"VIP-камери в СІЗО дали за три роки 25 млн гривень до бюджету" — Мінюст

"VIP-камери в СІЗО дали за три роки 25 млн гривень до бюджету" — Мінюст

За три роки існування в українських слідчих ізоляторах камер з підвищеним рівнем комфорту, ця послуга дозволила залучити до бюджету близько 25 млн гривень, розповіла в ефірі Українського Радіо заступниця міністра юстиції Олена Висоцька. Найдорожче коштує розміщення у VIP-камері в Києві — 13,9 тис грн, а найдешевше — У Луцьку, де комфортне перебування в СІЗО обійдеться в 4 тис грн за місяць.

Проєкт VIP-камер, як додала Висоцька, не лише дозволяє людям, які чекають на обвинувальний або виправдувальний вирок, проживати місяці або й роки в комфортних умовах, але й фінансує ремонт камер загального утримання та перебудову слідчих ізоляторів.

"Якщо ми не перебудуємо в'язниці та слідчі ізолятори, то це буде такий мінус, який завжди тягнутиме нас до недорозвинених країн", переконана Олена Висоцька, тому Міністерство працює над залученням коштів не лише від цього проєкту, але й від міжнародних партнерів.

 

0:00 0:00
10
1x

Камера в київському СІЗО. Фото: Міністерство юстиції України

13,9 тис гривень в місяць за комфортну камеру в київському СІЗО

Давайте поговоримо про комфортне перебування у СІЗО. Скільки коштує доба перебування у камері з підвищеним рівнем комфорту і чи передбачена система знижок?

Почнемо з цього, що в Києві знаходиться найбільше СІЗО в нашій країні, а можливо й в Європі. Тому тут найбільший попит на цю послугу, яка коштує 13 900 гривень. Це найбільша ціна за місяць, але це дешевше, ніж якби оплачувати подобово або за тиждень.

Але якщо потрібно кілька діб, можна оплатити?

Так. Наприклад, часто може бути таке, що рішення суду виноситься, наприклад, у п'ятницю і до понеділка три дні. Тоді це вигідніше.

А річна оплата є?

 Ні. Ми плануємо місяць. Нам оплачують кожен місяць і ми таким чином плануємо свій бюджет.

Нагадайте, коли цей проєкт взагалі почав працювати?

Він працював з 2010 року як пілотний проєкт, експеримент. Це для країни було вперше і ми чітко не усвідомлювали, чи буде попит. Була критика і багато хайпу навколо цього питання. Але це допомагало дискутувати і наразі ми прийшли до того, що платна послуга в слідчих ізоляторах — це норма закону, яка залишиться, яка може розвиватись. Це не тільки комфортні умови, але й може бути і IP-телефонія, інтернет.

"З початку існування камери з підвищеним рівнем комфорту дали бюджету 25 млн гривень"

А що є у VIP-камерах, які є бенефіти?

Це доволі комфортне приміщення. Ми робили ремонт для того, щоб це і виглядало краще, і було набагато зручніше. 

Ми зараз говоримо про столичний СІЗО. 

Так. Але ці камери скрізь платні, це певний стандарт. По-перше, йдеться про відремонтоване приміщення. По-друге, для обмеженої кількості людей — максимум чотири особи. І це більш комфортніше, ніж перебувати в багатомісній камері. Наприклад, є камери, де 30 осіб. Це жахливо. Це не європейські або світові стандарти. Ми отримали в спадок ще від Радянського Союзу ці установи, а деякі побудовані у XVIII столітті. Тому їх здебільшого потрібно не просто ремонтувати, а перебудовувати для того, щоб це були маломісні камери.

Для цього потрібні кошти…

Так. Тому цей проєкт не є витратним для держави, адже сам наповнює державний бюджет. На сьогоднішній день це 25 мільйонів. Це дуже пристойні кошти.

Це за 2023 рік?

Ми рахуємо накопичувальним способом. Тобто це за весь час дії проєкту.

Тобто за три роки? 

Так. 

