Ситуація на ринку нерухомості стабільна, але оренда зросла на 10-15% — експерт

Ситуація на ринку нерухомості стабільна, але оренда зросла на 10-15% — експерт

Ситуація на ринку нерухомості України зараз стабільна, ціни — теж, констатував в ефірі Українського Радіо президент Асоціації фахівців із нерухомості Юрій Піта. Середня вартість квадратного метра в будинку, який практично збудований, наприклад, у Києві залишилася на рівні 1000-1200 доларів. В еквіваленті це приблизно 41-42 тисячі гривень за квадратний метр на первинному ринку. Тому в гривні ціни зросли, бо змінився курс долара. Але в доларах ціна залишилася плюс-мінус однакова з довоєнним періодом, зауважує Юрій Піта. І додає: наразі вторинний ринок є пріоритетним для покупців, адже в більшості міст України немає так званих новозапропонованих об'єктів — тобто тих, які починають будуватися. Переважно є об’єкти, які майже збудовані або навіть введені в експлуатацію. Водночас вартість оренди у великих містах зросла на 10-15%.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Зображення Jens Neumann із сайту Pixabay

"Ситуація на ринку нерухомості стабільна, ціни тримаються на пристойному рівні"

Зараз на ринку нерухомості України ситуація достатньо стабільна, зазначає Юрій Піта. "За останні пів року ціни стабілізувалися, і суттєвих змін ми не спостерігаємо. Ті тенденції, які були, залишились — тобто обмаль пропозицій на ринку, а покупець достатньо активний. Це, з одного боку, стримує падіння цін, а з іншого — не дає покупцям повною мірою реалізувати свої плани і придбавати об'єкти. Тому баланс пропозиції і попиту є основним показником, який впливає на рівень цін у Києві та інших містах України", — каже експерт. За його словами, у "довоєнний період попит був активнішим, адже люди були більш налаштовані на купівлю нерухомості, ризиків не було. Якби попит відновився на довоєнному рівні, був би дуже серйозний дефіцит нерухомості. На сьогодні попиту менше, але й пропозицій менше також. Тому вони балансують між собою. Той попит, який є, не завжди задовольняється пропозицією. Зниження попиту корелюється зниженням і пропозицій. Тому і ціни тримаються на достатньо пристойному рівні", — додає президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

Традиційного первинного ринку наразі в Україні немає?

"Змінилося поняття первинного ринку, як ми звикли традиційно його називати, адже на ринку Києва та більшості міст України немає так званих новозапропонованих об'єктів, або об’єктів, які починають будуватися. Переважно є об’єкти, які майже збудовані або навіть введені в експлуатацію. Тобто вони вже виходять по категорії як вторинний ринок, тому що це готове житло, придатне до використання. Відтак зараз основна маса такого житла пропонується на так званому первинному ринку серед забудовників. Покупець там уже з'явився. Якщо ще рік тому або восени минулого року таких покупців було обмаль, то зараз їх більше. Зокрема, укладають угоди, і є запит на новобудови. Отже, в цьому плані загалом оновлення попиту відбувається повільними темпами", — зазначає Юрій Піта.

"Вторинний ринок зараз у пріоритеті"

За його словами, "про довоєнні показники щодо купівлі житла на первинному ринку дуже рано говорити, адже люди і не впевнені, і не готові до ремонтів, які зараз дуже дорого коштують. Тому, безумовно, вторинний ринок зараз у пріоритеті. Більшість покупців хочуть купити те, що вже придатне до використання й з ремонтом для того, або самим проживати, або здавати в оренду. Тобто не витрачати час і гроші й користуватись вже завтра".

Середня ціна за квадратний метр — 1000-1200 доларів

Рівень цін, якщо брати в доларах, більш-менш зберігся, констатує Юрій Піта. Тобто середня вартість квадратного метра в будинку, який практично збудований, в Києві залишилася на рівні 1000-1200 доларів. В еквіваленті це приблизно 41-42 тисячі гривень за квадратний метр на первинному ринку. Тому в гривні ціни зросли, зокрема з урахуванням того, що змінився курс долара. Але в доларах ціна залишилася плюс-мінус однакова з довоєнним періодом, зауважує президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

"Вартість оренди зросте на 10-15%"

Зараз оренда показує достатньо активні рухи й на неї є хороший попит, як і традиційно восени, і навіть у період воєнного стану. На осінь люди вирішують проблеми із житлом, у них з'являється більше можливостей винаймати краще житло, адже зарплати збільшуються, економіка зростає, а тому люди стають платоспроможнішими. Тож відбувається зростання ціни на 10-15%. Юрій Піта прогнозує, що така тенденція спостерігатиметься не лише в Києві, а й  всіх великих містах України, де більш-менш безпечно проживати.


Юрій Піта. Фото: reazon.live

"єОселя" не вплине ринок нерухомості"

"Я б не сказав, державна іпотечна програма "єОселя" має дуже істотний вплив на ринок нерухомості з урахуванням обмежень, передбачених цією програмою", — стверджує Юрій Піта. І додає: "не будь-яка нерухомість і не будь-який позичальник підпадають під цю програму, тому глобальних змін не буде. Вона має соціальний характер, враховуючи категорію населення, яке має отримати кредити. Крім того, вона спрямована на відновлення первинного ринку, тому що ті об'єкти, які підпадають під цю програму, належать до новобудов. І навіть в "Укрфінжитло" кажуть, що основна мета цієї програми — відновлення ринку первинної нерухомості", — резюмує президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

Що таке "єОселя"?

"єОселя" — державна програма іпотечного кредитування житла, яка запрацювала у жовтні 2022 року. Взяти у ній участь могли лише кадрові військові, силовики, медики, вчителі та науковці. З 1 серпня подати заявку на участь у програмі змогли:

— ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;

— інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

Зазначені категорії громадян зможуть взяти участь у програмі "єОселя" на таких умовах: 

— фіксована річна ставка у гривні — 7%;

— перший внесок — від 20%;

— термін кредитування — до 20 років;

— придбати можна квартиру в будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору.