Це врятує життя. Експерт про щеплення, які варто зробити під час війни

Це врятує життя. Експерт про щеплення, які варто зробити під час війни

Під час війни глобальною проблемою стають інфекційні хвороби. Тому потрібно зробити все можливе, щоб запобігти появі хоча б вакцинокерованих інфекційних хвороб. Що варто знати про вакцинацію в умовах війни, коли потрібна ревакцинація, що робити у разі відсутності інформації та документа про щеплення розповів в ефірі Українського радіо президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров'я Іван Сорока.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Лідія Станіцька

Ризик дістати інфекцію під час війни надзвичайно високий

Під час війни особливо важливо вакцинуватися, тому що люди переміщаються, не завжди мають доступ до засобів гігієни, є високий ризик травмування, є психоемоційні чинники, які впливають на зниження імунної відповіді. Також виникають чимало проблем у зв′язку з поганим харчуванням. Це все призводить до того, що ризик отримати інфекційне захворювання надзвичайно високий. Медики рекомендують навіть в умовах війни не забувати про обов′язкові щеплення та особливо звернути увагу на таку інфекцію, як правець. Вона виникає тоді, коли частинки землі потрапляють у рану. Таке часто може статися під час переміщення біженців, у разі поранення чи отримання травми.

Я закликаю, щоб люди серйозно поставилися до цього, бо правець — гостре інфекційне захворювання, що передається під час контакту зі спорами бактерій. Вони живуть у ґрунті в усіх регіонах, також — у кишковому тракті тварин. Правець може виникнути після будь-яких травм, за яких пошкоджується шкіра та слизові оболонки. Потрапити у рану можуть спори збудника і навіть обробка антисептиком не завжди допомагає уникнути цієї інфекції. Планова вакцинація допоможе впоратися з цією ситуацією.

Особливо треба звернути увагу на кашлюк, дифтерію і правець

Треба звертати увагу на такі хвороби як гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт. Від всіх цих інфекцій є вакцини і є календарний план щеплення.

Якщо ми звертаємо увагу на кашлюк, дифтерію, правець, то відповідно до Національного календаря вакцинації діти отримують щеплення у 2, 4, 6 і 17 місяців, 6 і 16 років. Дорослі — кожні 10 років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет для цих хвороб зберігається не більше, ніж 10 років. Я рекомендую для найкращого захисту робити щеплення вчасно, а якщо пропускаєте, то намагайтеся надолужити якомога раніше, щоб сформувати імунітет.

Також сьогодні за моєю інформацією наявна вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену. Цю вакцину більше застосовують для дорослих. У кожній області достатньо якісних вакцин.

Не забувайте, що в Україні наразі є можливість вакцинуватися від таких інфекцій як ротавірусна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, вітряна віспа, гепатит А, вірус папіломи людини, грип, антиковідна хвороба.

На сьогодні є захворювання на Covid-19, тому люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями убезпечені і навіть в умовах війни не треба забувати про турботу про здоров′я.

У разі втрати медичної картки

Якщо люди тікали від війни і не мають медичних книжок, то є кілька варіантів отримати інформацію про свої щеплення. Дані у паперових документах про вакцинацію заносяться у електронні медичні системи. Коли людина приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, є можливість цю інформацію отримати. Ці дані останні кілька років ми як лікарі активно заносили в електронну систему.

Якщо доросла людина не пам′ятає, чи була вона вакцинована, то можна робити вакцину зі зменшеним вмістом антигену і бути впевненим, що на найближчі 10 років ви убезпечені від ризику заразитися дифтерією і правцем.

Якщо ви чи ваша дитина не вакцинувалися від правця раніше, то потрібно цей захист негайно отримати. Варто звертатися до свого сімейного лікаря чи терапевта, який після консультації направить у кабінет на щеплення. Усі щеплення у комунальних закладах охорони здоров′я є безкоштовними як для дітей, так і для дорослих незалежно від вашого географічного місця перебування. Навіть якщо ви з Харкова чи з Луганської, Донецької областей переїхали до Києва чи на захід України у закладах охорони здоров′я державної комунальної власності вам цю вакцину зроблять безкоштовно.

Є і протипоказання для щеплення від дифтерії і правця. Лікар, який проводить консультацію поставить кілька питань пацієнту про загальний стан і дасть рекомендації.

Дефіциту вакцин немає

Дефіциту вакцин немає. Дуже активно працює обмін між областями, якщо чогось бракує, то це дуже швидко доставляється до закладів охорони здоров′я. У країн-агресорів — Росії та Білорусі — ми не закуповуємо вакцини. Щодо Індії, яка поки офіційно не засудила повномасштабне вторгнення в Україну, то є контракт на закупку індійських вакцин. Ці вакцини пройшли перевірку різними контролюючими органами та Міністерством охорони здоров′я дозволені до використання.

Система охорони здоров′я України працює попри те, що у нас пошкоджено понад 400 закладів охорони здоров′я, близько 40 — зруйновані вщент. Навіть переміщені особи звертаються до сімейного лікаря чи терапевта на місці перебування і мають можливість безкоштовно отримати вакцинацію. Усі вакцини є. Держава і лікарі дбають про наших громадян, надаючи таку можливість. Для дітей ми централізовано закуповуємо вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця. Це вакцина з кашлюковим компонентом, вона дає найкращий захист. 

Фото: pixabay.com