Ціни на хліб можуть зрости у вересні на 20-30% ― Лариса Гук

Ціни на хліб можуть зрости у вересні на 20-30% ― Лариса Гук

Україна має урожай пшениці, кукурудзи, буряку і навіть буде що експортувати, констатує в ефірі Українського Радіо оглядачка в галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО Перспектива" Лариса Гук. Однак головне питання ― якими будуть ціни. "Ми зібрали понад 21 млн тонн пшениці, але якість цьогорічного врожаю залишає бажати кращого", ― стверджує Гук. Сьогодні ведуться перемовини між бізнесом і владою, щоб обмежити вивезення продовольчої пшениці, необхідної для виробництва борошна та хліба. Другий момент ― можуть бути нюанси із експортом, він повинен перебувати під контролем. І ціни потягнуться вгору. Тобто, вони можуть зрости вже у вересні на 20-30%, не виключає оглядачка.

0:00 0:00
10
1x

 

 Ілюстративне фото із сайту Pixabay

 

 "Зібрали понад 21 млн тонн пшениці, але якість залишає бажати кращого"

Дефіциту агрокультур на внутрішньому ринку України не очікується, але може бути вплив на експорт та на ціни. Який ваш прогноз?

Ми зібрали понад 21 млн тонн пшениці, але якість цьогорічного врожаю залишає бажати кращого. Сьогодні ведуться перемовини між бізнесом і владою про те, щоб обмежити вивезення саме продовольчої пшениці з високим вмістом білка, необхідної для виробництва борошна та хліба. Другий момент ― можуть бути нюанси із експортом, він повинен перебувати під контролем. І звісно, ціни потягнуться вгору. Пекарі вже заявили, що запас міцності в них закінчився і що можуть бути перебої з хлібом. Тобто ціни можуть зрости вже у вересні на 20-30%. Якщо подивитися на зміни цін по місяцях, то хліб постійно дорожчає, а Нацбанк визнав, що інфляція буде прискорюватися, бо запас міцності від урожаю минулих років Україна вичерпала, на жаль. Щодо соняшникової олії ―  соняшника очікується менше, до того ж олійність самого насіння не така висока, як хотілося б. Незрозуміла поки що ситуація з кукурудзою, яка також є однією з основних експортних культур. Її очікується близько 24 млн тонн, хоча оцінки різняться. Крім того, якість цукрових буряків не така, на яку розраховували, тому наші очікування на заплановані обсяги виробництва цукру можуть не справдитися. Це триматиме ціни на цукор на високому рівні.

Якщо порівняти ланцюжок зерно-борошно-хліб, то хліб подорожчав найменше

Зазвичай протягом року ціни на хліб підвищувалися в ціні у межах інфляції, але не виключаю, що цього року ситуація буде трохи іншою. Крім сировини для виробництва хліба, є ще питання тарифів на електроенергію, акцизів на паливо, постійних заяв урядовців про підвищення податків. Це також збільшує собівартість окремо взятої буханки хліба. До того ж треба пам’ятати, що є масові сорти хліба, а є інший хліб. Даю офіційну статистику, середню по Україні. Хліб з борошна першого ґатунку торік коштував 35,7 грн за кілограм, а за результатами липня ―  38 грн з копійками. Якщо порівняти ланцюжок зерно-борошно-хліб, то хліб подорожчав найменше. Зерно та борошно ростуть у ціні, а хліб дорожчає саме від великих хлібокомбінатів. Важливий момент. Влада почала видавати кредити малому та середньому бізнесу, тому активно розвиваються маленькі пекарні, які з точки зору використання електроенергії більш ефективні, ніж великі хлібокомбінати. Менші підприємства використовують техніку, яку виробляє сучасна промисловість, це енергоощадне обладнання, та й самої енергії потрібно менше, щоб цю піч запустити. Зараз велика кількість магазинів мають власні пекарні. Якщо дивитися зріз по столиці, то з’являється багато невеличких крамничок, де продається хлібобулочна продукція і кондитерська також: хліб, пиріжки, ватрушки, печиво тощо. Усе це змінює сам ринок хлібопродуктів в Україні, адже водночас великі хлібозаводи почати виробляти менше продукції.

Лариса Гук. Скриншот із відео 

Динаміка експорту української пшениці досить інтенсивна

Як цьогорічна спека вплинула на врожайність у регіонах України та в Євросоюзі?

Спека зачепила не тільки нас, а й Європу. Як заявляють ЗМІ, маємо поганий врожай у Німеччині, один із найгірших врожаїв у Франції, яка є величезним виробником та експортером для країн ЄС. Тож на поточний момент динаміка експорту української пшениці досить інтенсивна. Станом на 23 серпня ми відвантажили вже більше 3 млн тонн, в той час як у відповідний період минулого сезону це було вдвічі менше. Тут іще важливим є питання якості, бо я не виключаю, що відвантажують якісну пшеницю, яка і нам самим знадобилася б. Якщо брати показники врожаю, то по кукурудзі плюс-мінус 24 млн тонн, це на кілька мільйонів менше, ніж торік. Щодо пшениці, маємо приблизно ті ж самі обсяги, але питання якості. Щодо буряків, то, за попередніми прогнозами, очікуємо десь 10 млн тонн буряків, а це 1,5 млн тонн цукру. Для порівняння ―  торік було 12 млн і 1,8 млн відповідно. Тобто ці моменти ― попит-пропозиція ― триматимуть ціни в напруженні. Якщо коротко: урожай є, і навіть буде що експортувати. Головне питання ― якими будуть ціни.

Останні новини
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Існує технічна можливість модернізації МІГ-29 до рівня F-16 Block 70/72 –  Геннадій Хазан
Існує технічна можливість модернізації МІГ-29 до рівня F-16 Block 70/72 – Геннадій Хазан
Перший повноформатний реліз: vioria видала альбом "Кістки"
Перший повноформатний реліз: vioria видала альбом "Кістки"
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Новини по темі
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Путіна сісти за стіл переговорів змусить лише один фактор ― кількість втраченої інфраструктури ― Семенюк
Коли ти працюєш з МВФ, то отримуєш фінансування з інших джерел ― Устенко
"Головне — прибутки": Рябцев про те, чому в транспортуванні російської нафти територією України немає зради