Тож це відремонтоване приміщення. Окрім ремонту, наш клієнт отримує мінімально необхідні  побутові прилади для того, щоб перебувати, наприклад, місяць-два в слідчому ізоляторі. Нагадаю, що не завжди йдеться про винних людей. Юридично їх статус “ув'язнений”. Це означає, що судовий процес тільки триває і рішення може бути на користь клієнта, тобто він може бути виправданий. Він чекає на судове рішення, готується, працює зі своїми адвокатами. Тому дуже важливо таким часом людям надати можливість нормальної підготовки, роботи з документами: робочий стіл, доступ до інтернету. Щодо інтернету, то це здебільшого сайти органів, тобто це обмежений інтернет. Він для того, щоб ефективно підготуватись до судового процесу. Також, звісно, передбачені комунальні послуги: тепло, вода, душова кабіна, харчування і медичне забезпечення. 

"Новому клієнту потрібно почекати"

Пані Олено, хто переважно перебуває в таких VIP-камерах?

Якщо говорити про останні гучні справи, відомі прізвища, які обговорювались, то такі люди, як правило, користуються такою послугою. Але не тільки вони. Ця послуга доступна для всіх. Питання тільки в тому, що як би ми його не розширювали проєкт, він все одно дуже користується попитом, і тому наразі місця зайняті. Новому клієнту потрібно чекати, щоб ті, хто зараз займають місця, або отримали вирок і поїхали до в'язниць, тобто звільнили слідчий ізолятор, або були виправдані, і суд відпустив їх додому. 

Пані Олено, ми зараз в переважній більшості говоримо про столичне СІЗО, яке збирає найбільше коштів в Україні. Але, звісно, що такі камери є і в інших регіонах. Де найнижча вартість такої камери в СІЗО?

Майже 14 тисяч коштує місяць у київському слідчому ізоляторі, а найдешевшим є луцьке СІЗО – 4 тисячі гривень. Всі інші міста залежать від кількості місць, від кількості витрат, які ми зробили, коли облаштовували ці камери.

Ви говорили, що 25 мільйонів гривень надійшло за весь період від початку цього проєкту до бюджету. Чи збільшується кількість нових камер? Чи плануєте робити ремонти у старих камерах для того, щоб збільшити кількість VIP-камер? 

Більшість коштів йде на те, щоб відремонтувати і привести у відповідність звичайні безкоштовні камери. Там є жахливі просто умови і це єдине джерело фінансування в Україні на сьогодні.  Ми не фінансуємо з загального бюджету ці витрати, щоб приводити нашу в'язничну систему до ладу. Тож на кошти від VIP-камер ми ремонтуємо те, що може поліпшити іншим людям умови перебування в СІЗО. 

Крім того, в СІЗО ще є багато місць загального користування. Наприклад, лазні, розподільче відділення. Тобто це не завжди може бути камера. Це може бути дуже важливе приміщення для побутових потреб ув'язнених, де потрібно, щоб не текла вода, не було грибка. 

Який відсоток коштів від цього прибутку йде на поточні ремонти? 

Майже всі кошти йдуть... Вони задумувалися як поповнення коштами слідчих ізоляторів, для того, щоб можна було за ці гроші приводити їх до ладу. 

Разом з тим, наприклад, в київському ізоляторі, де більше камер, більше попиту, на рахунках залишаються кошти й ми не встигаємо їх використовувати. Для того, щоб зробити ремонт в тому чи іншому приміщенні, його потрібно звільнити, воно має бути без людей. І це проблема в переповнених СІЗО – куди відселити хоча б на кілька тижнів людей, для того, щоб там зробити ремонт.

Пані Олено, чи буде в майбутньому така опція, щоб якийсь відсоток коштів, приміром, перераховувати на потреби Збройних Сил України? Чи це взагалі не передбачено законодавством?

Так, це не передбачено. І, ви знаєте, це було б несправедливо по відношенню до засуджених, ув'язнених, тому що коли ми з вами говоримо, але не бачимо ці умови, ми просто говоримо, що це погані умови. Насправді це дуже-дуже погані умови, нестерпні для проживання. І, на жаль, сьогоднішня система кримінальної юстиції дуже довга. І люди в слідчому ізоляторі можуть перебувати і чекати на рішення (яке бути і виправдовувальним) кілька років. 

