Рузвельт у Черчилля Плану перемоги над Гітлером не просив — Войджер

Рузвельт у Черчилля Плану перемоги над Гітлером не просив — Войджер

"Я не пам'ятаю, щоб у часи Другої світової Рузвельт дзвонив Черчиллю і казав: "Давайте розробляйте план і на його основі надаватимемо допомогу". Це зауважив директор магістерської програми в Американському університеті у Києві Марк Войджер, коментуючи повідомлення західної преси про те, що у Вашингтоні нібито дуже чекали від українського президента Володимира Зеленський під час його перебування у США Плану перемоги у війні проти Росії. Можна розробити найдетальніший план, але за деякий час усе може змінитися, бо ніхто не скасовував туман війни. Водночас Войджер відзначив, що він не очікував зустрічі Зеленського із Дональдом Трампом. Але вона відбулася і "жадібність Трампа може подолати його недовіру допомагати Україні".

0:00 0:00
10
1x

Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні зустрівся 26 вересня 2024 року з президентом США Джо Байденом і представив йому План перемоги. Фото: www.president.gov.ua

"Я особисто не очікував, що Трамп зустрінеться із Зеленським"

Поговорімо про підсумки перемовин і візиту українського президента до США. Наскільки Володимирові Зеленському вдалося залучити підтримку для України від американських топполітиків?

Розпочнемо з того, що, на мою думку, Україна, на жаль, знову перетворилася на заручника внутрішньої американської політики, особливо на час президентської боротьби. Тут немає вини ані Зеленського, ані української дипломатії. Зараз у США відчувається політичне напруження, всі бачили, які листи підписували у Трампа і в Республіканській партії, яка напруженість була у зв'язку з візитом вашого президента на заводи із військового виробництва. Це було зовсім не потрібно і, я б сказав, що заяви, які лунали, політичні демарші можуть тільки нашкодити відносинам з Америкою. Це негарна сторона візиту.

З іншого боку, ми бачили, як Трамп зустрівся із Зеленським. І зустріч відбулася, перед камерами щонайменше, у позитивній атмосфері. Я особисто не очікував, що Трамп зустрінеться із Зеленським, особливо на фоні його заяв, які постійно лунають, коли цей кандидат у президенти США зустрічається зі своїми прихильниками. Наприклад, про те, що йому нібито шкода, що війна завдала стільки страждань і стільки жертв, але з іншого боку він замість того, щоб звинувачували реального агресора – Росію і Путіна, звинувачує Україну та Зеленського у відсутності поступок. Тому існує надія, що Трамп може бути у своїх публічних заявах більш жорстким, але на особистому рівні, якщо він повернеться до президентства, тактика буде інша. Він завжди каже, що в нього гарні відносини з Путіним, Зеленським та іншими. 

 

Рузвельт не просив Черчилля розробити план в обмін на допомогу США

Але Володимир Зеленський відреагував на цю тезу Трампа стосовно його відносин з Путіним. Він сказав про те, що сподівається, що їхні відносини, себто Трампа і Зеленського, ліпші, ніж відносини Трампа і Путіна.  До речі, вже після повернення Зеленський теж казав про те, що невідомо, що буде, якщо Трамп стане президентом, але він отримав від Трампа запевнення, що той буде на боці України і підтримуватиме нашу державу. Пане Марку, коли ми оцінюємо результати візиту Зеленського до США, то не можемо обійти надання дозволу на завдання ударів західною зброєю вглиб Росії. Публічно Зеленський так його і не отримав. Якщо Україна не отримала публічно цього дозволу, то чи отримав американський істеблішмент, американське керівництво і експертне співтовариство План перемоги від України? Як сприйняли ту інформацію, яка просочилася все-таки в публічний простір щодо того, що презентував Зеленський? Отримали чи все ж таки не отримали оцей план перемоги від президента України? 

Щиро кажучи, я не знаю конкретних пунктів. Коли я почув, що Зеленський презентуватиме у США План перемоги і що це вимога американської сторони, я щиро був не тільки здивований, а й стурбований. Я не пам'ятаю, щоб у часи Другої світової були конкретні плани перемоги як умова для американської дипломатії. Наприклад, щоби Рузвельт (тодішній президент США – ред.) дзвонив Черчиллю (тодішній прем'єр-міністр Великої Британії – ред.) і казав: "Давайте розробляйте план і на основі цього плану надаватимемо допомогу". Так, були плани на стратегічному рівні, коли створювали ООН, як перемогти не тільки у часи війни, але й встановити мир, якою буде глобальна політика, структура система безпеки. Але в розпал війни є туман війни.

Марк Войджер. Фото: ФБ-сторінка "Lviv Security Forum"

Ми можемо розробити найдетальніший план, але вже після декількох тижнів або місяців все може кардинально змінитися, бо ніхто не знає, якою буде ситуація на полі бою. Тому і пов'язувати американську допомогу з конкретними оперативно-тактичними планами неправильно. На середньому рівні, звичайно, треба показати не тільки як звільнити вашу окуповану територію, а й як перемогти вже в мирні часи. Як розбудувати країну, повернути біженців, як подолати гібридний напад не тільки у військовому плані, а й у цивільних галузях – економіки, соціальної безпеки та інших. Але, на мою думку, було неправильно вимагати такий план із нашого боку як умову для України та Зеленського. Ми спокійно могли би таємно зустрічатися з керівництвом України, з військовими й обговорювати різні варіанти військових дій, операцій. Це зовсім інші речі. А так весь світ і Кремль також бачили, що ваша країна готувала дуже-дуже детальний план, як умову для продовження допомоги. На мою думку, з нашого американського боку це була неправильна стратегія. Хоча, звичайно, ваш президент повинен у майбутньому намагатися налагодити відносини з обома кандидатами у президенти США, незалежно від того, хто переможе. 

"Жадібність Трампа може подолати його недовіру допомагати Україні"

Також я сподівався, що на Трампа та республіканців, які постійно робили заяви проти допомоги Україні, впливатимуть виборці, які перебувають у США, де знаходиться ця військова промисловість. Було б дуже логічно казати, що "ось, наші прихильники працюють на таких заводах, тому і допомога для України – це реальна допомога для американського суспільства і навіть Республіканської партії". Я вірив, що якщо Трамп не розуміє світову політику, не любить або не хоче допомагати Україні, то його жадність як бізнесмена може змінити його думки, його підтримку. Мовляв, "давайте будемо заробляти гроші з цієї війни". Тож я маю надію, що його бізнес-інстинкти, його жадібність зможуть подолати його спротив та недовіру у плані допомоги для України.