Київські лікарні отримують вироби для коронарного стентування (Аудіо)

Київські лікарні отримують вироби для коронарного стентування (Аудіо)

Столичні спеціалізовані лікарні почали отримувати закуплені цього року медичні вироби для коронарного стентування. З наступного тижня вони почнуть надходити і в інші регіони. Відтепер стенти розподіляються за новим принципом.

Розповідає Володимир Задворний:

"Невеликі картонні коробки, що їх вантажать у малогабаритний автомобіль-пиріжок, на вигляд непоказні. Але їх вміст надзвичайно важливий. У коробках - стенти, які можуть врятувати життя багатьох людей з хворобами серця. Перші з них, повідомив директор державного підприємства Укрмедпостач Леонід Гайдук, відправлені до столичного інституту серця.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського, головна мета – щоб кожен, хто мав інфаркт міокарда, міг отримати своєчасну і безоплатну допомогу. Тепер, за його словами, стенти розподілятимуться між профільними лікарнями за новим принципом.

На конкурс, оголошений для закупівлі стентів, надійшло 18 заявок з одинадцяти країн. Із цих пропозицій обрали дві найпривабливіші. Це також, говорить Олександр Лінчевський, дозволило заощадити мільйон доларів, які згодом будуть використані для додаткової закупівлі виробів. А головне,  продовжує експерт міністерства Максим Соколов, що придбані мають практично повністю покрити річну потребу.

У міністерстві порахували, що якщо нова система придбання і розподілу стентів запрацює, це дозволить найближчим часом зменшити смертність від інфаркту міокарду в стаціонарних медзакладах більш ніж у три рази".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!