Гроші на відбудову будинку, або готова квартира: Шуляк про механізм повернення зруйнованого житла

Гроші на відбудову будинку, або готова квартира: Шуляк про механізм повернення зруйнованого житла

З початку повномасштабного вторгнення багато українців втратили житло. Через додаток "Дія" станом на сьогодні було зафіксовано 338 тисяч інформаційних повідомлень та 23.5 мільйона квадратних метрів зруйнованого житла. Але ця цифра може подвоїтися, кажуть експерти. Найбільш постраждалими вважаються Донецька, Харківська та Київська області. Аби допомогти отримати бодай якесь житло вже найближчим часом, було ухвалено закон №7198 щодо створення держреєстру пошкодженого і зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від держави. Для його ухвалення знадобилося аж 11 місяців. Як працює реєстр, комісії та яким чином будуть надаватися житлові сертифікати розповіла Українському Радіо голова партії "Слуга народу", голова комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Українське радіо 

До реєстру доєдналось вже 500 громад

Чому 11 місяців ухвалювався цей закон? Олена Шуляк пояснює, що шукали джерела коштів, які можна використовувати для того, аби надавати людям компенсацію за зруйноване і пошкоджене житло. Каже, що можна написати будь-який чудовий закон, але якщо немає грошей і він не буде працювати, то немає сенсу взагалі ухвалювати його. "Гроші ми знайшли наприкінці минулого року. Було створено Фонд із ліквідації наслідків збройної агресії РФ. До цього фонду на рахунок наприкінці минулого року вже надійшли перші гроші в розмірі 17 мільярдів гривень. Це були арештовані активи дочки російського Сбєрбанку. Коли ми зрозуміли, що в нас є гроші і розуміння того, як можна чітко і прозоро із використанням цифрових технологій та реєстру пошкодженого і зруйнованого житла запускати механізми компенсації, то в грудні вже цей законопроєкт стояв на порядку денному." Олена Шуляк зазначила, що потім на перешкоді стала інша причина, політична: "деякі опозиційні сили вирішили, що не на часі ухвалювати такий закон і збили його (з голосування-ред.) в грудні і січні. В лютому ми вже сказали, що в нас є гроші, ми маємо розуміння, як надавати компенсацію людям. Тому закон ухвалили. Він підписаний Головою Верховної Ради, який зараз перебуває в Офісі Президента. Міністерство розвитку громад і територій розробляє відповідні постанови, які будуть ухвалені урядом. Сам реєстр вже створено, він технічно наповнюється  інформацією. До нього доєдналося понад 500 громад".

"23,5 мільйонів квадратних метрів зруйнованого та пошкодженого житла, які можуть бути подвоєними"

Комісії, каже Олена Шуляк, будуть займатися організаційними питаннями. Вони будуть відповідати як за наповнення даних, так і за верифікацію заяв на компенсацію і видачею житлового сертифікату. "Це комісії, які будуть працювати на місцях при органах місцевого самоврядування. Громади, в яких є найбільше пошкодженого житла, вже активно долучилися до реєстру і починають потроху наповнювати його відповідною інформацією". Наголошує Олена Шуляк, що громадяни, в яких зруйноване та пошкоджене житло,  вже користуються "Дією". На сьогодні є вже понад 338 тисяч  інформаційних повідомлень, зафіксовано 23,5 мільйонів квадратних метрів зруйнованого та пошкодженого житла. Каже, що ця цифра не остаточна і може подвоїтися. "Не всі ще мали можливість дістатися до своїх домівок, які зруйновані чи пошкоджені. Особливо це стосується тимчасово окупованих територій. Але все одно є розуміння того, скільки подано інформаційних повідомлень на сьогодні. Тому коли закон запрацює, вони будуть верифіковані  комісіями і перетворяться на відповідні заявки і компенсацію. І коли запрацює механізм, люди зможуть користуватися тими грошима. І мати можливість отримувати нові домівки". 

"Метри квадратні, які знищені, помножуються на вартість для того чи іншого регіону для компенсації"

"Ми говоримо зараз за зруйноване житло, яке не можна відремонтувати. Або коли будинок не підлягає відновленню. Важливо не обмежувати людей у виборі свого нового житла. Такі люди будуть отримувати житлові сертифікати. Сума цього сертифікату буде дуже просто розраховуватися: метри квадратні, які знищені, поножуються на вартість для того чи іншого регіону для компенсації. І цю вартість затвердить Кабмін. Коли у людини буде такий сертифікат на руках, який буде згенерований за допомогою цього реєстру, людина самостійно обирає населений пункт, незважаючи на те, де було зруйноване житло. Бо є багато релокованих підприємств, багато хто переїхав до своїх родичів, знайшли нову роботу. Ми не хотіли їх обмежувати в цьому праві. Потім людина обирає нову квартиру: або це буде вторинний ринок, або новий будинок". 

