Держсекретар США у Києві: підтримка України та вимога боротьби з корупцією

Держсекретар США у Києві: підтримка України та вимога боротьби з корупцією

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен, разом зі своєю заступницею з політичних питань Вікторією Нуланд відвідав Україну. Якщо сумарно оцінювати заяви, що пролунали під час зустрічі, перебування зводиться до двох викликів перед Україною: відстоювання суверенітету та своєї територіальної цілісності і боротьба з корупцією та олігархатом. Політичний експерт Дмитро Васильєв в ефірі Українського радіо проаналізував основні меседжі, які лунали під час візиту американського високопосадовця.

0:00 0:00
10
1x

Щодо зміни керівництва "Нафтогазу"

Політичний експерт Дмитро Васильєв вважає, що тема зміни керівництва НАК Нафтогаз була однією з обговорюваних на "закритій" зустрічі з керівництвом України. Хоча в публічному просторі була реакція на це рішення: "Заява Блінкена була моментальною, після рішення про зміну керівництва "Нафтогазу", вона була різко негативна. Думаю, під час закритої частини перемовин це питання дуже ретельно обговорювалося і чітко говорилося, що це було пряме порушення корпоративного управління. А це було одним з передумов усіх ключових реформ, безвізу і надання макрофінансової допомоги України, в тому числі, через МВФ. Тому, думаю, що питання фінансування через МВФ може бути в підвішеному стані, в тому числі, і через цей креативний підхід у зміні керівництва Нафтогазу".

Нагадаємо, 28 квітня Кабінет Міністрів провів засідання загальних зборів акціонерів компанії НАК "Нафтогаз України", на якому звільнив голову правління Андрій Коболєва і на рік призначив на цю посаду Юрія Вітренка. 

Щодо олігархів  

Дмитро Васильєв вважає, що це питання також обговорювалося на сьогоднішніх зустрічах. "Думаю, ми не випадково почули від українського керівництва, що планується прийняття Закону щодо олігархів. Думаю, слід очікувати певних законодавчих рішень, коли буде визначено чітко, хто такий олігарх. Але, думаю, це будуть суто декларативні Закони, які як і більшість в Україні не виконується".

Напередодні український журнал "Форбс" опублікував дані щодо статків найбагатших українців. У червні 2020-го тому статки Рината Ахметова статки Ахметова становили 2,8 млрд. доларів. З того часу вони зросли до 7,6 млрд. доларів. За ним іде бізнесмен Віктор Пінчук, який збільшив статки з 1,4 млрд доларів до 2,5. Закриває "трійку" Костянтин Жеваго, який з 1,1 млрд. доларів збагатів до 2,4 млрд. 

Позиція щодо російської агресії

Тут, каже аналітик, держсекретар продемонстрував, що позиція США залишається незмінною. "Американці чітко і безальтернативно говорять і на відкритих зустрічах, і під час закритої частини, що Америка, як і ключові країни НАТО підтримують суверенітет і територіальну цілісність України. Україна показує своєю дією, що оберігає свій суверенітет і має чіткі наміри і далі це робити".

Також експерт вважає, що на зустрічі з керівництвом України  Ентоні Блінкен міг обговорювати ймовірну зустріч Володимира Зеленського з президентом Росії Володимиром Путіним.   "Досвід американців набагато більший, ніж у України, в цьому сенсі ще з радянських часів. Думаю, були передані чіткі правила поведінки із Російською Федерацією, в сенсі, яким чином розуміти ті чи інші слова, натяки, наміри, ті чи інші дії РФ". 

Також політичний експерт висловив думку, що на закритих зустрічах детально обговорювалися питання військової допомоги. До того ж, каже він,  "були досить чіткі заяви від Дипломатичного відомства США". 

"На мій погляд, допомога Україні буде збільшуватися", – резюмував Васильєв.

Позиція щодо членства України в НАТО та позаблокове партнерство, про яке говорив Володимир Зеленський

"Очевидно, що ми говоримо про країну – партнера, такі ж заяви були від Сполучених Штатів. Адміністрація Президента США, так і Дипломатичне Агентство  чітко говорить, що буде підтримувати Україну і в плані ПДЧ, і в плані отримання статусу партнера НАТО поза блоком", – зазначає експерт. Але, каже Васильєв, позиція США визначена, що всі процеси потрібно запаралелити: "І спочатку отримати ПДЧ, а потім статус особливого партнера США поза блоком".  

Фото: president.gov.ua