alyona alyona & Jerry Heil максимально виділили на Євробаченні меседж про війну — Путінцев

alyona alyona & Jerry Heil максимально виділили на Євробаченні меседж про війну — Путінцев

Представниці України alyona alyona та Jerry Heil максимально виділили у фіналі Євробачення-2024 меседж про війну, зазначив в ефірі Українського Радіо медіпексперт Денис Путінцев. На його думку, alyona alyona та Jerry Heil зробили під час свого виступу в шведському місті Мальме все, що могли. Загалом запам'ятовується не переможець Євробачення, а люди, які правильно використали європейський ефір, наголошує Путінцев. На Євробаченні-2024 перемогли представники Швейцарії Nemo. Представниці України alyona alyona & Jerry Heil посіли 3 місце.

0:00 0:00
10
1x

alyona alyona та Jerry Heil. Фото: eurovision.tv

"Правильна емоція, запакована в оригінальну обгортку"

"Звичайно, з точки зору професійного журі тут немає питань, тому що букмекери розуміли, що Швейцарія точно буде в лідерах. Можливо, не на першому місці, може на другому чи третьому, але точно буде, тому що Швейцарія – це правильна емоція, запакована в оригінальну обгортку. Це те, що полюбляє не просто глядач чи слухач Євробачення, це полюбляє будь-який глядач і слухач", – таким чином Денис Путінцев прокоментував перемогу Швейцарії на Євробаченні-2024. "Іноді глобальна відмінність глядацьких симпатій від симпатій журі (і тут йдеться не тільки про Євробачення, а про будь-який творчий конкурс) в тому, що журі дивиться в комплексі на вокальні, хореографічні дані, меседж, трендовість, зовнішній вигляд, як це "запаковано". Глядач та слухач бачить винятково тригер, декілька хвилин чи секунд якоїсь  цікавинки, яка його або зачепить, або не зачепить. Це можна порівняти зі стрічкою мережі: ви прокидаєтеся, гортаєте стрічку і щось вас чіпляє, а щось – ні. У Швейцарії емоційно номер дуже потужний, він не такий, як масований потік того, що ми бачили. На відміну від тієї ж "відьми" з Ірландії, він не робив нічого, що б тригерило біле або чорне в нашій душі. Виконавець просто зробив емоцію, яка, можливо, не всім зрозуміла, але щось точно ворухнулося у кожного під час перегляду", – стверджує Денис Путінцев. 

"Поки до неї не приходить щось зле, людина сприйматиме це як картинку з телевізора" 

Сергій Стуканов: "А як ви оцінюєте результат України Євробаченні-2024? Ви чекали, що ми посядемо третю сходинку, адже букмекери давали нам трохи менше? І друга думка, яку висловлюють деякі слухачі Українського Радіо: можливо, Євробачення свідчить про певні цінності сучасного світу або сучасної Європи? Мовляв, "Ми розповідали про тернистий шлях, про подолання труднощів, у нашому виступі були алюзії на фосфорні бомбардування, ми нагадували про розв'язану Росією війну, а голосували на Євробаченні-2024 за інше". Згодні ви чи ні з такою оцінкою?"  

"Почнімо з цінностей", – виповідає Денис Путінцев. "Ми розуміємо, що люди не можуть жити винятково в депресивному інформаційному полі, чорно-білому, лише страждати або співчувати конкретній країні, навіть якщо вона поруч. Навіть в наших українських містах війна переживається по-різному, а що вже казати про, умовно, Сан-Марино, яке просто знає, що є війна й не ставиться до нас погано, теж підтримує. Людина психологічно побудована так, що поки до неї не приходить щось зле і потворне, вона сприйматиме це лише як картинку з телевізора або монітора. Тому звинувачувати або хитати головою й казати, "що обрала Європа", не варто. Ми б так само зробили. Пригадаймо Сирію й те, що робила там Росія. Ми дуже переймалися цими питаннями? Ми живемо в медійному світі й нам потрібно не просто якісь меседжі закладати на європейській сцені, а пакувати їх у правильну форму, як у супермаркеті, бо ми живемо у великому світовому супермаркеті", – вважає медіпексперт. 