Або отримати гроші на відбудову будинку, або отримати квартиру

"Трохи по-іншому працюватиме система, коли зруйнований  приватний будинок. Або особа зможе обміняти цей сертифікат на квартиру, або отримає цільові гроші, щоби відбувадувати його. У кого саме замовляти роботи, які матеріали при цьому використовувати, буде залежати від власника сертифікату. Держава не має жодного права нав'язувати щось своє. Ми лише сервіс і допоміжна функція". 

"Комісія має 30 днів з моменту надходження заяви на компенсацію до моменту, коли виписується сертифікат"

Щоби запрацювли комісії, Кабмін затвердить постанову, каже Олена Шуляк. "Для кожної із областей буде виведена вартість компенсації за зруйноване майно. В комісії вже буде інформація, яка вартість зруйнованого майна в тому чи іншому регіоні. Комісія повинна буде прийняти документи від особи, перевірити і подивитися, чи дійсно ці документи підтверджують право власності. Якщо немає документів, то комісія має право згідно цього закону звертатися до інших органів влади, щоб витребувати документи і допомогти їх зібрати. Коли є правовстановлюючі документи, коли є вартість на компенсацію, комісія організовує технічне обстеження, що підтверджує, що цей будинок повністю зруйнований і не підлягає відновленню. Або можна робити поточний ремонт. Комісія на ці процедури має визначений час: 30 днів з моменту надходження заяви на компенсацію до моменту, коли виписується сертифікат. Буде навантаження на ті області, де припадає найбільше пошкоджень". Каже Олена Шуляк, що можна подавати заяву не лише через "Дію" і ЦНАПи. Також є можливість допомогти зібрати такі заяви на компенсацію людям і через нотаріусів. Будуть залучатися до цього процесу і Центри соціального захисту. Комісія буде тут більше організаційним штабом. "Вона не зможе проводити технічне обстеження чи впливати на черговість надання компенсацій. Ми розуміємо, що суми у 17 мільярдів недостатньо. Сподіваємося на допомогу і від міжнародних партнерів, коли буде працювати прозорий і чесний механізм. Денис Шмигаль запевнив, що є певні кошти на відновлення на цей рік. 35 мільярдів гривень прибутку НБУ також будуть направлені до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ". 

Будуть залучатися аерофотозйомка, дані супутника щодо фіксації руйнувань

Багато запитань щодо Донеччини, каже Олена Шуляк. Бо є багато тимчасово окупованих територій. Особливо депутатка виділяє Маріуполь. "Кабмін і тут розробить спеціальний порядок, в якому буде зазначено спеціальний механізм, де будуть використовуватися сучасні засоби, такі як аерофотозйомка, дані супутників, щоби фіксувати руйнування, щоби люди мали можливість отримати таку компенсацію". Каже, що зараз бажання в українців одне: перемога, а потім стоїть робота і житло. Парламент ухвалив вже закон, Кабмін зараз робить реєстр і місцева влада до цього долучається. Називає Донецьку, Харківську та Київську області тими, які лідирують по кількості руйнувань і пошкоджень. 

Програми відновлення

"Ми ухвалили минулого року закон, він вже діючий. Перед тим, як приступати до відновлення, потрібно розробити програму комплексного відновлення, проаналізувати економічну ситуацію: які умови потрібно зробити, щоби бізнес повернувся на ту чи іншу територію. Також аналізується демографія. Треба розуміти, на яку кількість людей розраховувати на тій чи іншій території, коли почнеться програма відновлення. Питання розмінування, де понад 200 тисяч гектарів землі є замінованими. 7-10 років будуть ці території розміновуватися. Будівельне сміття від руйнувань. А його 2 мільйони тонн в одному Бучанському районі. Хотілося б його повторно переробляти та використовувати. Потім складається перелік об'єктів, які потрібно відновлювати і які неможливо вже відновити. Будемо використовувати нові підходи, нове планування, стандарти безпеки. Ми переглядаємо всю систему цивільного захисту. Будуть інші процеси в проєктуванні. Будемо використовувати досвід Ізраїлю, Фінляндії та Швейцарії. Стандарти енергоефективності,  термомодернізації за стандартами ЄС, сучасні матеріали". 

"Зараз приходить час, як розуміти проблему бізнесу"

"У нас на першому місці стоять витрати, пов'язані з обороною. Юридичні особи та бізнес страждає не менше. Але для нас першочергово було вирішити проблему людей. Зараз ми знайшли трохи грошей на фізичних осіб. Нам не хотілося чекати репарацій. Зараз приходить час, як розуміти проблему бізнесу. Цим займається Міністерство економіки."

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
18 квартир знищено вщент. Наслідки атаки російських "шахедів" по Одесі
Цільові грошові кошти, а не житловий сертифікат — Шуляк про новий етап єВідновлення
Олена Шуляк про розширення "єВідновлення", доступність "єОселі" та 1713 житлових сертифікатів
"Проєкт бюджету на 2024 рік сконцентрований на тому, щоб ми перемогли у війні" — Шуляк
11 тисяч громадян отримали кошти на ремонт житла через єВідновлення. 500 тисяч заявили про руйнування