областях. 4 обвинувальних акти направлено до суду, і навіть вже є перші вироки". 

Щодо справи народного депутата України 9 скликання Олексія Ковальова за колабораційну діяльність 

"У тих справах, які стосуються державної зради та колабораціонізму, особливо якщо обвинувачені знаходяться на тимчасово непідконтрольній території, збирається сильна доказова база. За матеріалами ДБР ще у квітні генпрокурор порушив кримінальне провадження за колабораціонізм. Було встановлено, що народний депутат Олексій Ковальов співпрацює з окупантами на Херсонщині: постачає харчові продукти до Криму та завозить з півострова паливно-мастильні матеріали. У Голій Пристані віддав санаторій для розміщення рашистів. А потім розповідав у соцмережах, що співпрацює з окупантами і вважає, що РФ надовго. За цю діяльність суд може винести покарання до 15 років за гратами. Розслідування триває. Наступний крок — це вручення підозри. І слідчий під процесуальним  керівництвом Офісу генпрокурора активно працює у цьому напрямку. Вищезгаданий народний депутат є не єдиний. Щодо громадян України, які мають статус народних обранців, порушено 5 кримінальних проваджень: 4 стосуються державної зради, а одне  — колабораційної діяльності. Згідно з процедурою досудового розслідування, прізвища я не можу назвати, хоча деякі з них є настільки відомими і резонансними, що вони часто звучать в ефірі. І звучать досить правильно. Тобто ми не заперечуємо, що є саме ці прізвища".

Чи активні люди в пошуках колаборантів і зрадників 

"Завдяки громадянам, завдяки журналістам ДБР має гарячу лінію 044 300 27 07. Також відкритий і сайт для листів, де ми приймаємо усі факти порушення закону. Якщо українці стали свідками відкритої співпраці з окупантами, ми просимо повідомляти час, місце, дату, фігурантів події. Це стає доказовою базою і додасться до  кримінальних проваджень. Українці досить активні, вони готові вносити свою частинку в розслідування резонансних кримінальних справ".

Скільки років можна провести за ґратами

"Кримінальний кодекс України. Стаття 111 — державна зрада, 111-1 — колабораційна діяльність, 111-2  — це пособництво державі-агресору. В Кримінальному кодексі написано, скільки років і за що дається, з конфіскацією майна чи без. Це буде вирішуватися у суді. Ці судові процеси будуть відкритими і кожен громадянин України матиме до них доступ. Якщо узагальнити  — то це до 15 років позбавлення волі".

За останніми даними, апарат Верховної Ради України вже відключив будь-який доступ до парламентських сервісів Верховної Ради України колаборанта Олексія Ковальова. І незабаром депутати від "Слуги народу" планують виключити його з Податкового комітету. 

Для довідки: термін колабораціонізм був використаний вперше французьким генералом Анрі Петеном. Петен очолював режим Віші (офіційна назва Французька держава), який закликав до співпраці з нацистською Німеччиною після поразки Франції у 1940 році. В роки Другої світової війни у низці країн Європи було сформовано пронацистські колабораціоністичні уряди. У СРСР ко­лаборантами ставали ідейні про­тивники радянського режиму.

Фото:armyinform.com.ua

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Українським полоненим у Росії забороняють писати листи додому — розслідувачка
"VIP-камери в СІЗО дали за три роки 25 млн гривень до бюджету" — Мінюст
В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв
Далеко не всі такі депутати отримали підозри — Вікторія Олійник про "кейс Шуфрича"
Це удар по центру ухвалення корупційних рішень — Ніколов про затримання голови Верховного Суду