Є загроза поширення всіх відомих патогенів — епідеміологиня про наслідки підриву Каховської ГЕС

Є загроза поширення всіх відомих патогенів — епідеміологиня про наслідки підриву Каховської ГЕС

Є загроза поширення всіх відомих патогенів. Про це попередила в ефірі Українського Радіо завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету Наталія Виноград, оцінюючи епідеміологічні наслідки підриву російськими окупантами Каховської ГЕС. "Незрозуміло що і звідки переміщується водою — чи є фекальні маси, які йдуть зі зруйнованих каналізацій, чи надвірні туалети, чи ферми?" — каже експертка. І додає: у воді повно щурів, мишей. Загалом внаслідок цієї катастрофи роботи вистачить всім: і медикам, і ветеринарам, і екологам, констатує Наталія Виноград.

0:00 0:00
10
1x

Люди на човнах пересуваються Херсоном, який затопило після підриву Каховської ГЕС. Фото: Суспільне Одеса

Є загроза поширення всіх відомих патогенів

За словами головного державного санітарного лікаря України Ігор Кузіна, наразі існує висока ймовірність зараження гострими кишковими інфекціями на підтоплених територіях. Мова йде про дизентерію, можливі випадки холери і про загальну рамку гострих кишкових інфекцій, зокрема стафілококових інфекцій. На думку Наталії Виноград, сьогодні ми маємо ситуацію, якій немає рівних у світі, а відтак велику кількість патогенів. "Десь є досить серйозні повені, але не тоді, коли в річці при тому повно вибухонебезпечних предметів, а ще зверху летять "Шахеди" і теж нищать людей. Україні треба готуватися треба до посилення протиепідемічних заходів зараз, на гострому періоді, коли греблю зруйнували, адже вода відступить, але проблеми ні. Просто вони будуть інші. Тому треба готуватися до реагування на цілу низку біологічних загроз, які будуть пов'язані з цією нештатною ситуацією, яку за міжнародною класифікацією визначають як поєднану. Тобто в ній є не тільки біологічні патогенні агенти, а багато уражальних чинників. Незрозуміло що і звідки переміщується водою — чи є фекальні маси, які йдуть зі зруйнованих каналізацій, чи надвірні туалети, чи ферми, де теж цього вистачало? Тобто всі відомі патогени, і не лише кишкової групи, будуть тут присутні", — пояснює епідеміологиня.

Лептоспіроз та правець

Водночас Виноград застерігає: "лептоспіроз та правець — можуть стати проблемою. Оскільки у воді та мулі повно скла, можливі травми, механічні мацерації, рани, а це вхідні ворота для правця. Втім багато людей старшого віку — нещеплені, хоча кожні 10 років треба робити щеплення проти правця. Лептоспіроз — це особливо небезпечна, тяжка полісистемна інфекція, яка має високу летальність. А у воді повно щурів, мишей", — каже вона.

"Максимально захищайтесь від комарів"

"Тож нам, по-перше, загрожує кишкова група, зокрема віруси та бактерії. По-друге, буде респіраторка, адже ми тільки вийшли з ковіду. І людям загрожує переохолодження через надмір води довкола. Зараз є стрес, а відтак знижена реактивність. І мене турбує в період ризику група природно осередкових інфекцій. Тож треба боятись комарів, захищатися максимально від них, бо це осередки арбовірусних інфекцій. Тобто роботи вистачить всім: і медикам, і ветеринарам, і екологам. Бо нам, щоб закрити систему протиепідемічного захисту населення, треба залучати декілька служб", — радить експертка.

Усі країни Чорного моря є в зоні ризику

На думку експертки РНБО з біобезпеки, всі країни Чорного моря будуть під ризиком занесення до них великих проблем, починаючи від мінно-вибухових приладів і включаючи збудники інфекцій. "Все залежить від того, який буде час на поширення цих збудників і їх виду. Крім того, на підтоплених територіях, було багато підприємств і відстійників для використаних промислових вод. Тож хімія ще серйозно дасть про себе знати. І вже зараз ми бачимо мор риби", — каже Наталія Виноград.

"Стежимо за руками"

"Якщо є підозра, що харчі побували у воді внаслідок повені, їх не можна споживати. Якщо термічно їх можна обробити і є на це умови, тоді повинні бути дотримані регламенти оброблення залежно від того, який це вид продуктів. Бажано використовувати те, що було закрито в банках щільно, куди нічого не потрапило. Перед тим варто помити банку, обтерти її дезінфектантом. І обробити собі руки перед тим, як взяти будь-який продукт, бо руки — це чинник передачі інфекції. Тому насамперед стежимо за руками і використовуємо тільки ті продукти, в які не потрапила вода. Водночас продукти, в які потрапила вода, відставляємо і не рухаємо зараз", — наголошує експертка.

Останні новини
До трьох голодоморів ХХ століття в Україні голоду не було — Кабачій
До трьох голодоморів ХХ століття в Україні голоду не було — Кабачій
Висвітлення Чорнобильської трагедії, правда про Голодомор та політична агітація з парламенту: історія Українського Радіо у 80-90-х
Висвітлення Чорнобильської трагедії, правда про Голодомор та політична агітація з парламенту: історія Українського Радіо у 80-90-х
Олег Скрипка на Радіо Промінь ексклюзивно представив два релізи
Олег Скрипка на Радіо Промінь ексклюзивно представив два релізи
Клименко: "Бюджет більше тиловий, ніж військовий"
Клименко: "Бюджет більше тиловий, ніж військовий"
Радіодиктант, "Колос" та "Від суботи до суботи": культові програми Українського Радіо
Радіодиктант, "Колос" та "Від суботи до суботи": культові програми Українського Радіо
Новини по темі
Відхід з Урожайного і Кринок, наступ на Харківщині та вихід на Костянтинівку: Гетьман про ситуацію на фронті
"Навіть теоретично Київське водосховище не може затопити столицю" — Вишневський
Україна збільшила цього року експорт зерна до 7 млн тонн на місяць — Козаченко
Зовсім скоро рій із 20 FPV-дронів автоматично знищуватиме цілі окупантів — Храпчинський
Експерт Риженко про 100-метровий український корвет "Гетьман Іван Мазепа"