Російська церква, спортсмени і журналісти — Данілов назвав, де шукають російську агентуру та шпигунів

Російська церква, спортсмени і журналісти — Данілов назвав, де шукають російську агентуру та шпигунів

Аналітики Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень на початку весни, стверджували, що Росія залучила проти України різні складові гібридних воєн — завербовані чиновники, мережі спецагентів і таємні психологічні операції, диверсії, розвідувальна діяльність, контррозвідка, шпигунські зустрічі на курортах, вербування ядерників, церкви і спортклуби. У цьому контексті наприкінці травня Федеральне відомство із захисту Конституції (контррозвідка) зафіксувало зростання в Німеччині активності російської пропаганди та агентів, а також загрозу диверсій. Наскільки активно зараз працює агентура серед політиків, посадовців країн Європи, та чи вдається Україні нейтралізувати цей вплив і розсекретити шпигунів в ефірі Українського Радіо розповів Секретар РНБО Олексій Данілов.

0:00 0:00
10
1x

Олексій Данілов. Фото: Офіс Президента 

Російська церква, спортсмени і журналісти  

"Я хочу сказати, що останнім часом відбувається дуже багато процесів. В цій царині все більше і більше країн знаходять на своїй території так званих "агентів впливу", прямих шпигунів, які працювали на Російську Федерацію. Якщо проаналізувати те, що було, умовно, рік, два чи три роки в минулому і те, що відбувається зараз, — то це шалені зрушення в цій царині. Останнім часом я дякую Службі безпеки України, військовій контррозвідці, контррозвідці, які на території України всі більше і більше знаходять тих людей, які свого часу були завербовані Росією, виконували ті чи інші завдання, і ми майже кожного дня маємо звіт голови Служби безпеки генерала Малюка з тими результатами, які має наша Служба безпеки України", — зазначає Олексій Данілов. 

Що стосується інших країн, то, за його словами, "впровадження російської мови та просування так званого "російського світу" відбувається під прикриттям безпосередньо російських спецслужб. 

"Це вплив. Російська церква взагалі окрема розмова. Вони  працюють на російське ФСБ. Де у них там той бог, якщо їх церковники кажуть, що треба йти і вбивати дітей, людей. Ніде в заповідях божих не знайдете таких речей, але ті люди, які вважають, що вони мають відношення до церкви, дають прямі вказівки. Це церква так званого Московського Патріархату, яка до церкви не має жодного відношення. Це і спортсмени та всі інші інституції. Деякі журналісти не гребуть отримувати гроші з рук російської агентури для того, щоб ті чи інші наративи у світ закидувати відносно тої брехні, яку вони розповсюджують відносно нашої країни. Саме за цими напрямками зараз відпрацьовуємо і ми, і країни-партнери", — повідомляє Данілов.

"Російську агентуру викорінюють і в Україні, і в країнах-партнерах шаленими темпами" 

Що стосується конкретних прізвищ шпигунів та агентів російського впливу в Україні, то за словами Олексія Данілова вони відомі: "в нас немає жодного дня, щоб Василь Малюк не звітував перед президентом. Мало хто знає, що президент щодня збирає представників сектора безпеки та оборони, і всі мають доповідати про той стан справ, який є на сьогодні. В іноземних країнах зараз так само активізувалася ця робота. Вони розуміють, які загрози є. Ви бачите, скільки дипломатів і інших росіян роблять персонами нон ґрата в тих чи інших країнах. Не все є публічне, але повірте, така робота зараз активізувалася, і вона йде шаленими темпами у майже усіх демократичних країнах. Вони їх відсилають на російські болота і забороняють в’їзд на свої території. Це відбувається майже кожного дня. Але не завжди публічно", — резюмував Секретар РНБО.