"Яйця "по 17 грн" тепер закуповують за 3 грн, але цього недостатньо". Трегуб про Міноборони

"Яйця "по 17 грн" тепер закуповують за 3 грн, але цього недостатньо". Трегуб про Міноборони

На рівні міністра оборони України Рустема Умєрова та його заступників корупційних скандалів не було, констатує виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії, членкиня Антикорупційної ради при Міноборони Олена Трегуб. Водночас вона стверджує, що цього недостатньою. "Ми очікували не просто на відсутність інтересу до корупції у міністра. Ми очікували, що він проведе дуже серйозні реформи, проте йому поки що це не вдалося", – вважає Трегуб. Вона визнає, що яйця "по 17 грн" тепер закуповують за 3 грн. Тобто, є чесні конкурси і набагато нижчі ціни. Але цього недостатньо, щоб казати про реформу в оборонних закупівлях, каже Олена Трегуб.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: armyinform

 

"Підозр до міністра не було"

Ви – членкиня Антикорупційної ради при Міністерстві оборони. Що, на вашу думку, змінилося в цій сфері, адже попереднього міністра, пана Резнікова звільняли в час інформаційних скандалів із закупівлями тощо. Щось подібне спостерігалося за час перебування на посаді пана Умєрова?

Відрізняє те, що за рік Умєрова великих медійних корупційних скандалів не відбулося. Бо про них всі б знали. Були арешти різних чиновників та посадовців, наприклад, директорів департаментів. Буквально на минулому тижні теж СБУ прийшла з обшуком до одного з департаментів, але на рівні самого міністра і його заступників такого не було. Тому треба відзначити позитивно, що ми добивалися того, щоб міністра навіть не підозрювали в корупції. І таких підозр протягом цього року до міністра не було. Але цього недостатньо, тому що ми очікували не просто на відсутність інтересу до корупції у міністра. Ми очікували, що він проведе дуже серйозні реформи, проте йому поки що це не вдалося.

"Яйця "по 17 грн" ми купуємо за 3 грн"

Що мав виправляти пан Умєров, коли прийшов на посаду? Чи вдалося йому це за рік роботи?

Він мав найбільше проблем, коли проходив, у закупівлях. Ще самим минулим міністром Резніковим було запущено дві нові агенції: Агенція оборонних закупівель і Державний оператор тилу. І міністр Умєров далі розвивав ці агенції. Тилова агенція встановилася вже за часів Умєрова, там з'явився бюджет, там з'явилася команда. Результати такий: яйця "по 17 грн" ми купуємо за 3 грн. Тобто є чесні конкурси, є набагато нижчі ціни. Але цього недостатньо для того, щоб казати про те, що відбулася якась реформа в оборонних закупівлях. Тому що реформа включає в себе взагалі зміну політики закупівель. І цим має займатися заступник Умєрова. Там також під цим заступником є Департамент політики закупівель. І там має формуватися політика закупівель. Наприклад, як зробити так, щоб ми закуповували не лише найдешевше, а щоб, насамперед, наші військові були задоволені якістю тих продуктів, які вони отримують на фронті. Якістю продуктів харчування, якістю форми.

Тому що ціновий критерій – це часто пастка. Буквально тиждень тому був черговий скандал навколо зіпсованого м'яса. Це все міністр має міняти. Бо всі ці питання має вирішувати міністерство. Вони поки невирішені. Це мають бути нові політики. Коли ми матимемо чіткі критерії закупівель. Політика, з одного боку, має бути і конкурентна, з іншого боку, у постачальників має бути чітка відповідальність і мотивація. Щоб не було таких ситуацій, як зараз. Часто ми спостерігаємо якісь недовози, коли постачальники відмовляються виконати контракт, бо їм вигідніше заплатити штраф. Адже ціна тієї їжі є надзвичайно низькою. Є так звана дободача, це встановлена в державі норма. Ідея в тому, що потрібно нагодувати солдата за 120 грн вдень. Це все міністр має міняти. Бо це все нереалістично, і це все неякісно.

Дуже довго не призначався заступник міністра, який би відповідав за міжнародну співпрацю

Чи вдалося, на вашу думку, міністру Умєрову встановити ефективну координацію, планування, управління в самому відомстві? За рік Умєрова офіційна структура Міноборони неодноразово змінювалася, але й досі для керівників структурних підрозділів у самому міністерстві не завжди зрозуміло, хто за що відповідає. Наприклад, міжнародної співпрацею, паралельно із самим міністром займається ще одночасно п'ять осіб, п'ять заступників.

Дійсно, не було встановлено центру з міжнародної співпраці. Людей, які б відповідали за міжнародну допомогу. Зараз багато проблем. На "Рамштайні" ми не отримали так багато, як би хотіли. І зараз все ще існує загроза, що згорить майже 5 млрд американської допомоги до 30 вересня. Всім цим потрібно системно займатися. І дійсно, у міністра це не вийшло. Тому що дуже довго не призначався його заступник, який би відповідав за міжнародну співпрацю. І коли призначили, він насправді, я так розумію, ще навіть не пройшов по цій вертикалі євроатлантичної інтеграції. Тобто він рахується, як звичайний заступник міністра. І тому дійсно є певне нерозуміння, хто відповідає за міжнародну співпрацю. Повинен бути якийсь один центр, а не так багато людей, як ви перелічили. Звичайно, це дає свої негативні плоди. І коли міністра запитують, хто головний по міжнародці, він часто відповідає, що сам буде цим займатися. Але ж це величезна інституція, і він повинен будувати систему. Бо сам він не вирішить усі питання. Він повинен побудувати команду, яка буде все вирішувати.

Олена Трегуб. Фото: armyinform

Тобто, станом на сьогодні у міністерстві немає людини, яка несе відповідальність за міжнародну військову допомогу? Адже ця допомога – єдине джерело надходження зброї в Україну, окрім тієї, що ми виробляємо самі.

Насправді, таких людей було кілька. І ця роль переходила від одного заступника до іншого. Частково сам міністр цим займався. Як ви знаєте, у нас взагалі Офіс президента цим займається. Тому що Офіс президента відіграє чи не найважливішу роль в тому, щоб переконувати партнерів надавати нам якусь допомогу. Міністерство оборони повинно технічно опрацьовувати погоджені на вищому рівні домовленості. Дійсно, немає такої людини, яка б весь час цим займалася. Ні. Я думаю, що це питання міністр повинен вирішити. Він нарешті завершив формування своєї команди. І зараз ще відбулися перестановки в уряді. Одна із заступниць стала сама міністеркою. (5 вересня цього року Верховна Рада призначила Наталію Калмикову міністеркою у справах ветеранів України. З 27 вересня 2023 року Калмикова була заступницею міністра оборони України із соціального розвитку – ред.). І зараз немає пояснення, чому це не може налагодитися хоча б вже зараз.

У принципі відбувся розподіл на летальні й нелетальні закупівлі

Державний оператор тилу, Агенція міжнародних закупівель – які зрушення маємо в цих напрямках?

У принципі відбувся розподіл на летальні й нелетальні закупівлі. Зброя має закуповуватися АОЗ, Агенцією оборонних закупівель. Є ще департамент, який продовжує закуповувати різні сучасні розробки. Це, по суті, теж можна кваліфікувати, як зброю. Але все-таки відбувається ця централізація на АОЗ. Ідея в тому, що ця агенція почне закуповувати абсолютно всю зброю. Така централізація вимагалася НАТО. Більше того, відбувається відділення функції вироблення політики міністерства від закупівельних функцій. Ця агенція має статус державного підприємства, так само як і тилова агенція. І обидві ці агенції будуть мати наглядові ради, так як є в державних підприємствах, наприклад, в Нафтогазі, Укрзалізниці. Так і там, в тих двох підприємствах будуть наглядові ради, як і будуть слідкувати за їхньою діяльністю. Тому це все очікується від нас партнерами, НАТО. І, в принципі, це все плюс. Мінус в тому, що й досі цих наглядових рад немає. Чому немає, незрозуміло. Також немає ніякої прозорості в тому, як будуть обирати в ці наглядові ради. Але я знаю, що один із заступників міністра, який відповідає за корпоративне управління, він, наприклад, буде організовувати вибори до наглядових рад інших державних підприємств. І туди, наприклад, запросили членів Антикорупційної ради, куди я також входжу. Це плюс. І ми би хотіли, щоб запросили членів Антикорупційної ради і в ці закупівельні агенції. Тому що мають бути вибрані люди, до яких в суспільстві взагалі питань не буде. Адже вони мають дуже велику функцію під час війни.

МІНІСТР ОБОРОНИ УКРАЇНИ РУСТЕМ УМЄРОВ АБО ОФІЦІЙНІ ПРЕДСТАВНИКИ МІНОБОРОНИ МАЮТЬ ЗМОГУ ВИСЛОВИТИ СВОЮ ДУМКУ ЩОДО ЦИХ ТВЕРДЖЕНЬ В ЕФІРІ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКТОРКИ НЕЗАЛЕЖНОЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ КОМІСІЇ, ЧЛЕНКИНІ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ РАДИ ПРИ МІНОБОРОНИ ОЛЕНИ ТРЕГУБ.