Промінь рекомендує: ОТРУТА з треком "sleep.you"

Промінь рекомендує: ОТРУТА з треком "sleep.you"

Столичний гурт ОТРУТА — представники нової генерації української рок-сцени. Незважаючи на вік учасників, своїм музичним орієнтиром вони обрали початок 2000-х років, коли хіп-хоп лише відвойовував собі місце у великому шоу-бізнесі, а чарти розривали Green Day, Korn та Three Days Grace. Самі про себе вони говорять: "Ми телепортувались з ранніх нульових, щоб врятувати музичну індустрію України-2024".

Отож, ОТРУТА — це тріо запальних і талановитих хлопців: Олексій (вокал), Богдан (бас-гітара) і Ярослав (барабани, саундпродюсування). На самому початку — а гурт виник як музична одиниця в 2022 році — їх було четверо. Проте одного разу між основним складом і ще одним співзасновником — Богданом Проциком — пробігла чорна кішка, і останній вирішив залишити колектив. Його колеги не стали засмучуватись і розпочали новий етап кар'єри гурту. Цитуючи один із їхніх дописів,  це був "потужний ребрендинг. новий звук. нові сенси. нова отрута".

10 квітня 2024 року Отрута видали перший EP "Океан Слів". Він складається з шести композицій, серед яких є одна інтерлюдія, один ремікс на вже існуючий трек ОТРУТИ "Докурю останню", плюс 4 оригінальні композиції, записані вже в оновленому складі.

"Прострації, рефлексії, депресії та інсомнії — реальності не лише мОлоді, тому цей матеріал є хорошим варіантом сублімації і явно знайде відгук у багатьох наших слухачів", — описують музиканти свій міні-альбом. Денис Денисенко з Радіо Промінь вирішив вирішив копнути глибше і розпитати музикантів про улюблену музику, подорожі у часі — і про те, від чого вони планують рятувати український шоубізнес. Його співрозмовниками стали Богдан та Олексій.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото надані пресслужбою гурту 

Україна все ще шукає свою сцену. І хочеться якомога скоріше почати заповнювати цей простір якісною музикою, якісним контентом

Привіт, хлопці! Буквально вчора у вас був концерт у Вінниці — третій і заключний в рамках мінітуру на підтримку EP "Океан Слів". То ви ще в дорозі чи вже повернулись до Києва?

Ми тільки з вокзалу — швиденько на таксі й буквально тільки приїхали, хвилинка в хвилинку. 

Дуже приємно, що ви знайшли можливість вчасно долучитись до нашої розмови! Які враження ви привезли з цієї поїздки?

Неймовірно круті! Тому що в кожному місті, де нас приймали, був суперкрутий зал і класно відривалась публіка. Нам все суперзайшло і ми сподіваємось, що в майбутньому, коли будем катати тури Україною, буде не менш круто. Ми в захваті! 

Тобто, не встигли завершити один — вже є наснага і бажання долучитися до інших поїздок і відвідати ще більше міст? 

Так. Насправді, на другий концерт було важкувато (бо вони йшли на наступний день один за одним), але вчора в гримерці з пациками з інших гуртів, з якими ми виступали, зійшлись на тому, що ще одненький відіграти було би гарно.

Ми подумали, що це зухвало, потужно і концептуально для назви. І в музло можна закласти сенси отруйні

В нас є хороша традиція досліджувати неймінг виконавців. Розкажіть про свій вибір — чому ОТРУТА? Які сенси ви вкладали в назву? 

Коли в нас була демоверсія ОТРУТи, гурт по-іншому називався, там було й інше музло. А потім ми зібралися нарешті записати пісню українською — це було в 2022 році, — і вона називалась "Отрута". Ми подумали, що це зухвало, потужно і концептуально для назви. І в музло можна закласти якісь сенси отруйні. Воно гарно звучить і запам’ятовується. Тому ми такі — отруйні.

А яка саме ви отрута? Ви міркували над тим, що це могло би бути?

Сто відсотків так! Я завжди бачив це як таку пляшечку із Warcraft — з черепочком на ній і якоюсь зеленою в’язкою жижею всередині (сміються).

Ви самі говорите, що в музиці надаєте перевагу нульовим. З яких саме нульових ви "телепортувалися"? І що було особливого в тій музиці, що її варто згадати зараз?

Там не стільки сама музика нас цікавила, скільки вайб і стилістика.

А хто з виконавців вас надихав своїм вайбом?

Насправді, важко так одразу згадати. Ми з тих часів більше цікавились нюметалом, тому швидше за все це буде щось типу Korn і подібних бендів. Але загалом і круті реперські хіти — того ж Dr.Dre — теж. От вони найбільш відповідають тій автентиці, яку ми намагаємось донести. 

А від чого ви плануєте "рятувати" українську музичну індустрію? Невже в ній все так бентежно?

Бентежно. Тому що, хто би що не казав, як би не вибухнула ця індустрія з початком повномасштабного вторгнення, зараз все ще здається дуже сирим. Україна лише шукає свою сцену і підхід до неї. І хочеться якомога скоріше почати заповнювати цей простір якісною музикою, якісним контентом. Дуже непросто різко схаменутися і перейти від малоросійської культури до повністю автономної української. Тому хочеться якомога швидше це наблизити. 

А як взагалі ви познайомились? Як комунікуєте і з якими викликами стикаєтесь під час роботи? 

До речі, нас вже не троє — нас четверо! Ми взяли в групу нового гітариста — його звати Дмитро. Він з нами відкатав уже тур, і до цього на трьох концертах з нами грав. А ми з Ярославом познайомились із нашим барабанщиком давно, ще в році 2016-му. Не сильно тоді спілкувалися, і відновили спілкування вже пізніше. А з Богданом-басистом нас познайомили вже спільні друзі. Ми на одній хвилі зійшлись і тепер граємо разом. 

Нерідко в гуртах в процесі роботи виникають непорозуміння, неузгодженості — як ви вирішуєте подібні проблеми в себе?

Наразі ми в такому складі, що їх не виникає! В нас абсолютний консенсус. Ми дуже комфортно почуваємо себе один з одним і все дуже легко йде. 

Сьогодні ми презентуємо один із треків з EP "Океан Слів" — "sleep.you". Розкажіть трохи більше про цю пісню.

Загалом "sleep.you" як заключна коспозиція нашого мініальбому якраз передає заспокоєння після тих тем, які порушуються в перших піснях. Тому що якщо кинути поглядом на лірику — там розповідається історія кохання та, по суті, розставання. Лейтмотив такий є практично в кожному тексті. І "sleep.you" якраз розрядка, відпочинок після цього. Прийняття, спокій і, напевно, віра в краще. 

На завершення — кілька слів від вас для наших слухачів про те, що у вас зараз на душі.

Чуваки, трохи більше цікавтеся музичною індустрією! Бо дуже часто ви пишете, що мало що є послухати в Україні. Можливо, це є не причина, а наслідок?.. Треба більше занурюватись і шукати цікаві події, приходити на концерти і купляти мерч улюблених артистів. Слухати і давати їм фідбек — показувати, що вони затребувані. 

А сучасним молодим виконавцям хочеться побажати: чуваки, творіть українською! Багато хто, можливо, подумає, що матеріал буде нецікавим — і нащо тоді це робити. Все одно — робіть, ніколи зайвим не буде. Нам потрібно якесь місце зайняти, щоби нас активніше слухали. Тому пропагуємо і просуваємо українське як лише можемо!

Слухати трек "sleep.you" ОТРУТА, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.