Обстріл Києва: обидві російські балістичні ракети знищено

Обстріл Києва: обидві російські балістичні ракети знищено

Росія вчинила сьогодні, 25 березня ракетний удар по Києву, внаслідок якого дев'ять людей постраждали, двох із них госпіталізовано. Про це повідомили, відповідно до уточненої інформації, у ДСНС. Повітряні сили ЗСУ знищили обидві балістичні ракети, якими РФ вдарила по Києву. 

Після паузи у 44 дні ворог активізував ракетні обстріли віддалених від лінії фронту населених пунктів України. Але, як зазначив Українському Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, збільшення обсягів виробництва ракет у Росії не фіксується. За оцінками експерта, ворог здатен завдати ще 5-7 атак низької або високої інтенсивності (включно з обстрілом Києва 25 березня). Далі може настати чергова пауза.

 

0:00 0:00
10
1x

Наслідки російської ракетної атаки Києва, 25 березня 2024 року. Фото: Суспільне Київ/Влада Колодій

Падіння уламків у чотирьох районах Києва

Падіння уламків збитих російських ракет зафіксовані у чотирьох районах столиці: Голосіївському, Печерському, Солом’янському та Дарницькому. Пошкоджені багатоповерхові будівлі та одна приватна забудова.

Під час цього російського обстрілу Києва внаслідок падіння уламків ракети у Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука руйнувань зазнала центральна частина корпусу. Про це поінформувала пресслужба Мінкульту та мер столиці Віталій Кличко. У міністерстві повідомляють, що зруйновано спортивну залу, конгрес-хол та виставковий центр. Також пошкоджень зазнали приміщення кафедр та аудиторії закладу. На місці працюють правоохоронні органи та ДСНС. За попередньою інформацією, загиблих немає, травмована завідувачка лабораторії Академії. Її госпіталізували.

Фото: ФБ-сторінка ДСНС України

Як повідомив сьогодні, 25 березня командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук, близько 10.30 противник завдав удару по Києву двома балістичними ракетами з тимчасово окупованого Криму. Обидві цілі знищено, їхній тип установлюється.

 

Мусієнко: Збільшення обсягів виробництва ракет Росії не фіксується

— Якими засобами, ракетами зокрема, росіяни обстрілювали нашу територію? Здається, вони зосередилися на Х-101. Це означає, що запаси в них є, вони встигають їх поповнити, чи тут їхні партнери, ті ж авторитарні режими підключаються?

Х-101 та Х-555 виробляють тільки в Росії, зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко Українському Радіо. РФ отримує певні технології в обхід санкцій через різні "сірі" схеми, через те, що є окремі країни, які мають ліберальнішу систему так званого подвійного експортного контролю і закривають очі на те, що в Росію йде обладнання, яке може бути використане і для військових цілей.

Збільшення обсягів виробництва ракет у Росії не фіксується. На сьогодні максимальна їхня кількість складає 100-120 на місяць, якщо говорити про Х-101. Це те, що вони можуть виробляти. Виробництво "Калібрів" впало, так само як і ракет "Іскандер". Тому те, що застосовує стратегічна авіація Росії, – це, як правило, Х-101. Так само час від часу вони застосовують гіперзвукові "Кинджали" й можуть балістику – "Іскандер" або північнокорейські KN-23. Але це теж у меншій кількості. 

— А щодо часу: чому літаки зазвичай вилітають вночі, а ракети вже долітають до ранку? Потужні обстріли, зазвичай, відбуваються на світанку…

Це, по-перше, планування Росії. По-друге, це має й характер психологічного тиску та терору, адже люди вночі мають прокидатися, йти до сховищ. Це підвищує стресові ситуації, це постійне напруження. Коли це відбувається зранку, то повітряні тривоги порушують певні процеси. Не можна займатися звичними справами, їхати на роботу. Плюс це удари по економіці. Тож тут все прораховується все з такої точки зору.

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

"Ще максимум 2-3 атаки"

— Чи є якась інформація про подальші російські обстріли нашої території?

Зараз ворог обрав тактику, що вони накопичили ракети (як було під час минулого обстрілу) і хочуть їх використати без пауз тиждень-два, максимально швидко. Це зміна дещо тактики і підходів до обстрілів. Вони думають, що вдасться перезавантажити нашу систему ППО таким чином, створити для нас додаткові виклики. Але щодо того, наскільки їх вистачить, то думаю, що 2-3 атаки. Тут усе залежить від того, яку кількість ракет вони запланують для кожного обстрілу: чим менше ракет вони використовують, тим на довше можуть їх розтягнути. Але я думаю, що загалом йдеться про 5-7 атак низької чи високої інтенсивності (включно з російською атакою Києва 25 березня 2024 року – ред).

— А скільки потім часу буде треба для того, щоб вони відновили свої атаки?

Попередня пауза склала 44 дні, можливо зараз буде так само. Тож десь півтора місяці, не менше. 

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко