Без великих морозів та додаткових руйнувань аварійних відключень електроенергії уникнемо — Дяченко

Без великих морозів та додаткових руйнувань аварійних відключень електроенергії уникнемо — Дяченко

Така подія не є знаковою. Це констатував Українському Радіо голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко, коментуючи те, що минулої неділі вперше за тривалий час Україна експортувала електроенергію до Словаччини та Молдови. Просто на вихідні виник профіцит у денному мінімумі, тож ми мали змогу продати електроенергію, зазначає експерт. Однак загалом Україна змушена імпортувати електроенергію через її дефіцит. Сподіватимемося, що ми успішно пройдемо ремонтну кампанію і будемо готові до осінньо-зимового періоду, каже Дяченко. Але попереджає: ворог не спить і всіма можливими засобами намагатиметься перешкодити у підготовці до зими. Хоча на сьогодні енергосистема України приведена у достатньо нормальний стан, зауважує експерт.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото energytransition.in.ua

 

Чи можемо ми надалі зберегти спроможність експортувати електроенергію?

"Ця ситуація виникла не тому, що там щось полагодили. А просто на вихідні у нас виник профіцит у денному мінімумі, тож ми мали змогу продати електроенергію. Увечері того ж дня, коли підвищився попит, ми її знову імпортували у значно більших обсягах. Тому ця подія не є знаковою і робити з цього катастрофу також не варто. Просто у нас дуже довго тягли з ремонтною кампанією, а зараз величезна кількість блоків перебувають у ремонті, наприклад, чотири блоки атомних станцій, а також багато блоків теплових електростанцій. Тому й виник дефіцит. Повторюся, що ситуація з експортом виникла лише на вихідні, коли у нас з’явилася можливість трошки експортувати електроенергії. Коли всі блоки будуть введені в експлуатацію, можливо, також з’явиться спроможність у невеликих обсягах експортували електрику в певні періоди. Будемо сподіватися, що ми успішно пройдемо ремонтну кампанію і будемо готові до осінньо-зимового періоду. Але не забуваймо, що наш ворог не спить і всіма можливими засобами буде намагатися перешкодити нам у підготовці до зими".

За скільки купуємо і за скільки продаємо електроенергію? Чи вдається перекрити витрати?

"Механізми передачі електроенергії однакові, тому теоретично ціни мають бути паритетні. Через те й намагаються продати, щоб хоч трохи компенсувати гроші, витрачені на імпорт. Бувають нюанси, які не розголошуються, тому, на жаль, я не можу спиратися на документацію".

Сергій Дяченко. Фото: Укрінформ

Міністр енергетики Герман Галущенко зробив заяву, що система буде готова до проходження зимового сезону і вимкнення світла не плануються, хіба що внаслідок нових російських атак. Чи означає це, що нам вдалося бодай частково подолати руйнування енергосистеми?

"Звісно, для відновлення зроблено чимало. Зараз велика кількість обладнання ремонтується, й обіцяють, що до опалювального сезону все це буде відремонтовано, тому дефіциту не повинно бути. Але буде залежати також і від суворості зими, щоб не виникало додаткового навантаження на енергосистему через низькі температури. Якщо зима буде поміркована, то у нас не повинно виникати аварійних режимів роботи та графіків постачань електроенергії".

Відновлення енергосистеми відбувається у старій конфігурації чи вже на європейський лад?

"Боюся, що перебудовувати систему на європейський лад нам не вистачає ресурсів, це дорого. Єдине — коли були руйнування, особливо підстанцій, то ухвалювали оперативні рішення, які часто не відповідали нормативній базі, але вони працювали. Це були критичні ситуації. Зараз багато чого приведено у нормальний стан. Не вдалося повністю поновити можливості зруйнованих теплових електростанцій, там серйозні руйнування, тож не все приведено до ладу, враховуючи наші реалії та брак коштів. Але енергосистема приведена у достатньо нормальний стан, який може забезпечити нам проходження осінньо-зимового періоду. Якщо не буде додаткових руйнувань".