Нам не варто очікувати на якісь рішучі дії з боку Китаю через обстріли в Одесі — Мусієнко

Нам не варто очікувати на якісь рішучі дії з боку Китаю через обстріли в Одесі — Мусієнко

Три ночі південь України — Одесу та Миколаїв — комбінованими атаками масовано обстрілює РФ. Було випущено 56 крилатих ракет: Калібри, Онікси, Х-22, Х-29, Х-59, шахеди. Пошкоджена портова інфраструктура, адмінбудівлі для обслуговування портів, один із зернових терміналів із 60 тисячами тонн зерна. Також через ворожі обстріли вночі було пошкоджено будівлю консульства КНР.  Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень в ефірі Українського Радіо зазначив, що, обходячи санкції, Росія нарощує виробництво ракет. "Навіть найжорсткіші санкції не дадуть гарантії, що ви заблокує ринок зброї. Його можна заблокувати тільки ембарго".

0:00 0:00
10
1x

Фото з Telegram-каналу "Міністерство відновлення України"

Найжорсткіші санкції не дадуть гарантії заблокувати ринок зброї. Його можна заблокувати тільки ембарго

Три ночі поспіль південь України потерпає від ворожих обстрілів.  Олександр Мусієнко констатує, що зараз ворог активізував інтенсивність цих обстрілів. Росіяни збільшили виробництво ракет, вдаючись до різних схем та намагаючись обходити санкції. Вони використовують лазівки в санкційних обмеженнях, які дають можливість їм ввозити технології подвійного призначення як для цивільного вжитку, так і для військових потреб. Завозять деталі через треті країни, які допомагають РФ активно обходити санкції. Олександр Мусієнко нагадує, що США таким чином буде запроваджувати санкції проти Киргизстану. Також процвітає контрабандний чорний та сірий ринок, який важко проконтролювати. Значно зріс імпорт в Росію товарів для цивільного вжитку. З них вилучають елементи, які необхідні для виробництва ракет. Ось таким чином ворог продовжує виготовляти ракети Х-101, Х-555 та "Кинджали". Олександр Мусієнко переконаний, що "найжорсткіші санкції не дадуть гарантії, що ви заблокує ринок зброї. Його можна заблокувати тільки ембарго. Поки існують лазівки, Росія ними буде користуватися і використовуватиме будь-які можливості".

Що таке 60 тисяч тонн агропродукції для Китаю? Це для нас дуже багато важить. А для них це не привід зараз псувати відносини з Росією

Під прицілом опинилася портова інфраструктура, адмінбудівлі, які задіяні в обслуговуванні портів. Був серйозно пошкоджений один із зернових терміналів, було знищено 60 тисяч тонн зерна. Також через ворожі обстріли вночі було пошкоджено будівлю консульства КНР. Олександр Мусієнко каже, що ніхто не сказав із китайської сторони, що ціллю було консульство. "І, мабуть, і не скаже. Я б не очікував жодної реакції". На зауваження ведучої Тетяни Малишевої про те, що було також знищено 60 тисяч тонн агропродукції, яка призначалася на відправку у Китай, експерт відповів: "Що таке 60 тисяч тонн для Китаю? Вони ж розуміють, що перебувають у зоні конфлікту, ризику і в зоні бойових дій. А Росія буде шукати 150 виправдань, що вони намагалися поцілити не в дипустанову Китаю. Всі ці спроби зараз залучити Китай через 60 тисяч тонн зерна - це для нас вагома втрата, це для нас дуже багато важить. А для них це не привід для того, щоби зараз псувати відносини з Росією. Вони все прекрасно розуміють і ми пояснюємо, як можемо. Просто реакція Китаю на сьогодні така, яка вона є". Олександр Мусієнко впевнений, що Китаю на сьогодні послаблення Росії в тому вигляді, в якому воно є, вигідно. "Той стан, який є, їм також вигідний. Чим довше Росія у війні, тим більше вона послаблюється, тим зростає її залежність від Китаю. Тому нам не варто очікувати на якість рішучі дії з боку Китаю щодо ситуації, яка трапилася в Одесі". 

Ще потрібне ППО

Але для того, аби захистити південь України, Одесу та Миколаїв, потрібні потужні системи ППО. А це Patriot та SAMP/T, каже експерт і додає: "Нам їх треба більше. На сьогодні ми маємо три батареї. Нам треба хоча б 7-10 таких на початках". Вони є в США, Німеччині, Нідерландах має їх і Саудівська Аравія. Каже, "їх треба знімати із бойового чергування, постачати нам, а не всі хочуть це робити швидко. Ми отримуємо IRIS-T і NASAMS". 

Щодо того, чи можна якимось чином збивати літаки, які несуть ракети Х-22 та Х-29, Олександр Мусієнко каже, що можна знищувати їх на аеродромах. Чим? "Це можуть бути ракети оперативно-тактичного рівня на відстань у 2-2,5 тисячі км. І нам треба працювати над цим."