МОК створив змагання для мозку — голова комісії НОК України з кіберспорту Давидов

МОК створив змагання для мозку — голова комісії НОК України з кіберспорту Давидов

Міжнародний олімпійський комітет створив змагання для мозку. Таким чином в ефірі Радіо Культура голова комісії НОК України з кіберспорту Денис Давидов прокоментував рішення МОК створити Олімпійські ігри із кіберспорту. Що таке спорт? Це циклічна діяльність, яка має турніри і змагання, констатує Давидов. А кіберспорт уже давно має змагання, і Україна вже давно дуже добре показує себе на цій міжнародній арені.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

МОК створив змагання для мозку

Міжнародний олімпійський комітет одноголосно проголосував за створення Олімпійських ігор із кіберспорту (командні чи індивідуальні змагання з комп'ютерних ігор – ред.). Вперше такі змагання відбудуться в 2025 році в Саудівській Аравії. Де спорт у кіберспорті? Чи сумісні ці поняття?

До Олімпійських ігор, наприклад, вже давно входять, але поза олімпійським видом спорту, шахи. Тобто є шахова олімпіада. Відповідно, шахи – визнаний спорт. Ще один приклад. Також олімпійським видом спорту визнаний кьорлінг. Це також, швидше, розумова діяльність, ніж фізична. Зараз склалася така ситуація, що після ковіду кіберспорт, можна сказати, зайшов у спорт повністю. Бо він, наприклад, допоміг велоспорту залишитися під час епідемії. Адже коли був ковід і все було заборонено, асоціація велоспорту розробила такий додаток, де велосипедисти змогли крутити педалі, їхати по Тур де Франс (найпрестижніші професійні велоперегони – ред.). Там змінювалися і навантаження, і рельєфи. І вся система, на якій стояв велосипед, вона змінювала навантаження на колеса. Тому вони крутили колеса майже як на Тур де Франс. І це дозволило їм крутити педалі вдома. Далі був вітрильний спорт, який також у часи ковіду розробив собі гру, котра дозволяла лоцманам теж покращити свої навички. Тобто, коли прийшов ковід, і весь спорт був ізольований в перші пів року, він почав шукати виходи з ситуації. У футболі також через гру почали викладати тактичні прийоми. У футболі ти можеш грати 11 на 11. Далі тхеквондо розробив свій онлайн додаток для віртуальної реальності, де можна сьогодні віртуально грати в тхеквондо. І з точки зору спорту, до нього прийшов кіберспорт. Якщо говорити про чистий спорт.

Що таке спорт? Це циклічна діяльність, яка має турніри і змагання. Кіберспорт вже давно має змагання, Україна вже давно дуже добре показує себе на цій арені. Ми показуємо всьому світу, що Україна є, і Україна здобуває свої перемоги. 21 липня відбувся ґранд-фінал першого в історії турніру Esports World Cup з CS 2 у Ер-Ріяді. Саме цей чемпіонат дав старт новому кіберспортивному сезону 2024-го. Уже вдруге за рік (після мейджору) українська організація NAVI здобула перемогу на великому чемпіонаті.

Тому, коли ми кажемо про спорт, маємо на увазі, що спорт – це змагання. Спорт – це не обов'язково фізичні змагання. Розумові змагання в тому числі. Тобто, ми можемо зараз констатувати, що Міжнародний олімпійський комітет створив змагання для мозку. Професійний спорт дуже полюбляє турніри і призові. А Олімпійські ігри, як ви знаєте, не мають призового фонду. Досі не мали. Олімпійці змагаються за престиж своєї країни.

"Поки не вірю, що Counter-Strike впустять до олімпійської програми"

Чи зміниться тепер щось у цьому питанні? Чи варто розраховувати на якісь гонорари, на якесь фінансування цього напрямку, якісь фінансові вливання, можливо, інвестиції?

Поки відомо про одностайне рішення Федерації. Після нього ми ще не збиралися. Нам потрібно провести ще багато нарад, заходів для того, щоб ми, як країна, були в цьому комітеті. У нас комісія створена одна з найперших в Європі. Тобто була комісія в світі, і була комісія в Україні. Нам зараз потрібно швидко рухатися для того, щоб потрапити в комісію. Ми зараз закликаємо всіх збиратися на наші комісії, ми готові допомагати всім, для того, щоб ми ставили не умови, а хоча б технічні завдання, що ми бачимо в кіберспортивній олімпіаді. Чи буде це тхеквондо, чи потрапить туди League of Legends (відеогра жанру MOBA, була вперше анонсована 7 жовтня 2008 року під назвою "League of Legends: Clash of Fates" – ред.). Я, наприклад, дивлюся на Counter-Strike (відеогра у жанрі шутер від першої особи, випущена 15 вересня 2003 року – ред.), але я поки не вірю, що Counter-Strike впустять до олімпійської програми.

Кіберспорт поки повинен буде підлаштовуватися під Олімпіаду

Які дисципліни є перспективними і можуть бути на олімпіадах? Логічно виникає запитання, навіщо заново вигадувати велосипед, якщо професійний кіберспорт вже задав певний ритм?

Професійний кіберспорт – це про ігри, які свого часу стали популярними серед гемблінгу (діяльність, що передбачає ризиковану гру на гроші або цінності з метою виграшу, де результат часто залежить від випадку – ред.). А Олімпійські ігри – це не гемблінг. Буде час змінюватися самому кіберспорту. Це не Олімпіада буде підлаштовуватися під кіберспорт, а навпаки. Я дуже люблю кіберспорт. Я маю свою лігу з електронного футболу в Європі, я розвиваю електронний футбол в Україні. Маю також лігу з електронного баскетболу в Європі. Але Олімпіада – вища за всі змагання. Це найбільше змагання в світі. Чемпіонат світу з футболу – другий. Далі йдуть Зимові Олімпійські ігри, далі йде Чемпіонат світу з регбі. Це якщо говорити про 4 топ-змагання в світі. Кіберспорт поки не стоїть там. Тому він повинен буде підлаштовуватися під Олімпіаду.

Якщо ми повернемося до ігор, які можуть бути представлені сьогодні в кіберспорті, то це точно можуть бути всі види спорту, які є в реальному житті: футбол, хокей, баскетбол, американський футбол. І можуть бути класичні види спорту: League of Legends, Valorant (відеогра, безкоштовний інтелектуальний шутер від першої особи, представлений під кодовою назвою Project A у жовтні 2019 року – ред.) А в цих іграх інший підхід до самої гри. Я говорив винятково про Counter-Strike. Подивіться на його вікові обмеження в Європі. Це 18+. Наша велика проблема в тому, що ми не дивимося на ігри з точки зору вікового цензу. Є агенції в Європі, в США, в Саудівській Аравії, які дають вікове маркування. А Олімпійські ігри – це захід для всіх. І для дітей. Сама по собі олімпіада – для всіх. Словом, це тільки початок. Ще в 2022 році ми спілкувалися з аравійцями щодо кіберспорту. Наприклад, наш Інститут фізичної культури і спорту видав підручник. І там закладена перша наукова база, що таке кіберспорт, що його потрібно поєднувати зі спортом, і багато інших питань, які раніше не порушувалися. Коли ми презентуємо цей підручник в Європі, вони в шоці. Бо у них такого немає.

На те ми і чемпіони...

Бразильці – чемпіони в футболі. Аргентинці – чемпіони в футболі, але ж вони не приїжджають в УПЛ (Українська Премʼєр-Ліга з футболу) змінювати правила. Кенійці найкращі в марафоні. Вони не змінюють всю легку атлетику. Але NAVI чемпіони, і це супер! Але якщо ви візьмете саму по собі структуру NAVI, то це не тільки Counter-Strike.

Вони розвивають електронний футбол, Brawl Stars (відеогра для мобільних пристроїв, жанру MOBA, розроблена для гравців віком від 3 до 60 років, глобальний реліз відбувся 12 грудня 2018 року – ред.) та інші ігри. Коли відкривається нова гра, де є призовий фонд, вони це роблять. Це спорт. А спорт циклічний. Класично Україна сильна в легкій атлетиці. Ми вперше за всі Олімпійські ігри потрапили в футболі на олімпіаду. І це велике здобуття, бо ми в ігрових видах спорту були давно. Але все змінюється. Тому комісія буде сьогодні лобіювати всі класичні кіберспортивні ігри.

Наприклад, аравійці, які проводять чемпіонат світу, будуть лобіювати всі кіберспортивні класичні дисципліни. Але ми не повинні забувати, що в Олімпійському комітеті голосують за такі види спорту, як футбол, баскетбол, хокей. І вони точно будуть голосувати за свої симулятори, які зараз представлені в іграх.

На Олімпійські ігри буде відбір через національні турніри

Якщо говорити про створення, формування нашої команди, у нас є професійний і любительський кіберспорт. Україна вже думала, кого і як вона буде залучати?

Сьогодні існує чемпіонат світу з електронного спорту. Він існує вже майже 6 років. Система дуже проста. На Олімпійські ігри буде відбір через національні турніри. А після національних турнірів, я думаю, будуть рейтингові турніри. Для тих хто грає в Counter-Strike і Dota (командна тактична гра з елементами рольової гри, в якій кожен гравець керує одним героєм – ред.) це зрозуміло. Я думаю, буде так само. Але відбір і у любителів, і у напів професіоналів, і професіоналів буде однаковий. Але тепер це буде олімпійське золото.