Спалах COVID-19 в Україні: як відбувається вакцинація та лікування важкохворих в умовах війни

Спалах COVID-19 в Україні: як відбувається вакцинація та лікування важкохворих в умовах війни

В Україні протягом останнього місяця почав стрімко зростати рівень захворюваності на коронавірус, є летальні випадки. Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій в ефірі Українського радіо прокоментував з чим пов’язане зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію, як відбувається процес вакцинації та лікування важких хворих в умовах війни.

0:00 0:00
10
1x

Про зростання захворюваності

В Україні COVID-19 нікуди не подівся, так само як і він не зникає в усьому світі. І наразі ми відзначаємо зростання кількості випадків COVID-19. Ми вже повинні були навчитися мити руки, тримати дистанцію та носити маски. Це те, що дозволяє вберегти вас та інших людей від COVID-19. Під час воєнної агресії Російської Федерації варто було б пам'ятати й про індивідуальні аптечки, які б містили турнікет, аби в разі прильоту снаряда і поранення цивільних мати можливість накласти його собі чи іншим.

COVID-19 додає нам роботи і наразі не можна говорити про сезонність. Хоча декілька місяців тому ми говорили, що COVID-19 буде набувати характеру сезонної інфекції, але ми бачимо, що вже з липня в країнах Європейського Союзу і з серпня в Україні починається ріст захворюваності на COVID-19. Це відбувається не з такою високою летальністю та не з таким високим рівнем госпіталізації, але це не те, що характерно для інфекцій, які передаються, наприклад, як грип. Коли настає сезон грипу, це, як правило, осінь. Зараз поки що осені немає. Але треба мити руки незалежно від COVID-19.

Чи достатньо ліжко-місць для важкохворих

Війна не додає нам впевненості, що всі пацієнти, які мають тяжкий перебіг COVID-19, коли це стосується прифронтових територій та територій, які перебувають у тимчасовій окупації, зможуть отримати необхідну допомогу. Бо хоч ми реєструємо COVID-19 на не окупованій території, але він однозначно є і на окупованій. І коли немає доступу до чистої питної води, наприклад, в Маріуполі, то ми не можемо говорити про те, що там буде надаватися медична допомога пацієнтам, які матимуть тяжкий перебіг COVID-19.

Я пам'ятаю березень, коли орки увійшли в Мелітополь, і тоді ще був зв'язок з колегами в лікарні. Я запитував, яка ситуація з COVID-19. Вони тоді говорили, що хворих багато, кисень закінчився, ми в окупації й вся наша робота зводиться до того, щоб видавати тіла. Але тіла видавати було тяжко, бо було чимало людей з населених пунктів біля  Мелітополя, і люди не могли приїхати за своїми рідними, які померли від COVID-19, бо в умовах воєнних дій це зробити тяжко. Тож лікарі складали тіла в підвалі. Ситуація, яка є в прифронтовій зоні не сильно відрізняється від березня 2022 року.

У південно-східних та центральних районах є не лише ризик потрапити під обстріл. Серед медиків є багато працівників жінок. Багато хто з них залишив свої домівки та роботу, а також навіть терени України для того, щоб забезпечити безпечні умови перебування для своїх дітей. Тому на прифронтовій території можна говорити лише про брак ліжок, а й про дефіцит медичного персоналу. Тож тут правила про чисті руки, відстань та маски стають ще актуальними щодо їх виконання. Крім того, не варто нехтувати вакцинацією проти COVID-19, яка вас вбереже від тяжкого перебігу.

Про вакцинацію

Наразі вакцини від COVID-19 в Україні є достатньо. Україна в умовах воєнного стану й агресії Російської Федерації не закуповує вакцини, але отримує їх як гуманітарну допомогу в достатній кількості. Звичайно, важко організувати процес вакцинації у прифронтовій зоні, яка піддається артилерійським обстрілам і де руйнуються об'єкти цивільної інфраструктури. Але якщо ви перебуваєте в евакуації, вам варто звернутися до закладу охорони здоров'я, до амбулаторії. Якщо раптом не вийде там пройти вакцинацію, хоча таких ситуацій не повинно виникати, звертайтесь до Департаменту охорони здоров'я телефонним дзвінком, пояснюєте, що ви тимчасово переміщені особи й у вас виникла проблема з тим, щоб пройти вакцинацію або отримати ревакцинацію, тобто бустерну дозу. Якщо ви людина старшого віку і маєте імуносупресію, то вам рекомендовано і другу ревакцинацію. Тож Департамент охорони здоров'я як управління повинен вирішити цю проблему, бо вакцин достатньо і дефіциту немає.

Читайте також — Друга бустерна доза від covid-19, електронний рецепт на антибіотики та медична евакуація: у МОЗ розповіли про нововведення

Про бустерне щеплення

Вже можна отримати бустерну дозу, і ця рекомендація була затверджена кілька тижнів тому. Є первинна вакцинація, яка передбачає введення двох доз. Це вакцини Рfizer, Moderna, AstaZeneka. Для осіб, які мають, наприклад, онкохворобу, рекомендовано отримати третю дозу як додаткову. Потім йде одна перша бустерна доза, тобто ревакцинальна. І зараз, якщо особа має серйозне захворювання, то їй рекомендовано отримати другу ревакцинальну дозу. Є перелік як за віком, так і за супутньою патологією до 60 років, кому рекомендовано отримати через 4 місяці від першої ревакцинальної дози другу бустерну дозу.

Фото: pexels.com