Вакцинація від COVID і Україна: місія здійсненна?

Вакцинація від COVID і Україна: місія здійсненна?

У 2021-му світ планує щепитися від коронавірусу і повернутися до звичайного життя. А Україна? ДП "Медзакупівлі", через яке мають постачатися вакцини, заявляє про блокування роботи з боку МОЗУ. Крім того, у ЗМІ поширюється інформація про підпільну вакцинацію посадовців та бізнесменів у столичній приватній клініці. А тим часом Служба безпеки України заявляє про контрабанду до України отруйних речовин під виглядом вакцини проти коронавірусу від Pfizer/BioNTech. Про наші перспективи бути захищеними від коронавірусу у 2021-му, Українське радіо розпитувало експертів.

"На всіх парах". Світ щеплюється — ВООЗ заявляє про "вакцинальну" нерівність  

Безперечним лідером із вакцинації є Ізраїль — там щепили майже 20% населення препаратом Pfizer/BioNTech. За ним слідують Китай, США, Британія, Росія, країни ЄС. 

У Всесвітній організації охорони здоров’я уже констатують "вакцинний націоналізм" і називають "проблемою" те, що першочергово прищеплюються саме багаті країни. В організації говорять, що на зараз 42 країни розпочали вакцинацію, 36 із яких — країни з високим доходом. Ще 6 — країни із середнім доходом. "Очевидна проблема полягає в тому, що країни з низьким і більшість країн із середнім доходом ще не отримують вакцину. Із самого початку багаті країни скупили більшу частину різних вакцин", — наголосив гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус. Він закликав уряди та виробників відмовитися від двосторонніх угод та зосередитися на поставках через глобальний механізм, а країни-"багатії" — ділитися "зайвою" вакциною через глобальну ініціативу COVAX, в рамках якої чекає на препарати й Україна. 

Вакцинація і Україна: "Медзакупівлі" заявляють про блокування діяльності з боку МОЗУ, а СБУ перевіряє інформацію про підпільну VIP-вакцинацію  

Поки світ швидкими темпами намагається захиститися від коронавірусу, кампанія зі щеплень в Україні, яка ще не встигла початися, вже "обростає" скандалами.  Директор ДП "Медзакупівлі" (а саме воно за законом відповідає за закуплівлі вакцин) Арсен Жумаділов звинуватив міністра МОЗУ Максима Степанова в перевищенні повноважень під час переговорів про постачання вакцини від коронавірусу. А за кілька днів написав, що МОЗ блокує роботу підприємства. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ Вакцина від COVID-19: у чому причина конфлікту між МОЗ та ДП "Медзакупівлі"

 Нагадаємо, наприкінці року МОЗ прозвітувало, що через підприємство "Медичні закупівлі України" уклало договір на поставку 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії "Сіновак" (Sinovac Biotech, Китай) за ціною 504 гривні за дозу. Павло Ковтонюк, колишній заступник Уляни Супрун в Міністерстві охорони здоров’я  опублікував дані, де вказав, якими вакцинами щеплюються інші країни. І препарат, який закупив український уряд, далеко не в лідерах.

А тим часом людей вакцинують від коронавірусу. Давайте подивимося чим. CNBG Де вакцинують (1 країна):...

Опубликовано Pavlo Kovtonyuk Воскресенье, 10 января 2021 г.

І поки співвітчизники у соцмережах критикують уряд за локдаун, а влада обіцяє перші поставки вакцини чи то у лютому, чи то у березні, перспективи України отримати колективний імунітет від вірусу у 2021-му, виглядають щодня все більш туманно.

Експерт Вадим Арістов  в ефірі Українського радіо розповів, що кількість вакцин, яку планує закупити уряд разом з поставками від COVAX - "зовсім ні про що": "Ентоні Фаучі (головний інфекціоніст США — ред. ) наголошує, що мета для людства — вакцинувати 90 % населення, щоб утворився колективний імунітет. Україні потрібно 36 млн. людей провакцинувати двічі, тобто, треба 72 млн. доз. І провакцинувати треба протягом одного року, тому що поки невідомо, скільки триває вакцинальний імунітет". Якщо ми почнемо розтягувати цей процес, побоюється інфекціоніст Арістов,  ті, що провакциновані, можуть втратити імунітет.

