Потрібна ешелонована система ППО малого, середнього та великого радіусу дії ― Євлаш

Потрібна ешелонована система ППО малого, середнього та великого радіусу дії ― Євлаш

Про наслідки ранкових ракетно-дронових ударів 11 квітня у спеціальному коментарі для Українського Радіо розповів  речник Повітряних сил ЗСУ, майор Ілля Євлаш. "Нам потрібна багатоешелонована система протиповітряної оборони малого, середнього та великого радіусу дії, в тому числі й винищувальна авіація. А це величезна кількість засобів ППО, оскільки територія України досить велика і потребує різних систем, у кожної з яких буде своя задача", ― наголосив Ілля Євлаш.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

 

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш. Фото: MEDIA Center UA

 

Що відомо на цей момент?

Цієї ночі ми бачили черговий прояв російської агресії ― комбіновану атаку, під час якої ворог застосовував свої стратегічні бомбардувальники. 9 Ту-95МС злетіли цієї ночі з аеродрому "Оленья" Мурманської області РФ, після чого з району Саратовської області з пускових рубежів ворог запустив 20 ракет типу Х-101, Х-55, з яких нам вдалося знищити 16 крилатих ракет засобами зенітних підрозділів Повітряних сил. Цієї ночі ворог також застосував 6 гіперзвукових ракет Х-47 "Кинджал". На жаль, із цією зброєю досить складно боротися, вона дуже швидка і потужна. Там потрібно більше систем ППО, які зможуть ефективно завдавати ударів та відбивати повітряний напад противника. Ворог також застосував 4 керовані авіаційні ракети Х-59, які також були збиті засобами зенітно-ракетних військ. 2 ракети із 4 нам вдалося вразити. Поряд із цим ворог застосував 40 безпілотних літальних апаратів, нам далося ліквідувати 39 за допомогою мобільних вогневих груп. Ще кілька безпілотників вдалося приземлити за допомогою підрозділів РЕБ. Під час цієї масованої комбінованої атаки, коли росіяни застосували десятки ракет та десятки безпілотників, ще 12 зенітних керованих ракет С-300 та С-400 ворог підступно випустив по нашому Харкову, намагаючись вразити і житлові райони. Тобто росіяни продовжують тактику терору. Загалом ворог намагався атакувати об’єкти нашої енергетичної інфраструктури та бити просто по цивільних об’єктах.

Чи можна спрогнозувати, на скільки у ворога вистачить запасів для ударів такої щільності?

Про це варто запитати наших колег із Головного управління розвідки. Раніше один із представників ГУР, генерал Скібіцький повідомляв, що Росія має в резерві ще 950 ракет. За даними київського науково-дослідного експертного центру, який безпосередньо вивчає уламки запущених ракет, усі ці ракети переважно 2023-24 років випуску, тобто з конвеєра вони одразу ж запускаються. Єдине питання тут ― наскільки ефективно будуть працювати санкції та наскільки швидко ворог зможе поповнювати досить тонкі мікросхеми, плати, напівпровідники та виготовляти ці ракети.

Що можна сказати про темпи надходження західної допомоги?

Це питання до наших колег, які займаються безпосередньо переговорами з міжнародними партнерами. Ми застосовуємо всі наявні сили й засоби, які вдається отримати. Водночас наші військовослужбовці проходять підготовку одразу тут, обмінюються досвідом на різних системах протиповітряної оборони.

При застосовуванні ворогом такої тактики атак чого нам більше потрібно ― РЕБ, Patriot чи F-16?

Нам потрібна багатоешелонована система протиповітряної оборони малого, середнього та великого радіусу дії, в тому числі й винищувальна авіація. А це величезна кількість засобів ППО, оскільки територія України досить велика і потребує різних систем, у кожної з яких буде своя задача. Зокрема й F-16 допоможуть нам боротися з керованими і крилатими ракетами та безпілотними літальними апаратами типу "Шахед".