ЗСУ сковують на лівому березі Херсонщини 44 тисячі окупантів — Мельник

ЗСУ сковують на лівому березі Херсонщини 44 тисячі окупантів — Мельник

Створені українськими бійцями плацдарми на лівому березі Херсонщини сковують 44 тисячі військовослужбовців російської окупаційної армії, понад 500 танків та більше тисячі БМП ворожого угруповання військ "Дніпро". Про це в ефірі Українського Радіо повідомив сьогодні (18 листопада) офіцер ЗСУ, експерт аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник. Протягом останніх пів року в цьому районі окупанти здійснювали контратаки, було масоване застосування артилерії та авіації. Але, за великим рахунком, росіяни не можуть зайти в ці плавні з великою кількістю техніки, розповідає Мельник. І коли загарбники намагаються це зробити, наші протитанкові засоби роблять їм ті самі пастки, які вони нам робили в боях за Роботине, каже офіцер ЗСУ. 

0:00 0:00
10
1x

 Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

На лівому березі Херсонщини ЗСУ мають кілька плацдармів

"Щодо того, як ночують наші військові, то все доволі просто: вирив собі позицію, в ній і ночуєш", – зазначив Микола Мельник, розповідаючи, в яких умовах українські бійці утримують позиції на лівому березі окупованої Херсонської області. "Я думаю, що в нас ще немає можливостей навіть буржуйки поставити, тому зараз, об'єктивно, хлопці й дівчата там доволі сильно мерзнуть. Ми почали створювати плацдарми ще в червні. Спочатку був один під Антонівським мостом, потім виник другий навпроти села Придніпровське, де теж є вантажний міст. Буквально місяць тому виник плацдарм у селі Кринки. Тобто ми змогли висадитися трошки північніше за течією. Об'єднаними між собою є два плацдарми — навпроти Антонівського мосту і навпроти Придніпровського. Там є комунікація та об'єднання, але це дуже-дуже тонка ділянка суходолу", — зазначив Микола Мельник.


Микола Мельник. Фото УНІАН

Російським окупантам бракує координації

"Укріплення ЗСУ відбулося, адже десь росіяни продемонстрували пасивність, десь піхотні частини окупантів відмовилися йти вибивати наших захисників", — продовжує розповідь Микола Мельник. "Тобто, протягом останніх пів року були контратаки, було масоване застосування артилерії та авіації, але за великим рахунком росіяни не можуть зайти в ці плавні з великою кількістю техніки. І коли вони намагаються це зробити, наші протитанкові засоби роблять їм ті самі пастки, які вони нам робили в боях за Роботине. Тож росіяни змушені діяти піхотними групами. Але, по-перше, ми обороняємося. По-друге, попри підтримку артилерії, вона діє на користь окупантів не так ефективно, як росіянам хотілося б. По-третє, є доволі сильне прикриття артилерії з нашого боку. Тобто ми можемо захистити наші плацдарми на найближчих підходах, і це вже чимало", — коментує офіцер ЗСУ. За його словами, "до зміни командування угруповання окупаційних військ "Дніпро", яка відбулася три тижні тому, росіяни були сконцентровані лише на пасивній обороні й масовому застосуванні артилерії та авіації". "Але змінився командир, був назначений пан Теплінський, почалися великі штурми наших плацдармів. Однак після того, як пан Теплинський був поранений і наразі перебуває в госпіталі, є певне непорозуміння між окремими бригадами противника – хто, що має робити, є окреме непорозуміння між заступниками Теплинського. Одні кажуть штурмувати, інші — укріплятися на тих рубежах, які є. І це дає невеликі можливості перепочинку для наших Збройних Сил", — пояснює Микола Мельник.

Українські плацдарми сковують 44 тисячі військовослужбовців РФ

Експерт зазначає: поки що українські плацдарми слугують для сковування ворожого угруповання військ "Дніпро" на даному напрямку. "Угруповання військ "Дніпро" — це 44 тисячі військовослужбовців, понад 500 танків та більше тисячі БМП. І зараз ці сили стоять по Дніпру, щоб не допустити розширення прориву з боку ЗСУ, не допустити визволення Олешок, не допустити можливості українцям перетягнути важку техніку на лівий берег, щоб мати змогу за дві години на танку добратися до Перекопу (колишнє місто (до 1920 року) на Перекопському перешийку, що створює сухопутний зв'язок між Кримським півостровом і материком на території України — ред.) Також противник змушений заважати ствольній артилерії ЗСУ взяти під вогневий контроль дороги безпосередньо через перешийок. Тому поки що це для ЗСУ — лише сковування сил противника", — резюмує Микола Мельник.