Крім того, різні опитування говорять, що 40% українців не готові прищеплюватися навіть за умови наявності безкоштовної вакцини (дані опитування соцгрупи "Рейтинг").

"Її можна транспортувати у "сухій кризі"" — голова комісії при РНБО про можливість перевезення вакцини  Pfizer    

Наступний скандал виник у середу, 6 січня. Видання "Страна" написало про підпільну VIP-вакцинацію нібито контрабандною з Ізраїлю вакциною від Pfizer, якими роблять щеплення українські високопосадовці та багаті бізнесмени.

Один із тих, хто ще розповів про вакцинацію —  власник видання "Обозреватель" Михайло Бродський. За його інформацію, за вакцину високопосадовці платили 2,5 тисячі євро. Водночас влада Ізраїлю цю інформацію спростувала. Речник ізраїльського МОЗ повідомив, що умови транспортування та зберігання вакцини Pfizer є настільки специфічними, що провезти її контрабандою фактично не можливо. Президент Володимир Зеленський доручив СБУ та іншим відомствам з'ясувати про можливу підпільну вакцинацію в Україні. "Якщо хтось справді додумався таємно та з порушенням закону ввезти вакцину для продажу, реакція має бути максимально жорсткою", — зазначив глава держави. Він наголосив на чіткому плані вакцинації, де першочергові дози отримають медики та люди з груп ризику.

"Якщо у Бродського є якісь підстави стверджувати те, що він говорить, то теж важливо продемонструвати об’єктивні критерії і довести, що це – правда. Бо інакше, це – наклеп на держслужбовців чи на парламентарів", – зазначив в ефірі Українського радіо голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО, академік НАНУ Сергій Комісаренко. Щодо заяв ізраїльського уряду про те, що перевезення вакцини неможливе, тут академік не висловлюється категорично: "Якщо літаком або літаками завезли вакцину по, я би так сказав, "полегшеному каналу" для того, щоб проімунізувати якусь групу людей за великі гроші, це одна справа, якщо це діюча вакцина. Я не знаю, чому в Ізраїлі сказали, що це неможливо. Це можливо, якщо в Ізраїлі її можна купити, її можна транспортувати у "сухій кризі", і вона не втратить своїх властивостей. Друге питання,  якщо група шахраїв продає щось, що дуже схоже на вакцину. Але, в обох випадках, їх мають розглядати правоохоронні органи".

Будь-яку вакцину легко відслідкувати – інфекціоніст

Голова правління ГО "Платформа здоров’я" Тимофій Бадіков відкидає можливість доставки вакцини Pfizer, через те, що її можна легко відслідкувати. "Одна сторона цього – це те, що могли привезти просто "воду" за великі гроші, яка не буде не мати ніякого ефекту, бо вакцину треба зберігати та транспортувати належним чином. А, якщо казати фахово, то будь-яка вакцина зараз дуже легко відслідковується. В Європі кожна партія, кожна серія зареєстрована, і є відповідні електронні карти щеплень, де можна отримати інформацію: хто, кому і з якої саме партії зробив вакцинацію", – зазначив він. На  думку медика, цілком можливим стане таке явище як "вакцинальний туризм" – поїхати в іншу країну і там зробити вакцинацію. 

Тим часом, Служба безпеки заявила, що розслідує ввезення в Україну, зберігання та застосування отруйних або сильнодіючих лікарських засобів під виглядом вакцини Pfizer від COVID-19. Таку інформацію Суспільному підтвердили у пресслужбі СБУ. "Станом на зараз відомо, що група осіб, за попередньою змовою, в порушення встановлених правил, придбали, перевозили, зберігали та відпускають отруйні чи сильнодіючі лікарські засоби під виглядом вакцини від вірусу COVID-19 виробництва компанії Pfizer". У відомстві зазначили, що перевіряють обставини застосування цих засобів, вакцинації окремих громадян як в медичних закладах, так і за їх межами.

Фото: REUTERS