Ціни на городину, баштанні цього року нижчі, ніж торік — Пендзин

Ціни на городину, баштанні цього року нижчі, ніж торік — Пендзин

Українські фермери швидко зреагували на виклики війни і внутрішній ринок повністю наповнений продовольством, зазначив Українському Радію експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин. Тому нинішнього року городина, баштанні дешевші, ніж торік, констатує економіст. Водночас спека кінця серпня привела до дуже швидкого дозрівання баштанних і ціна на них знижується. Рік тому кілограм кавуна коштував 25-30 гривень, зараз до 17-ти – в магазині. А оптом можна взяти й по дев'ять. І цибуля дешевша на 20 відсотків, ніж торік. На малину ціна настільки впала, що іноді не вигідно навіть збирати пізній врожай. Щодо картоплі – її вартість поки що трохи вища, ніж в середині вересня минулого року. Але коли вона масово почне виходити на ринок, то подешевшає до рівня 5-6 гривень/кілограм, прогнозує економіст. При цьому він зауважує, що в Україні згниває до 30% врожаю картоплі.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото rivneonline 

 
"Рік тому кілограм кавуна коштував до 30-ти гривень, зараз до 17-ти…"

У цілому нинішнього року городина по різних позиціях дешевша, ніж торік, констатував передусім Олег Пендзин. "Коли говоримо про ситуацію на ринку, то по тих традиційних речах, що ми завжди брали з Херсонщини, минулий рік був надзвичайно несприятливий, він був дорогий. Цей рік набагато кращий, дешевший і практично на відсотків 20-30 на сьогодні ціна менша. Як вплинула спека кінця серпня на ціну? Проблема полягає в тому, що ця спека привела до дуже швидкого дозрівання баштанних і це сприяє тому, що ціна на них знижується. Ми маємо надзвичайно велику пропозицію на ринку. І, якщо рівно рік тому в цей час кілограм кавуна коштував десь на рівні 25-30 гривень, то зараз 15, 16, 17 гривень  – це в магазині. А оптом у безпосереднього виробника взагалі можна на півдні України взяти і по 10, і по 9 гривень. Ця ситуація говорить про те, що наше сільське господарство і наші фермери дуже швидко адаптуються до незвичайних умов, я маю на увазі воєнний час. І дійсно 22-й рік виявився надзвичайно вразливим із точки зору того, що були великі потрясіння психологічні. І ми тимчасово втратили території – частину Херсонщини, що забезпечувала до 35% овочів на український ринок. І тоді виробник, фермер не встиг швидко переорієнтуватися, посадити. В результаті ми мали надзвичайно високі ціни і на цибулю, і на моркву. Цього року ситуація є абсолютно інша. По-перше, нас стало менше, давайте будемо відверті. Тобто внутрішній ринок у нас скоротився. У нас 8,5 мільйонів офіційно біженців, що покинули територію України. А це означає, що у нас внутрішній ринок скоротився реально. 

►Кавуни

Ну і в нас дуже непогано посадили цього року. А кавуни садили навіть у Рівненській області, декілька господарств.  Тобто кавуни посадили практично по всій території України. Навіть у тих місцях, де історично їх ніколи ніхто не вирощував – і Полтавщина, і захід України, і Волинь, і Рівненщина. Власне, отаке розширення географії посадки кавунів трошки змінило ситуацію на ринку, і ми сьогодні маємо однозначно ситуацію дешевшу, ніж торік.  

►Цибуля

До речі, з цибулею також. Цибуля сьогодні дешевша, десь приблизно на відсотків 20, ніж була на 1 вересня 2022 року. Цибулі також посадили багато. Економіка по ній була хороша і господарства посадилися непогано по цибулі. Тому я думаю, що цей рік буде, незважаючи на інфляцію, на всі інші фактори, по цінах у сезон навіть кращим – і по борщовому набору, і в цілому по овочевій групі.  Спека сприяла тому, що ми сьогодні маємо надзвичайно швидке дозрівання сезонних наших овочів, і як наслідок вони масово зараз надходять на ринок. 