Денис Путінцев. Фото: starbom.com

"alyona alyona та Jerry Heil зробили все, що могли"

А як же сам Денис Путінцев оцінює форму, в якій представлені цінності та ідеї України на Євробаченні-2024? "Я вже третій рік поспіль не сиджу та не очікую першого місця, не депресую, бо намагаюся трішечки стати європейцем", – відповідає на таке запитання медіпексперт. "Вважаю, що наші артистки максимально виконали свою функцію, вони максимально в тій формі, в якій це було можливо, показали меседж про війну. Вони зробили це все по-європейськи разом із Таню Муіньо, режисеркою, яка працює з найвідомішими артистами, голлівудськими та світовими зірками. Вона стовідсотково відчуває, що потрібно західній аудиторії. Ми зробили можливо не 100%, але все, що могли. Я завжди кажу, чи памʼятаємо ми переможця умовної "Фабрики зірок", "Х-фактору" або "Голосу країни" за останні роки? Я можу на 100% сказати, що не памʼятаєте". 

Запам'ятовується не переможець, а люди, які правильно використали європейський ефір

Наталія Соколенко: "Але я памʼятаю, як яскраво на Євробаченні перемогла свого часу Руслана, який яскравий номер був у Джамали і "Стефанію" пам'ятаю".

Ви це памʼятаєте, тому що ви – українка і ми живемо в Україні та вболіваємо за українців. Якби ви були в умовному Сан-Маріно, ви би й цього не пам'ятали, тому що будь-яке шоу – це тригер і запам'ятовується не переможець, а люди, які правильно використали європейський ефір, щоб донести те, що вони хотіли донести. Хтось просто тупо показує номер, така в нього задача, хтось – розповідає про війну, як ми, а хтось – просто дискваліфікується і про нього теж будуть говорити. Й, можливо, про нього будуть говорити більше, ніж про деяких учасників, які потрапили у фінал.

КОНТЕКСТ

Організатори дискваліфікували представника Нідерландів Йоста Кляйна з фіналу Євробачення-2024. Про це йшлося у заяві EBU. "Нідерландський виконавець Йост Кляйн не братиме участь у фіналі цьогорічного пісенного конкурсу Євробачення. Шведська поліція розслідувала скаргу жінки-учасниці знімальної групи після інциденту після його виступу в пів фіналі ввечері в четвер. Поки триває судовий процес, було б недоцільно, щоб він продовжував брати участь у конкурсі", — зазначали організатори. Водночас EBU каже, що дискваліфікація не пов'язана з жодним іншим виконавцем чи членом делегації. Зі свого боку, нідерландський мовник розповів про конфлікт, який призвів до дискваліфікації Йоста Кляйна. "Після виступу в минулий четвер (9 травня — ред) стався інцидент. Усупереч чітким домовленостям, Йоста зняли на відео, коли він щойно зійшов зі сцени і поспішав до зеленої кімнати. Тоді Йост неодноразово показував, що не хоче, щоб його знімали. На це не звернули уваги. Це призвело до загрозливого руху Йоста в бік камери. Йост не торкався операторки", — зазначав нідерландський мовник.

На Євробаченні-2024 у Мальме перемогли представники Швейцарії Nemo з піснею The Code. Це перша небінарна людина, яка перемогла у конкурсі. Фінал конкурсу відбувся ввечері 11 травня на Malmö Arena. Nemo отримали загалом 591 бал. Також вони набрали найбільше балів від національного журі. Для Швейцарії це третя перемога на "Євробаченні". 

Представниці України alyona alyona & Jerry Heil посіли 3 місце, набравши 453 бали: 146 від журі та 307 від глядачів.

Останні новини
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Новини по темі
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
"Вісь зла" має обмежені можливості надання снарядів Росії — Грабський
Залишки спільної історії: KOLA & Міша Крупін представили спільний трек "Тюльпани"
Завдяки саміту у Швейцарії Україна перехопила ініціативу в питаннях миру ― Олещук