"Це доволі хороша машина підтримки" — Мусієнко про німецькі САУ Boxer

"Це доволі хороша машина підтримки" — Мусієнко про німецькі САУ Boxer

Україна законтрактувала у світі сумарно понад 50 Самохідних артилерійських установок, вони вже виготовляються і ця цифра збільшиться, констатує керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що раніше "клієнтів на великі калібри" у світі було не так вже й багато. Але війна в Україні змінила цей тренд. І зараз світові виробники зброї почали отримувати замовлення навіть на не найновіше озброєння, але яке себе зарекомендувало. "Коли Patriot вперше збив гіперзвукову ракету при захисті Києва, то ця система ППО отримала надзвичайно потужну рекламу, тому що всі побачили досвід застосування її на практиці. Те ж саме стосується будь-яких інших видів озброєння. І ринок зростає", – зазначив військовий експерт. 

0:00 0:00
10
1x

    155-мм Самохідна артилерійська установка Boxer Remotely Controlled Howitzer, розроблена німецьким концерном Krauss-Maffei Wegmann. ФОТО: knds.de

 

"Клієнтів на великі калібри не так вже й багато"

— У Німеччині почали виробництво новітніх самохідних артустановок Boxer RCH 155 і Україна стане першою, хто отримає цю зброю. Після повномасштабного російського вторгнення Україна стала полігоном для випробування таких озброєнь?

Особливість Boxer в тому, що це дослідний зразок, який був розроблений давно, але на нього не було покупців. Якщо ми говоримо про артилерійське озброєння, то насправді клієнтів на великі калібри не так вже й багато. Тому що таких повномасштабних воєн у світі не було і обходилися іншими видами озброєнь. Таким чином те, що розроблялося на Заході і ті проєкти, які не реалізувалися з 90-х – 2000-х років, зараз знаходять свого клієнта – це Україна, тому що нам потрібне артилерійське озброєння в великій кількості. Що стосується всієї новітньої артилерії, то ми вже випробували, насправді, дуже багато з того, що є в світі.

— Виходить, що ці випробування – це навіть краще за будь-яку рекламу?

Так, ми бачимо приклади бойового застосування. Наприклад, Patriot була відома як одна з найкращих систем у світі. Але коли Patriot вперше збив гіперзвукову ракету при захисті Києва, то ця система отримала надзвичайно потужну рекламу, тому що всі побачили досвід застосування її на практиці. Те ж саме стосується будь-яких інших видів озброєння. І це видно по тому, як ринок зростає. Зараз всі компанії, світові виробники зброї, починають отримувати багато замовлень, і навіть на ті види озброєння, які були раніше і не є найновішими. Наприклад, ті ж самі HIMARS, попит на які зріс у кілька разів. Тому, звичайно, це є найкращою рекламою, і виробники це так само розуміють. 

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

— А виробники в Європі чи в США зараз зацікавлені в тому, щоб саме Україна була покупцем їхнього озброєння?

Безумовно, зацікавлені. Зараз розміщується замовлення, збільшується фінансування на оборонну індустрію, як європейськими країнами, США, так і країнами Азії. Це все йде на виробництво снарядів, боєприпасів, а також готових одиниць озброєння. І це дає хороший стимулюючий економічний ефект, особливо для тих регіонів, де вже відмовлялися від виробництва зброї. Наприклад, у Франції підприємства, які фактично були законсервовані, зараз знову відкриваються. Тому це має економічний ефект. Але це не означає, що ми одразу отримуємо всю новітню зброю. Тому що на її виготовлення потрібен час. Україна, наприклад, вже законтрактувала сумарно понад 50 самохідних артилерійських установок. Вони вже законтрактовані і вже виготовляються. Це Німеччина, Словаччина, Польща та інші країни. І ця цифра буде збільшуватися.

"Це доволі хороша машина підтримки"

— Щодо бронемашин Boxer. У чому ключові особливості цієї системи і чим вона може бути корисною на полі бою? 

По-перше, вона мобільна. Особливість будь-якої самохідної артилерійської установки в тому, що вона здатна швидко переміщуватися. Boxer, враховуючи колісну базу 8х8, має особливість доволі швидко переміщатися з точки на точку. Крім того, в нього боєкомплект 30 снарядів і це автономна система, комп'ютеризована. Тобто вона не потребує оператора. Вона перезаряджається сама, а оператор нею керує, перебуваючи фактично в самій машині. І взагалі екіпаж машини складається з двох людей – це водій і оператор. Тобто вона автоматична і здатна доволі швидко відстрілятися на відстань від 30 до 40 кілометрів, залежно від типу снарядів. А якщо мова йде про високоточні снаряди (Excalibur, Армс або подібні далекобійні), то і на відстань понад 50 кілометрів. Тому це доволі хороша машина підтримки. Загалом такі системи якнайкраще здатні діяти в загальній системі управління, коли БПЛА засікли ворога, передали на командний пункт координати, машина швидко відпрацювала і фактично одразу залишила те місце, щоб не наразитися на вогонь у відстані.