Скорочення видатків на інфраструктуру та будівництво — Підласа про проєкт держбюджету-2024

Скорочення видатків на інфраструктуру та будівництво — Підласа про проєкт держбюджету-2024

"Новий бюджет планувався за принципом – кожна зароблена в Україні гривня – на перемогу!" У цьому переконувала в ексклюзивному коментарі Українському Радіо голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету, членкиня фракції партії "Слуга народу" Роксолана Підласа. За її словами, одна з найбільших відмінностей цього кошторису від бюджетів усіх попередніх років, включно з 2022-м і 2023-м – скорочення видатків на інфраструктуру та будівництво. "Це не означає, що у нас взагалі не буде капітальних інфраструктурних видатків, тому що, наприклад, ми залишили програму на будівництво та облаштування укриттів у школах та дитячих садочках на 3 мільярди гривень", – додала Роксолана Підласа.

0:00 0:00
10
1x

Роксолана Підласа. Фото: rada.gov.ua

303 мільярди гривень пропонується спрямувати на потреби оборони

— Верховна Рада 302 голосами підтримала сьогодні, 20 вересня в першому читанні законопроект про зміни до Держбюджету на поточний рік. На що вплинуть ці зміни? Як вплинуть на сектор безпеки та оборони? Нагадайте основні пропозиції та коли вони набудуть чинності?

Це урядовий законопроект. Уряд пропонує збільшити видатки державного бюджету на 317 мільярдів. З цих коштів 303 мільярди гривень пропонується спрямувати на потреби оборони, зокрема майже 196 мільярдів гривень – для забезпечення ЗСУ,  і окремо 13,2 мільярда – для закупівлі та модернізації військової техніки та озброєння для ЗСУ, 40 мільярдів пропонується спрямувати Національній гвардії і для видатків на грошову винагороду військовослужбовцям, а також на закупівлю спеціальної техніки. По 20 мільярдів – для прикордонників та Національної поліції.  Окремо хочу відзначити, що вже в цьому році ми пропонуємо збільшити на 4, 4 мільярди гривень видатки для Міністерства стратегічної промисловості за виробництво в Україні вітчизняних зброї та боєприпасів. Ми про це багато говоримо в контексті на 2024 рік, але в цьому році це все теж працює, і ми бачимо перші результати, про які, на жаль, дуже мало можна говорити. Але вони вражають цілі на території Російської Федерації, і про це говорять наші військові.

Але крім оборонних видатків пропонується збільшити видатки на кілька крупних позицій: 16,5 мільярда гривень пропонується спрямувати на допомогу на проживання ВПО, майже 6 мільярдів гривень – на швидке відновлення. Це грант, який нам запропонував Європейський Союз і надав допомогу для відновлення об’єктів, які були зруйновані або пошкоджені внаслідок агресії РФ.

І нарешті понад 1 мільярд гривень – на збільшення видатків Міністерства закордонних справ, зокрема для того, щоб воно профінансувало створення дипломатичних установ у країнах Африки та Аравійського півострова. Для того, щоб розширити співпрацю з глобальним Півднем. Ще один напрямок для Міністерства закордонних справ, який потребує фінансування в цьому році – супровід позиції України в справах проти Російської Федерації в Міжнародному суді ООН та арбітражних трибуналах.

Це основні позиції видатків. І саме тому, що вони є дуже потрібними і нагальними, ми побачили 302 голоси у сесійній залі.

— Бюджет на наступний рік – другий кошторис воєнної країни. Звісно, що акценти – це оборона та безпека. Яка відмінність між бюджетами поточного року і наступного?

Новий бюджет планувався за принципом – кожна зароблена в Україні гривня – на перемогу! Тому одна з найбільших його відмінностей від бюджетів усіх попередніх років, включно з 2022 і 2023 роками – це скорочення видатків на інфраструктуру та будівництво. На сторінках бюджету можна зараз знайти Державний фонд регіонального розвитку, в рамках якого раніше будувалися об’єкти спортивної, культурної та гуманітарної інфраструктури. Пропонується, щоб Фонд ліквідації наслідків збройної агресії наповнювався лише від конфіскації російських активів на території України після того, як Фонд державного майна продасть ці об’єкти і отриману від них виручку спрямує в державний бюджет. Це не означає, що у нас взагалі не буде капітальних інфраструктурних видатків, тому що, наприклад, ми залишили програму на будівництво та облаштування укриттів в школах та дитячих садочках на загальний обсяг 3 мільярди гривень. І безперечно ми розуміємо, що є непередбачувані видатки на інфраструктуру. Навіть ті ж дороги інколи потрібно ремонтувати для потреб фронту, особливо, якщо вони ведуть до польових госпіталів або лікарні Мечникова в Дніпрі. На такі випадки ми передбачаємо видатки в Резервному фонді державного бюджету. За рішенням уряду будуть спрямовуватися кошти на фінансування критично потрібних ремонтів або відбудов, якщо буде пошкоджено важливий інфраструктурний об’єкт. 

Рівень інфляції

— Яка інфляція закладається на наступний рік порівняно з поточним роком?

На наступний рік 10,8 відсотка. Це трішки менше, ніж цьогоріч. Наш очікуваний показник на кінець року буде складати 14,7 відсотка. Але це краще, ніж коли ми складали бюджет 2023 року, ми вважали, що наша інфляція складе 28 відсотків. Ситуація покращується і темп зростання цін сповільнюється. І цей тренд триватиме в наступному році. 

—  Наскільки суттєвим є дефіцит бюджету, і з чого його покриватимуть?

Дефіцит бюджету у нас величезний, такий же, як минулого року. Покриватися він буде насамперед через допомогу іноземних партнерів, через запозичення  та гранти, тобто безповоротну допомогу. І це дуже чітко вказано в бюджеті, що нам в наступному році потрібно буде знайти іноземні кошти на 43 мільярди доларів. Ми будемо вести про це переговори з ЄС, ми очікуємо від них 18 мільярдів євро, а також зі США, від яких ми будемо потребувати 12-13 мільярдів доларів безповоротної допомоги. Це дуже важливо в умовах, коли зростає відсоток державного боргу до ВВП. Також ми будемо очікувати на підтримку урядів Японії та Канади. Але все це фінансування буде напряму залежати від того, чи будемо ми залишатися в програмі співпраці з МВФ. Тому що всі партнери орієнтуються на те, як ми дотримуємося правил і зобов’язань, які ми заклали до меморандуму з МВФ. 

— Чи передбачаються правки і зміни до ухвалення бюджету?

Так, до всіх трьох законопроєктів бюджетних зараз депутати подають правки.