Як Росія вчиняє культурний геноцид в Україні — дослідження Інституту масової інформації

Як Росія вчиняє культурний геноцид в Україні — дослідження Інституту масової інформації

Росія розробила і налагодила чотири схеми "денацифікації" освіти на окупованих територіях України. Це встановив Інститут масової інформації. На реалізацію таких схем виділяють кошти із російського держбюджету. Це "вербування" російських педагогів; "перепідготовка" та "підвищення кваліфікації" колаборантів; відправка до України завербованих студентів, зокрема російських педагогічних факультетів, у рамках "гуманітарних місій" Кремля; а також терор проти українських педагогів. Більше про це в ефірі Радіо Культура розповіла медіаекспертка Інституту масової інформації, дослідниця пропаганди Альона Нестеренко. Вона констатувала: Росія чинить заздалегідь спланований культурний геноцид на окупованих територіях України.

 

0:00 0:00
10
1x

Окупант біля входу до школи в окупованому Маріуполі, 1 вересня 2022 року. Фото: Вікторія Рощина, "Новини Донбасу"

Чотири схеми "денацифікації" освіти

"Ці всі схеми ми назвали "культурним геноцидом" саме тому, що за рахунок впровадження всіх цих чотирьох схем Росія діє не тільки на стирання ідентичності українців, знищення української нації. Це є спланованим і фінансованим Російською Федерацією культурним геноцидом. Перша схема — це вербування російських педагогів, щоб вони працювали на тимчасово окупованих територіях. Друга схема — гуманітарні місії й студзагони. Росія дуже часто використовує брехливий наратив про те, що вони сюди відправляють своїх вчителів, тому що наші українські вчителі нібито не справляються і нібито аж така унікальна і з високими стандартами є російська освіта. Але педагогам, яких відправляють за схемою "вербування", підвищують кваліфікацію вже у процесі роботи або у форматі так званих "гуманітарних місій" відправляють студентів. Третя схема — це "перепідготовка" і "підвищення кваліфікації" колаборантів. І четверта схема — це терор проти українських освітян, оскільки різні види воєнних злочинів, зокрема катування, погрози зґвалтуванням, навіть вбивства — це все здійснює Російська Федерація, російська армія та афілійовані збройні групи для того, щоб тиснути на українських освітян, щоб або їх ліквідувати, або схилити їх до співпраці", — зазначає Альона Нестеренко.

"Завезеним російським учителям платять, як топовим російським пропагандистам"

Це спланована державна політика Російської Федерації, спрямована на знищення на окупованих територіях не лише української освіти, а й ідентичності, наголошує дослідниця пропаганди. "Ми акцентуємо на тому, що це все сплановано і це історія, яка фінансується, аби довести, що це культурний геноцид. Росіяни заздалегідь готують списки людей, які проукраїнськи налаштовані, зокрема вчителів, для того, щоб потім їх тероризувати й схиляти до співпраці", — каже вона. Щодо фінансування, то, як встановив Інститут масової інформації, російським вчителям платять еквівалентно, як топовим російським пропагандистам. "Це теж фінансується за рахунок російського держбюджету, зокрема за рахунок податків росіян. Це дуже великі суми, але на це Росія, дійсно, грошей не шкодує. Тому що для того, щоб знищити українську націю, і це говорили неодноразово російські пропагандисти, що треба необов'язково ліквідувати всіх — треба ліквідувати свідоме доросле населення, а дітей виховати "в русском духе", — коментує Нестеренко.


Альона Нестеренко. Фото: Інститут масової інформації

Як вербують російських учителів

"Наказу міністра просвіти Російської Федерації Сергія Кравцова немає в публічному доступі, але ми знайшли докази, які просочилися, зокрема, в регіональні російські інформаційні ресурси, де описували схему вербування російських вчителів. Є свідчення російських педагогів, що від Міністерства просвіти спускається певний наказ — знайдіть викладачів, які готові їхати на тимчасово окуповані території. Він цей наказ спускає вже на регіональні Міністерства чи Департаменти освіти РФ. Далі це все вже спускається безпосередньо до навчальних закладів, і керівники питають у свого колективу, хто готовий і на яких умовах поїхати. Таким чином набирають і російських педагогів. Але ми встановили також, що певні російські тренери так само погоджуються на те, щоб проводити майстер-класи на окупованих територіях. Це все дуже добре оплачується. Тобто за тиждень можна заробити дві місячні зарплати, які отримує середньостатистичний російський викладач. Крім шалених зарплат, російським учителям покривають витрати на проживання", — розповідає медіаекспертка Інституту масової інформації.

Терор проти українських освітян

Терор проти українських освітян — це теж окрема схема, тому що бачимо і спланованість, і системність. Цей терор так само фінансується, і попередньо складаються списки українських освітян, яких знають. За словами Нестеренко, "є свідчення родин українських освітян, яких закатували, про те, що російські окупанти шукали на тимчасово окупованих територіях одразу після окупації саме цих людей. Тобто вони знали, кого вони шукають". "Це не тільки тому, що це цивільні українці. Українські освітяни піддаються безлічі воєнних злочинів з боку російської армії та афілійованих збройних груп. Це і катування, і вбивства, і сексуальне насильство, тяжкі тілесні і психічні ушкодження. І це все робиться для того, щоб схилити до співпраці або ліквідувати", — зауважує вона. "Ми вважаємо, що це культурний геноцид, тому що є спланованість та системність. Крім того, якщо дивимося на фази цієї конвенції, то перша фаза передбачає руйнування національної моделі пригнобленої групи групою-агресором. І друга фаза — це нав'язування національної моделі гнобителя. Те, що ми і спостерігаємо зараз на тимчасово окупованих територіях, включно зі сферою освіти", — резюмує Альона Нестеренко.