Ми можемо допомогти іншими речами нашим Збройним силам, про які я, на жаль, не зможу публічно з вами поговорити. Одна тема – це, наприклад, військовополонені. Ми отримуємо військовополонених і для нас це почесна місія, тому що це обмінний фонд і ми таким чином долучені до того, щоб наші герої повертались. Але є і інші проєкти.

Олена Висоцька. Фото: Юридична газета

Бронювання камери в СІЗО онлайн не користується попитом

Буквально кілька місяців тому в ефірі Українського Радіо говорили про бронювання камер із підвищеним рівнем комфорту онлайн. Ця послуга вже запущена і чи вона затребувана?

Вона не дуже затребувана. На сайті Міністерства юстиції можна знайти розділ, в якому можна забронювати електронний сертифікат, бронь в тому чи іншому слідчому ізоляторі. Доступні всі регіони. Але питання в тому, що ніхто не планує опинитись в слідчому ізоляторі і це нормально. Ми зробили це для зручності для родичів, для адвокатів.

 Скільки це коштує?

Сама послуга бронювання безкоштовна. Ми оплачуємо і беремо гроші тільки за безпосередньо послугу.

 Бронь на пів року, вірно?

Так, цей сертифікат діє, я зараз не згадаю, чи 6 місяців, чи можливо рік навіть після того, як його виписали. Якщо протягом цього часу людина не скористалася послугою, гроші не повертаються. Це такий донат тільки на умови для ув'язнених.

А яка ситуація щодо звичайних камер у слідчому ізоляторі? Які є наразі потреби у ремонтах?

Не тільки гроші визначають умови утримання, кількість людей у слідчому ізоляторі теж дуже впливає. Якщо ми уявимо собі камеру, яка в дуже поганому стані, в якій, наприклад, двоє людей, і таку ж камеру, в якій двадцять людей, то, звісно, що у двох перебувати в поганих умовах набагато легше, ніж удвадцятьох. Тому ми ведемо політику розвантаження і слідчих ізоляторів, і в'язниць. Для цього потрібно, по-перше, не всіх людей затримувати і обирати їм запобіжний захід тримання під вартою. Вони можуть перебувати і очікувати на вирок суду у себе вдома, якщо йдеться не про насилля, щось дуже важливе та небезпечне. Є багато майнових злочинів, багато злочинів, пов'язаних з обігом наркотиків і особи, які в них підозрюються, точно можуть не їхати до слідчого ізолятора. Але, на жаль, практика у нас інша.

По-друге, судові процеси дуже затягнуті і це теж сприяє наповненню ізоляторів. Тож питання умов отримання і комфорту полягає не тільки в ремонті та придбанні обладнання. Рішення ще й в правових процесах, які можуть швидше обирати рішення стосовно кожної людини.

"Якщо ми не перебудуємо в'язниці та СІЗО, це завжди тягнутиме нас до недорозвинених країн"

Пані Олено, і тоді на завершення нашого спілкування про новації від Мін'юсту.

Ми працюємо зараз над тим, щоб забезпечити безпеку максимально людей, які утримуються, і забезпечити нормальні умови для життя і здоров'я тих, хто там утримується. Ми з цим справляємось. 

А з нашими міжнародними партнерами ми говоримо про великі амбітні проекти, як будівництво нових слідчих ізоляторів і в'язниць.

А чи є якісь часові рамки? 

Немає таких партнерів, які б цю сферу з задоволенням б фінансували.

 Але ж напрацювання є, так?

Так, але ми переконуємо, що це важливо, це забезпечення прав людини у місці несвободи. Ми — європейська цивілізована держава. Ми всьому світу довели, що навіть з військовополоненим ворогом ми поводимо себе цивілізовано. Монітори просто не полишають наші табори для полонених або наші дільниці для полонених. І абсолютно всі підтверджують, що ми забезпечили їм максимально комфортні умови. Тому у нас є всі шанси для того, щоб вступати в європейську спільноту, до Євросоюзу. Але якщо ми не перебудуємо в'язниці, слідчі ізолятори, то це буде такий мінус, негатив, який завжди нас буде тягнути до недорозвинених країн. І ми маємо знайти в собі сили або просити допомоги на будівництво такої інфраструктури.

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко