Назарбаєв з 2012 року готував "запасний аеродром", а Токаєв є перехідною фігурою ─ Наримбаєв

Назарбаєв з 2012 року готував "запасний аеродром", а Токаєв є перехідною фігурою ─ Наримбаєв

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який напередодні заявив про відставку,  готував "запасний аеродром" з 2012 року, а виконувач обов'язків Касим-Жомарт Токаєв є перехідною фігурою, переконаний лідер опозиційної партії Казахстану "Шиндик" Ермек Наримбай. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:
Галина Бабій


"З 2012 року, коли був схвалений закон про першого президента, всім було зрозуміло, що Назарбаєв  готує запасний аеродром, за яким він при другому, третьому президентові буде на пенсії, але при цьому тримати руку на пульсі. І законодавчо він буде визначати основні напрямки внутрішньої та зовнішньої політики, залишаючи всі другорядні питання новому президенту. Назарбаєв залишається лідером правлячої партії, і це означає, що він визначає склад Меджлісу та Сенату. Крім того, через парламент він також може зробити імпічмент і цьому президентові, якщо наступник йому не підходить", ─ зазначив Ермек Наримбай.

Наримбай зауважив, що Касим-Жомарт Токаєв є перехідною фігурою, оскільки Назарбаєву потрібна молода людина на стабільний термін.

"Касим-Жомарт Токаєв ─ перехідна фігура. Очевидно, що Назарбаєву потрібна молода людина на  стабільний термін. Тому роблять ставку на те, що хтось з президентського оточення буде швидко крокувати кар'єрною драбиною. Всі будуть боротися за посаду наступника, і навіть великі держави можуть втручатися у цей процес", ─ сказав він.

Читайте також  ─ Наримбай: навіть на пенсії Назарбаєв буде залишатись головним

Нагадаємо, вчора, 19 березня, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв склав свої повноваження і призначив виконуючим президентські обов'язки голову Сенату Касим-Жомарта Токаєва.

Сьогодні парламент Казахстану вніс зміни до конституції країни, якими передбачено можливість змінити назву столиці держави  ─ Астану можуть перейменувати в Нурсултан.


Прослухати повну версію.


На фото ─ Ермек Наримбай