Як законно орендувати житло на постійній основі і під час відпочинку: поради юриста

Як законно орендувати житло на постійній основі і під час відпочинку: поради юриста

Юрист державного центру з надання безоплатної правової допомоги Сергій Бреус в ефірі Українського радіо розповів, як законно орендувати квартиру, зокрема без рієлторів, та що варто знати про короткотермінову оренду від час відпустки.

Чи можна законно орендувати житло, не користуючись послугами рієлтора 

Насправді будь-яка посередницька діяльність в окремих сферах суспільного життя може бути як обов'язковою, якщо це чітко встановлено законом, так і необов'язковою. Цивільний кодекс України не встановлює обов'язку, щоб особа, яка хоче отримати в найм житло використовувала відповідних посередників і сплачувати кошти. Держава, звісно, дуже б хотіла, щоб цими питаннями займалися рієлтори. Договір оренди не обов'язково повинен посвідчуватися  нотаріально. Але якщо люди використовують рієлтора як посередника або нотаріуса, буде посвідчувати такий договір, то що рієлтор, що нотаріус зобов'язаний повідомити органи в Податкової інспекції про укладення відповідного договору. 

Що варто знати про орендодавця

Насправді ключова проблема по найму житла — це наймодавці, люди, які здають нам житло. Тому що навіть якщо ви підписали найкращий договір, вичитали всі умови договору, але підписали такий договір з недоброчесною людиною, яка має на меті не здати вам житло, а  зробити вам додаткові проблеми, то, повірте, це вас не врятує. Тому важливо під час укладання договору поцікавитися діловою репутацією орендодавця. 

Потрібно виявити, чи дійсно він являється власником житла. На сьогоднішній день це зробити дуже просто і не дуже дорого. Є  відкрита інформація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і всього лише за 33 гривні, якщо у вас є електронний цифровий підпис, ви можете дізнатися, хто є власником конкретного житла. Якщо для вас електронний цифровий підпис — це зло і негативні наслідки глобалізації, ви можете звернутися в центр з надання адміністративних послуг при районних державних адміністраціях, заплатити трішки більшу суму і вам теж нададуть інформацію про те,  хто є власником. Документ про право власності є головним документом, але знаючи сучасні технології і кольорові принтери, то краще отримати безпосередньо витяг. 

Крім того, ви можете перевірити, чи є людина недобросовісною. Варто зайти на сайт судової влади і в пошуковику ввести прізвище, ім'я та по батькові орендодавця. Перевірте по ньому інформацію, чи не є він позивачем, чи не шукає він якихось жертв, щоб потім з них стягувати матеріальну та моральну шкоду. І безкоштовно та буквально за 10-15 секунд ви перевірите відповідну інформацію, чи орендодавець є паталогічною людиною, яка постійно скаржиться чи ні. У свою чергу орендодавцям треба перевіряти орендарів в реєстрі боржників на предмет того, чи не є ця особа брехуном, який виїжджає і ні за що не платить.

Що варто знати про короткотермінову оренду  

Договір оренди житла обов'язково укладається в письмовій формі. Якщо письмового договору немає, у вас жодних відносин немає і нікого не можна притягнути до відповідальності. Його не обов’язково нотаріально посвідчувати.  

Яка різниця між короткостроковими і довгостроковими договорами оренди

Загалом договори поділяються на два типи: короткострокові і довгострокові. Короткострокові договори — це договори укладені на строк до 1 року, і вони насправді дуже мало встановлюють гарантій для орендарів. Орендар не має переважного права на продовження укладення договору, права на підселення тимчасових мешканців, але при цьому розірвати короткостроковий договір можна в тому випадку, якщо особа не вносить плату понад два рази. При довгостроковому договорі, якщо він укладається на понад один рік, орендар має більше гарантій. Наприклад, його можна позбавити житла, якщо він не виплачує понад шість місяців орендну плату. Він може навіть без згоди наймодавця підселяти тимчасових мешканців. Крім того, за загальним правилом Цивільний кодекс визначає, що орендна плата не може бути односторонньо змінена стороною орендодавців, якщо чітко не передбачено договором. Тому уважно читайте, що ви підписуєте, тому що багато незаконних речей відбуваються саме на стадії підписання договору.

Фото: pexels.com