Майже півмільйона українців за 2,5 роки перейшли на українську мову – Капелюшник про рух "Єдині"

Майже півмільйона українців за 2,5 роки перейшли на українську мову – Капелюшник про рух "Єдині"

Рух "Єдині" налічує понад тисячу волонтерів, з яких 500 це модератори та професійні викладачі, які щодня протягом 2,5 років допомагали 120 тисячам учасників опанувати українську мову абсолютно безкоштовно. Кожен з учасників допоміг ще мінімум трьом людям зі свого найближчого оточення перейти на українську. Це майже півмільйона українців, які за 2,5 роки перейшли на українську мову. Про це в ефірі Українського Радіо розповідає співзасновник Всеукраїнського руху "Єдині" Іван Капелюшник. За його словами у 2022-2023 роках було стрімке зростання кількості охочих вивчити українську мову. І цей градус бажання людей переходити на українську був дуже високий. Зараз із кожним місяцем ми робимо зусиль більше, а результат менший. Багато дорослих кажуть, що хочуть, аби їхні діти спілкувалися українською,  але при цьому між собою або з дітьми спілкуються російською. Ми віримо, що через дітей ми можемо більше впливати на батьків, а особливо тих, хто за кордоном. Там ситуація навіть гірша, ніж в Україні, тому що там питання української мови для людей не стоїть, – констатує Капелюшник.

0:00 0:00
10
1x

Фото: "Єдині" ФБ-сторінка

Зі 120 тисяч учасників курсу 92% спілкуються українською

Як виникла ідея забігу на підтримку українців, які живуть в окупації?

Ми робимо забіг вже другий рік поспіль. 18 числа відбулася офлайнова частина. А зараз триває ще онлайн-забіг, який запланований на період з 18 до 24 серпня. Ми робимо цю ініціативу до Дня Незалежності. Люди, які прагнуть долучитися можуть зареєструватися в будь-якій точці світу і взяти в ньому участь і таким чином підтримати наших українців, які на окупованих територіях не мають можливості спілкуватися українською, оскільки це може загрожувати їхній безпеці. У нас є розмовні клуби для людей, які переходять на українську мову. Рух "Єдині", це проєкт, який покликаний в першу чергу допомогти людям, які досі спілкуються російською перейти на українську мову. Ми допомагаємо і з точки зору вивчення і з точки зору моральної та емоційної підтримки. Ці розмовні клуби є на деокупованих  територіях, у всіх прифронтових зонах: в Херсоні, в Чорнобаївці тощо. У нас є 120 тисяч учасників, які пройшли курси. 92% з них спілкуються українською. Більше того, вони стали нашими амбасадорами і агентами змін. Кожен з них допоміг ще мінімум трьом людям зі свого найближчого оточення перейти на українську. Це майже півмільйона українців, які за 2,5 роки перейшли на українську мову. Рух "Єдині" це не лише про мову. Ми допомагаємо пізнати історію, культуру, залучаємо фахівців, відомих особистостей, експертів. Рух "Єдині" налічує понад тисячу волонтерів, з яких 500 це модератори та професійні викладачі, які допомагають щодня модерувати розмовні клуби, чати тощо протягом 2,5 років абсолютно безкоштовно.

Українською почали говорити більше, але роботи ще дуже багато

Як змінилося ставлення українців до української мови з початком повномасштабної війни?

На початку 2022-2023 років ми бачили стрімке зростання кількості учасників. І цей градус бажання людей переходити на українську був дуже високий. Люди активно реєструвалися, ми з мінімальними зусиллями набирали тисячі учасників щомісяця. Зараз із кожним місяцем ми робимо зусиль більше, а результат менший. Це означає, що люди, які раніше спілкувалися або пробували перейти на українську зараз роблять крок назад. Психологи пояснюють це загальною втомою від війни і стресу. А вивчення мови – це зусилля.  Ми захопили пласт тих, хто вже були готові, хто мав внутрішній посил. Але ще залишилася велика кількість людей, які досі не прийняли для себе це рішення з тих чи інших причин. Однозначно українською почали говорити більше. Весь мій публічний простір став україномовним. Дивлячись на фейсбук чи на наших учасників можна подумати, що вже дуже багато перейшло на українську. Але насправді роботи ще дуже багато. Потрібно допомогти людям зрозуміти, чому це важливо і змотивувати тих, хто можливо ще не почав цей шлях.

Іван Капелюшник. Фото: ФБ-сторінка

"Через дітей ми можемо більше впливати на батьків, а особливо тих, хто за кордоном"

Ваш проєкт з популяризації вивчення української мови розрахований лише на дорослих чи  й на дітей?

Це курси, які в першу чергу розраховані на дорослу аудиторію. Це може бути молодь, студенти, школярі старших класів. Молодь – це наше стратегічне завдання, наша перспектива. Правильне виховання починається зі школи і садочка. Ми розуміємо, що варто також запропонувати щось і для молоді. Тому зараз ми готуємо проєкт «Школа лідерів» для молоді, що разом працювати і шукати інструменти, як далі нам співпрацювати з молоддю. У нас була низка обговорень на тему, що ми можемо запропонувати дітям шкільного віку або навіть молодшого віку. У нас є концепція одного проєкту, який поки що лежить через брак ресурсів. До дорослих легше достукатися через дітей. Багато дорослих кажуть, що хочуть, аби їхні діти спілкувалися українською,  але при цьому між собою або з дітьми спілкуються російською. Але так не працює. Ми віримо, що через дітей ми можемо більше впливати на батьків, а особливо тих, хто за кордоном. Там ситуація навіть гірша ніж в Україні, тому що там питання української мови для людей не стоїть. У людей там інші пріоритети – вивчення іншої мови. За кордоном ми дуже часто чуємо російську. Дуже важливо зрозуміти, що мова це не просто спосіб комунікації. Це про твою ідентичність і про твій політичний вибір.  Це диференціація між нами і між ворогом, який нам свою мову і культуру просто насаджував століттями. Наше завдання – відновити історичну справедливість і очистити нашу культуру. 

Останні новини
Особистий прорив: OKS видав мініальбом "НавіялО"
Особистий прорив: OKS видав мініальбом "НавіялО"
Промінь рекомендує: Aspen Grove з треком "Коли ти пішла"
Промінь рекомендує: Aspen Grove з треком "Коли ти пішла"
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"
Новини по темі
Перенапрявляти шахеди в Білорусь ― це занадто великі інвестиції. Нарожний про РЕБ
Небезпеки питному водопостачанню немає – Листопад про забруднення Сейму і Десни
Ми маємо йти шляхом, який надає крила учнівству – Міносвіти про оцінювання за новою типовою програмою
Не існує техніко-економічного обґрунтування необхідності побудови Чигиринської АЕС - Рябцев
Важливо запобігти подальшій міграції українців за кордон, які зараз евакуюються з Донеччини – Вишлінський