Міни, які дрейфують просторами Херсонщини, більш чутливі до детонації через намокання — експертка

Міни, які дрейфують просторами Херсонщини, більш чутливі до детонації через намокання — експертка

Міністерство оборони України та ДСНС України попереджають про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів у зоні підтоплення Каховської ГЕС. Наразі у воді спостерігається переміщення мін та інших боєприпасів, які опинилися під водою і можуть бути занесені потоками в інші населені пункти. У відомствах наголошують на необхідності бути вкрай обережними і пам'ятати про правила мінної небезпеки. Більше про це в ефірі Українського Радіо розповіла проєктна менеджерка Асоціації саперів України Ірина Кустовська.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: armyinform.com.ua

"Окупанти замінували територію України всім, чим тільки можна"

"Перелік того, чим окупанти мінували територію — це все, що ми тільки можемо уявити. Херсонська область дуже сильно постраждала від фантазії наших ворогів, і там можна знайти практично всі відомі боєприпаси і вибухонебезпечні предмети, які використовуються зараз. Небезпечними можуть бути не тільки міни, а й боєприпаси, патрони, снаряди, гранати, набої — все, що лежало в затоплених окопах, які залишилися на Лівобережжі. І ми не знаємо, як саме воно тепер може спрацювати, але розуміємо, що певні вибухонебезпечні предмети можуть вибухати навіть через те, що їх переносять великі маси води. Зокрема, ті боєприпаси, які є чутливими, стають ще більш небезпечними", — зазначає Ірина Кустовська.

"Якщо міна намокла, це не означає, що вона є безпечною"

Важкі протитранспортні міни будуть не плавати, а, скоріше, замулюватись. Втім вони будуть залишатися небезпечними, наголошує проєктна менеджерка Асоціації саперів України. Деякі технічні характеристики можуть змінюватися в сторону погіршення. Тобто вони можуть бути ще чутливішими або спрацювати не так, як закладалося в них, коли вони розроблювалися або виготовлялися. Тобто не факт, що якщо міна "замокла", то вона перетворилася просто на шмат вибухівки. Крім того, існують вибухонебезпечні предмети, які достатньо легкі, особливо з огляду на великі маси води, які йдуть, і вони можуть плавати на поверхні і переноситися великими масами води.

"Якщо бачите вибухонебезпечний предмет, викликайте ДСНС"

"Якщо людина повертається додому після того, як зійшла вода і бачить вибухонебезпечний предмет, є алгоритм дій, який спрацьовує завжди. Якщо ви бачите якийсь потенційно вибухонебезпечний предмет, то не чіпайте його, не підходьте далі і телефонуйте 101. Це єдиний правильний алгоритм, який рятує життя цивільних", — радить Кустовська.

Коли можна буде розпочати розмінування Херсонщини?

"Немає однозначної відповіді, коли можна буде розпочати розмінування на підконтрольних територіях, коли зійде вода. Це все залежить від безпекової ситуації та наявних ресурсів. Від того, чи ми говоримо про заходи оперативного розмінування, коли до справи долучаються ДСНС та Збройні сили, чи про заходи гуманітарного розмінування, коли цим займаються сертифіковані оператори з гуманітарного розмінування, які потім здають повністю очищену землю від вибухонебезпечних предметів. Навіть початок роботи в цих регіонах може зайняти тривалий час. Крім того, певні території, скоріш за все, будуть потребувати не звичайного, а підводного розмінування. Зокрема, ті території, які залишаться вкриті водою в тому чи іншому обсязі", — пояснює проєктна менеджерка Асоціації саперів України.

Щодо того, хто досліджуватиме, чи лишилася вибухівка на Каховській ГЕС, то, за словами Кустовської, "в нас є державні органи, які займаються оперативним розмінуванням, особливо, якщо ми говоримо про критичну інфраструктуру. Греблю, залишки греблі, мости, водні об'єкти — це все можна віднести до критичної інфраструктури. Тож державні органи, які займаються оперативним розмінуванням саме таких об'єктів, першими будуть досліджувати цю територію".

"Нестача спеціалізованої техніки — не єдина проблема, яка гальмує процес розмінування"

Критичний дефіцит спеціалізованої техніки для розмінування, яка пройшла сертифікацію і є безпечною для оператора цієї техніки, є в усіх звільнених областях, зокрема, це Харківська область, райони Херсонської області, Миколаївська область, наголошує Кустовська. І додає, що гуманітарним розмінуванням мають займатися спеціально сертифіковані організації, які знають, як це робити безпечно. Тому спеціалізовані, сертифіковані машини дійсно дуже потрібні нашій країні для того, щоб пришвидшити процес гуманітарного розмінування, зокрема сільськогосподарських угідь. Наскільки безпечними є саморобні пристрої, ніхто не скаже, адже вони не сертифіковані. І це основна проблема цих апаратів.

"Втім гуманітарне розмінування може тривати достатньо довго, адже подекуди забруднення різними типами вибухонебезпечних предметів є дуже сильне. І не завжди машина — це універсальний метод для того, щоб швидко розмінувати там певну територію. Інколи все ж таки оператори гуманітарного розмінування будуть розміщувати для очищення землі команди, що будуть займатися розмінюванням вручну. А це тривалий процес, який може займати дуже багато часу", — резюмує вона.