Росія може вдатись до провокацій на енергооб'єктах Курщини – Омельченко

Росія може вдатись до провокацій на енергооб'єктах Курщини – Омельченко

Енергетичні об'єкти у Курській області ніхто чіпати не буде, але там можливі провокації з боку Росії, вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. В ефірі Українського Радіо експерт припустив, що Кремль може повторити історію з Північними потоками 1 і 2, коли росіяни самі підірвали ці газогони і звинуватили в цьому Україну. Кінцева мета нашої операції на Курщині наразі назагал не відома, але це "точно не енергетична, щоб захопити якісь енергетичні об'єкти", – переконаний фахівець. Хоча сам по собі захід на територію ворога – це вже позитив. "Він практично перетворює керівництво РФ на клоунів. І мені здається, що в цьому вже є результат", – додав Омельченко. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: naftogaz.com

"Нехай ворог перебуває в стані стратегічної невизначеності"

На Курщині, вглиб якої просуваються українські підрозділи, розташована низка стратегічних об'єктів ворога. Зокрема, атомна електростанція в Курчатові. Є ще Курська АЕС-2, яка будується в селі Макарівка. А в Суджі розташована газорозподільна станція, звідки газ перекачується в Європу транзитом через Україну. Як ви оцінюєте цю енергетичну складову у цій операції?

Ми не знаємо планів Генерального штабу і не повинні їх знати. Але на мій погляд, нехай ворог перебуває в стані стратегічної невизначеності. Це добре, що він не розуміє. Може, дійсно, Україна хоче захопити газовимірювальну станцію "Суджа" чи Курську атомну станцію? Чи, може, взагалі зробити похід на Москву? Хай будуть в стані невизначеності. Але на мій чисто суб'єктивний погляд, особливої цінності для нас станція "Суджа" не має. Тому що, якщо б ми хотіли припинити транзит російського газу, то ми могли б це зробити. Адже всі обсяги природного газу, який йде через ГВС "Суджа", проходять через Україну і направляються до Словаччини, Чехії, Австрії і частково до Молдови. Це приблизно 42 млн кубометрів щодоби. Хоча пропускна здатність цього пункту пропуску складає 175 млн кубометрів газу на добу. Там проходять два великі газопроводи – "Уренгой-Помари-Ужгород" і "Прогрес".

Транзитний договір виконується на прохання наших європейських партнерів

Наскільки я пам'ятаю, договір про транзит російського газу діє 1 січня 2025 року і ми його виконуємо. Так?

Так, цей договір виконується на прохання наших європейських партнерів. Закінчується він 31 грудня цього року. Це було прохання Європейського Союзу, Словаччини, Австрії і Чехії. Вони сказали, що їм важко диверсифікувати поставки, оскільки вони дуже сильно залежать від російського газу. Австрія, наприклад, залежить на 80%. Трошки менше Словаччина. А Чехія відсотків на 30, мабуть, залежить. Але таке прохання було. І оскільки це наші партнери, ми отримуємо від них військово-фінансову допомогу, то, мабуть, це рішення було правильним.

Теракти на газогонах росіяни вчиняли неодноразово 

Чи відомі вам факти, що рашисти обстрілювали ті ж газогони, газоросподільні станції, чи поки не намагалися їх уразити? Адже атаки на підземні сховища газу на Львівщині були. 

Були терористичні акти і проти газогонів, і проти лінійної частини. Були підриви неодноразові, але вони були замасковані диверсійною роботою. Тому, в принципі, для них немає нічого такого, щоб вони не могли би вразити своїми терористичними актами. За останній час, дійсно, по лінійній частині не було якихось значних прильотів "шахедів" і ракет, але це не означає, що вони не можуть це зробити.

"Нехай думають, сумніваються і переживають"

Чи можна події в російському прикордонні розцінювати як помсту за наругу над Сумщиною і Харківщиною? 

Абсолютно. Тут, я думаю, не енергетичні об'єкти головна задача. Головна задача, все-таки, полягає в тому, щоб перерізати комунікацію, логістику, через яку рашисти постачають озброєння на лінію фронту на Сході. Я думаю, що це більш важлива була задача. Крім того, зараз вони будуть вимушені, мабуть, відволікати значні свої сили з фронту і укріпляти кордони. Я думаю, що, скоріш за все, така була задача, але точно не енергетична, щоб захопити якісь енергетичні об'єкти. Хоча може й енергетичні, якщо передавати ці меседжі росіянам. Хай вони думають, сумніваються і переживають.

Володимир Омельченко. Фото: facebook/Valeriy Chaly

Операція на Курщині перетворює керівництво РФ на клоунів

Як ви оцінюєте те, що за кілька годин було подолано першу і другу оборонні лінії, на які рашисти витратили страшні суми? Я допускаю, що вони були розкрадені, але це не применшує звитяги українських підрозділів.

Мабуть, це була гарно продумана операція. Кінцеву її мету ми не знаємо, вона може бути будь-якою, але певні наслідки вже є. Цей захід призводить до позитивних результатів для нашої країни. Він практично перетворює керівництво РФ на клоунів. І мені здається, що в цьому вже є результат. Хоча я думаю, що це не кінцевий результат, і продовження буде.

Кремль міряє всіх по собі і дуже нервує

Доводилося чути, що ми потроху скорочуємо відстань до АЕС у місті Курчатов. А ще, що її охороняють переважно жінки. Чи може гіпотетично бути продовження цієї наступальної операції аж туди?

Наступ може бути хоч куди, хоч на Москву. Ми цього не знаємо. І рашисти не знають цього. А загалом ця станція важлива, там 4 атомних блоки. 2 з них вже виведені з експлуатації, 2 блоки ще працюють. І будуються ще нові блоки – Курська атомна станція-2. Але на сьогодні мені важко уявити, щоби наші підрозділи могли захопити цю станцію, тому що це нам абсолютно не потрібно. І нам не потрібно, щоб нас ставили в один ряд з рашистами, які захопили Чорнобильську станцію і Запорізьку АЕС. Але Кремль міряє всіх по собі. Тому, я думаю, він дуже стурбований тим, щоб Україна не захопила цю станцію. І дуже нервує з цього приводу. Але, нехай собі нервує.

Енергетичні об'єкти ніхто чіпати не буде, але можливі провокації з боку Росії

Скажімо, на якомусь етапі операцію доведеться згортати. Що може бути далі, зокрема в частині цих енергооб'єктів? 

Будемо згортати чи не будемо  – це знають в Генеральному штабі. Можуть навпаки підсилити. Цю задачу ніхто не знає. Що стосується енергетичних об'єктів, то я думаю, що ніхто їх чіпати не буде, але тут можливі провокації з боку Росії. Тобто не виключні різні варіанти. Наприклад, Кремль може придумати спецоперацію таку, як він придумав з Північними потоками 1 і 2, коли вони самі підірвали ці газогони і звинуватили в цьому Україну.