Ніякої втоми Заходу від України немає — Данілов

Ніякої втоми Заходу від України немає — Данілов

Ніякої втоми Заходу від України немає, наголосив сьогодні, 16 лютого в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар РНБО України Олексій Данілов. Він прокоментував підписану двосторонню безпекову угоду між Німеччиною та Україною.  Президент Володимир Зеленський під час візиту до Німеччини 16 лютого підписав з канцлером Олафом Шольцом двосторонній договір щодо співпраці у сфері безпеки.

0:00 0:00
10
1x

Президент України Володимир Зеленський підписав з канцлером Німеччини Олафом Шольцом Угоду про співробітництво у сфері безпеки, 16 лютого 2024 рік. Фото: Офіс президента України

Німеччина – велика і технологічна країна, яка змінила свою точку зору, за що ми їм щиро вдячні, констатував Олексій Данілов. "Ми пам'ятаємо, що було на початку повномасштабного вторгнення, збройної агресії, якою тоді була допомога, якою була обережність у передачі сучасної німецької зброї. Зараз радикально все це змінилося. Ми вдячні німецькій стороні за те, що вона допомагає нам, щоби ми здобули свою перемогу", – зауважив секретар Ради національної безпеки та оборони України.  

"Що стосується документів про гарантії безпеки, про які було домовлено президентом Зеленським під час Вільнюського саміту (74-й саміт НАТО, який відбувся з 11 до 12 липня минулого року в столиці Литви – ред.)… Зараз поступово відпрацьовується з кожною країною окремий документ. Ми дуже раді, що друга країна саме Німеччина – потужна промислова держава, яка допоможе забезпечити певні елементи, які дуже необхідні нам. І цей процес триватиме. Це тільки початок. Кількість країн найближчим часом буде зростати. Їх стає все більше і більше. І росіяни мають знати, що ми не є самотніми у цьому світі, на нашому боці увесь цивілізований світ. І це буде сформована антипутінська коаліція, яка допоможе нам. Ніякої втоми від України немає, і допомога була, є і буде", – наголошує Олексій Данілов.

Він також повідомив, що президент України Володимир Зеленський візьме участь у Мюнхенській конференцій, де відбудуться зустрічі з представниками США та інших держав.

Немає опису.

Олексій Данілов. Фото: РНБО

КОНТЕКСТ

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Німеччини 16 лютого підписав з канцлером Олафом Шольцом двосторонній договір щодо співпраці у сфері безпеки.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента України. Документ укладений у межах Спільної декларації, яку схвалили Україна та члени "Групи семи" у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Договір діє протягом десяти років з моменту підписання та закріплює конкретні компоненти безпекових зобов'язань, які Німеччина надала Україні. Зокрема, визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці:

►військової;

►політичної;

►фінансової;

►гуманітарної.

"В угоді зафіксовано, що у 2024 році Німеччина надасть військову допомогу Україні на загальну суму понад 7 мільярдів євро, що значно посилить Українську армію. ФРН продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії документа", – повідомили в Офісі президента України.

Відповідно до документа, Німеччина працюватиме над підтримкою санкційного тиску на Росію та боротьбою з ухиленням від санкцій, доки триватиме війна й не буде відновлено територіальної цілісності України.

Німеччина продовжуватиме роботу в Коаліції про створення трибуналу щодо злочину агресії проти України для забезпечення ефективної відповідальності.

ФРН підтвердила готовність спільно з партнерами у Європейському союзі та "Групі семи" використовувати законні шляхи, щоб спрямовувати доходи від російських активів на підтримку України.

Німеччина стала другою державою, що підписала двосторонню безпекову угоду з Україною. Першою є Велика Британія. Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали угоду 12 січня 2024 року. Документ, що має назву "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії", підписали лідери двох держав після переговорів у Києві.

Завтра, 17 лютого Зеленський виступить на Мюнхенській безпековій конференції та проведе низку двосторонніх зустрічей. Зокрема заплановані переговори з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс.