Літак міг зіштовхнутися з тепловою пасткою від ракети і втратити керування ― Олексій Гетьман

Літак міг зіштовхнутися з тепловою пасткою від ракети і втратити керування ― Олексій Гетьман

29 серпня офіційно стало відомо, що при відбитті масованого ракетного удару 26 серпня розбився український пілот Олексій "Moonfish" Месь, який пілотував літак F-16. Поки комісія, яка покликана встановити обставини справи, почала свою роботу, в інформаційному просторі сформувалось три версії причин катастрофи ― "дружній вогонь", помилка пілота та несправність літака. Проте, на думку військового аналітика Олексія Гетьмана, можливий і четвертий варіант ― теплова пастка від ракети, яку переслідував пілот. Вона могла спровокувати втрату керування літаком, яку пілот на низькій висоті не встиг виправити. “Це цілком можливий варіант”, зазначив в ефірі Українського Радіо Гетьман.

Також ввечері 30 серпня стало відомо, що президент України звільнив командувача Повітряних Сил ЗСУ Миколу Олещука з посади. Причини звільнення не вказуються. За повідомленням Генерального штабу ЗСУ, тимчасово виконувати обовʼязки командувача буде Анатолій Кривоножко, командувач повітряного командування "Центр" ПС ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: УНІАН

"Або Марʼяна ― брехуха, або хтось має понести кримінальну відповідальність"

Ввечері 29 серпня Генштаб підтвердив інформацію про те, що 26 серпня під час відбиття російського масованого удару розбився пілот Олексій Месь з позивним "Moonfish", який пілотував винищувач  F-16. Зараз остаточної позиції, чому відбулася втрата пілота та літака немає. Багато хто звернув увагу на допис депутатки Марʼяни Безуглої, де вона стверджує, що літак був збитий через дискоординацію між підрозділами. Екскомандувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук, написав, що причини авіаційної катастрофи зʼясуються, вже йде розслідування, проте така інформація не може деталізуватися в медіа через "війну в країні".

Яка ваша думка щодо ситуації, яка могла мати місце?

Думаю, комісія дійде перших висновків максимум за тиждень-два. Робити поспішні висновки ― це не дуже добре, тож хай це триватиме два тижні, але буде перевірена інформація, яка відповідає дійсності. 

Загиблий пілот Олексій "Moonfish" Месь. Фото: РБК-Україна

Щодо повідомлень з боку Марʼяни, то якщо вона пише, що це її припущення, то дійсно це одна із версій про "дружній вогонь". Вона має право приймати для себе будь-яку з версій, яка їй здається такою, що відповідає дійсності. Якщо вона каже, що знає на 100 %, як це відбулося, то її там поблизу не було, вона не брала участь в цьому повітряному бою, відповідно вона отримала інформацію з якихось джерел. В цьому випадку сама Марʼяна вже нікого не цікавить, питання ― хто їй цю інформацію передав. Як людина, яка підписувалась на зберігання військової таємниці ― а це військова таємниця, могла передати цю інформацію. Цю людину треба буде судити, вона має нести кримінальну і дуже сувору відповідальність. Якщо ж нічого такого не було, а Марʼяна це просто вигадала, то треба публічно казати, що вона ― просто брехуха. Тож тут два вибори: або Марʼяна ― брехуха, або хтось має понести кримінальну відповідальність.

"Дружній вогонь", помилка пілота, технічна несправність літака чи теплова пастка від ракети?

З приводу версій, які озвучені, їх чомусь лише три. Я знайшов четверту. Три версії: "дружній вогонь", помилка пілота і технічна несправність літака. Проте сучасна крилата ракета ― а пілот збив три такі ракети та один "шахед" ― мають досконалу систему захисту. Були офіційні повідомлення про ці крилаті ракети росіян. Вони можуть ставити активні перешкоди ― РЕБи, можуть ставити пасивні перешкоди ― створювати "хмарки", які виглядають на індикаторі радіолокаційної станції як ціль. Ще він може викидати теплові пастки. Цілком можливо, що коли пілот заходив на ціль, четверту крилату ракету, вона могла викинути теплові пастки і літак міг зіштовхнутися з цією пасткою. Тоді на певний час він міг втратити керування, а враховуючи, що ракети летять на дуже низькій висоті, в пілота просто могло не бути часу для того, щоб виправити літак, який збився з нормального режиму польоту. Це цілком можливий варіант. Адже пілот ― досвідчений, технічний персонал в нас дуже добрий, літаки "свіжі", проходили все технічне обслуговування, тож ці версії можна не відкинути, але дати їм меншу ймовірність. "Дружній вогонь" міг бути, але тут теж питання складне. Коли стріляють по цілі, завжди автоматично посилається запит "свій-чужий". На літаках є відповідь, на ракетах ― немає. Коли захопили літак, щоб попасти в нього ракетою, його мала захопити радіолокаційна станція і одразу мала бути відповідь, що це свій. Тож не мала піти команда на пуск ракети. Тож це теж не так ймовірно. 

Й останнє питання: чи повпливає втрата F-16 на допомогу від партнерів?

Матиме. Не всі можновладці з країн-партнерів зацікавлені в тому, щоб передавати нам зброю та дозволи. Проблема постачання певного виду озброєння була в тому, що ці люди створили певні перешкоди та гальмували певні процеси. Зараз вони піднімуть голови і почнуть розповідати, що варто, а що ― ні. Не думаю, що постачання припиниться, але те, що сталося, ―  це додатковий інформаційний аргумент.

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка Олексія Гетьмана

Останні новини
У топі документалістика. Кінорежисер Тихий про сучасне українське кіно
У топі документалістика. Кінорежисер Тихий про сучасне українське кіно
Безпілотник vs безпілотник: Храпчинський про розробки проти ворожих розвіддронів
Безпілотник vs безпілотник: Храпчинський про розробки проти ворожих розвіддронів
Опанувати домедичну допомогу можуть усі — Довгань
Опанувати домедичну допомогу можуть усі — Довгань
"Підвищення рівня якості продуктів і контроль на всіх етапах" — ДОТ про нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ
"Підвищення рівня якості продуктів і контроль на всіх етапах" — ДОТ про нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" —  Біцак про ситуацію в області
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
Новини по темі
Безпілотник vs безпілотник: Храпчинський про розробки проти ворожих розвіддронів
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Путіна сісти за стіл переговорів змусить лише один фактор ― кількість втраченої інфраструктури ― Семенюк