1 жовтня буде зареєстровано законопроєкт, що ліквідує зайві процедури під час оформлення земельних ділянок – заступник міністра Тарас Висоцький

1 жовтня буде зареєстровано законопроєкт, що ліквідує зайві процедури під час оформлення земельних ділянок – заступник міністра Тарас Висоцький

Кабінет Міністрів 25 вересня затвердив законопроєкт про ринок землі та передав його на розгляд до парламенту. Крім цього проєкту закону, 1 жовтня буде зареєстровано дерегуляційний земельний законопроєкт, який ліквідує зайві процедури та необхідність контакту з чиновниками при оформленні земельних ділянок. Про це Українському радіо повідомив заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

0:00 0:00
10
1x

"Подаючи цей законопроєкт, ми сфокусувалися на кількох сферах: перш за все, хто може купувати землю? Це фізичні особи громадяни України, юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, резиденти, громади різних рівнів та держава. Друге – цим законопроєктом ми надаємо право розпоряджатися, тобто, якщо є бажання, продавати землю. Тут хочу наголосити, що всім власникам сільськогосподарських земель, які зараз підмораторні (а це близько семи мільйонів осіб) не варто поспішати продавати. Земля є гарним ресурсом, а запровадження обігу дозволить йому капіталізуватися, здорожчати. В середньому по Україні на початку ціна – близько 40 тисяч гривень за гектар і зростатиме протягом перших 23 років мінімум до 60 тисяч гривень. Це говорить про те, що навіть здаючи в оренду, люди почнуть отримувати більше. Третє, про що ми говоримо, це те, що має відбуватися моніторинг, тобто операції купівлі-продажу, ціни мають реєструватися", – розповів Тарас Висоцький.

Також він зазначив, що існує законопроєкт №0858 для захисту права власності в цілому в державі, який покликаний захищати право власності громадян, які мають пересторогу, що багатьох будуть змушувати віддавати свої землі: "Ми бачимо, що кількість рейдерських захоплень зменшується, на щастя. Тому спільно з Міністерством юстиції захист права власності буде в пріоритеті та ризики "віджиму" насправді мінімальні".  

"Ба більше, 1 жовтня буде зареєстровано дерегуляційний земельний законопроєкт, який розв'яже проблему простих громадян: всі непотрібні процедури будуть ліквідовані, як і необхідність контакту з чиновниками. Всі зможуть швидко і якісно оформлювати земельні ділянки", – зазначив заступник міністра.

Читайте також: Ринок землі: що говорять політики й чи можна довіряти їхнім словам — роз'яснює аналітик

Нагадаємо, відповідно до результатів опитувань, проведених фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" та Соціологічною службою Центру Разумкова на питання, чи повинен власник землі мати право її продати, 50,4% опитаних відповіли, що повинен. "Проти" виявилось 28,1%, "важко відповісти" 21,5%. Водночас серед тих, хто має землю, 56% переконані, що власник землі повинен мати право її продати.  

ФОТО: Facebook Тараса Висоцького