►Картопля

Почали вже копати картоплю достатньо активно. Вона поки що в ціні ще трохи вища, ніж була в середині вересня минулого року. Але я думаю, що коли вона масово почне виходити на ринок, то подешевшає до рівня 5-6 гривень/кілограм. Сьогодні вона трошки дорожча. І ще раз повторюю, українське фермерство дуже швидко зреагувало на всі виклики, підлаштувалося і внутрішній ринок повністю наповнений буде продовольством".

Олег Пендзин. Фото: ФБ-сторінка

"Ми втрачаємо до 30% врожаю картоплі через неналежне зберігання"

Традиційно сховищ не вистачало Україні завжди, додає економіст. І питання збереження врожаю є надзвичайно актуальним. Найбільш яскраво це можна подивитися взагалі по картоплі. "У нас дуже великий сегмент ринку картоплі – це домогосподарства, населення виробляє. Там рівень збереження врожаю є надзвичайно недолугий. Традиційно, на жаль, я мушу сказати цю цифру, ми втрачаємо до 30% врожаю картоплі через неналежне зберігання. Ми збираємо картоплі набагато більше, ніж нам потрібно. Але згниває до 30% врожаю. І, на жаль, воєнний час ситуацію не покращив. Маємо дуже великий дефіцит по сховищах. І, до речі, якщо уважно подивитися, то оця надзвичайно велика сезонність, яка є по овочевій групі, яка є взагалі по продовольству в Україні, вона напряму залежить від умов зберігання і від того, наскільки ми можемо зберегти власний врожай. І коли ми з вами дивимося на товарний вигляд тієї самої картоплі, моркви і буряка, борщового набору весною, то ми розуміємо, що, на жаль, ми погано сьогодні можемо зберегти врожай. Тому динаміка цін у нас надзвичайно велика. Якщо взяти приклад європейських країн, тої самої Польщі, яка також достатньо сильно вирощує борщовий набір, то там динаміка цін у магазинах є набагато меншою. Оця динаміка напряму залежить від того, що вони навчилися зберігати врожай, навчилися в даній ситуації берегти власну працю. Тому коли ми говоримо про українські реалії, то дійсно сьогодні в нас найнижча ціна, вона поволі починає зростати до нового року і найвища, як правило, на ті чи інші овочі десь приблизно у квітні. Якраз перед тим, як до нас починає надходити вже продукція нового врожаю. Як правило, це імпорт. Він задає ціну надзвичайно високу. Тобто от така дуже серйозна хвиля сезонного коливання. Як правило, різниця надзвичайно велика – між найнижчою ціною (кінець літа-початок осені) і ціною на піку в нас буває до двох разів навіть – по деяких продуктах буває і 150, і 200 відсотків. Тому в даній ситуації є надзвичайно великі виклики. Я думаю, що в період відновлення України питання збереження врожаю буде надзвичайно актуальним. Але ще раз, дуже сильно на цінову ситуацію однозначно впливає і внутрішній попит".

►Малина і лохина
 
По малині взагалі ситуація дуже цікава, на неї дійсно сьогодні ціна надзвичайно низька, констатує Олег Пендзин. "Вона настільки є низькою, що іноді не вигідно навіть збирати пізній врожай малини, який сьогодні є у фермерських господарствах. Тому що дійсно на сьогоднішній момент економіка не дуже сильно, особливо з точки зору витрат на збирання і витрат на транспортування, сприяє по цих ягідних культурах. Лохина трошки в кращій ситуації. Але її просто менше сьогодні на ринку. 

"По сховищах вдарили блекаути"

Коли ми говорили про сховища, про збереження врожаю, треба розуміти ще один момент – цього року достатньо серйозно по сховищах вдарили блекаути. Ми розуміємо, що відімкнення електричної енергії на достатньо довгий період часу призводить до серйозних втрат врожаю. Використання дизель-генераторів дуже сильно здорожує вартість зберігання і піднімає ціну кінцевого продукту. Люди розуміють ситуацію і можливість того, що ворог буде й цього року обстрілювати енергетичну інфраструктуру. Тому дуже багато людей "позакручувалися", робили запаси на зиму з точки зору того, що вирішували власну продовольчу проблему. Загалом українці дуже швидко пристосовуються до подій, що відбуваються", – резюмує Олег Пендзин. 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону