18 квартир знищено вщент. Наслідки атаки російських "шахедів" по Одесі

18 квартир знищено вщент. Наслідки атаки російських "шахедів" по Одесі

Кількість жертв удару в ніч на 2 березня російськими дронами "шахед" по Одесі зросла до семи. Зокрема, під завалами знайшли тіла матері й 3-місячної дитини. Про це повідомив о 18-й годині голова Одеської ОВА Олег Кіпер. Розбір завалів триває. Як розповіла журналістка Одеської регіональної редакції Українського Радіо Діана Попкова, внаслідок влучання ударного дрона "шахед" у багатоповерхівку в Одесі майже повністю зруйнований під'їзд будинку, зокрема 18 квартир знищено вщент. Завтра в Одесі та області оголошено жалобу. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Пошукова операція на місці влучання російського дрона "шахед" у багатоповерхівку в Одесі. 2 березня 2024 року. Фото: ДСНС Одещини


"Загалом я телефон не вимикаю. А цього разу вимкнула"

Цієї ночі Сили оборони України змогли збити сім із восьми запущених російськими агресорами безпілотників типу "шахед", а у багатоповерхівку влучив один з дронів, який йшов надзвичайно складним маршрутом. Цей безпілотник маневрував між житловими кварталами. Про це повідомила начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк. Сповіщення про рух дронів на Одесу Повітряні сили оприлюднили за 20 хвилин до першої ночі. І той, хто не почув сигнали повітряної тривоги, вже був у ліжку і вибух застав їх там. Наприклад, це Світлана, мешканка пошкодженого будинку. Ось що розповідає жінка про сьогоднішню ніч: "Я живу в другому під'їзді, на третьому поверсі. Заснула о пів на першу ночі. Тривоги не чула. Загалом я телефон не вимикаю. Я завжди чую тривогу. А цього разу вимкнула, спокійно лягла відпочивати. І тільки почула сильний "хлопок". У мене чоловік підійшов до вікна на кухні й каже, що у нас у перший під'їзд приліт. І все, я почала нервуватися, швиденько вдягатися. Мій чоловік вискочив допомагати людям. Перша допомога була. Потім я вже побачила, що вибігали люди. І вже я зрозуміла, що там є загиблі. Бачила, що виносили покривала великі".

18 квартир знищено вщент

З ночі триває розбір завалів. Робота ускладнюється особливістю пошкодження, тому що є ризик додаткових обвалів. Тому рятувальники максимально обережно працюють. Людей під завалами розшукують, зокрема, за допомогою кінологічної служби. На місці працюють службові собаки. Руйнування — масштабні. Майже повністю зруйнований цілий під'їзд будинку. З них 18 квартир знищено вщент, як сповістила пресслужба Одеської міської ради. І наразі на місці оперативний штаб веде облік домівок, які менше постраждали, але мають пошкодження. Загалом це частина великого спального району міста і повністю цивільна інфраструктура. На цьому наголосив голова Одеси Геннадій Труханов, перебуваючи на місці влучання. І також прокоментував роботу оперативного штабу:

"Поруч немає воєнних об'єктів, ніяких військових локацій. Ворог завдає ударів по густонаселеному спальному районі. Майже в перші хвилини була відкрито оперативний штаб. Ми приймали людей. Ті, хто надавав заявку, щоб їх кудись поселили, ми все це надали. Що стосується зруйнованих квартир, є процедура. На жаль, ми вже маємо досвід, як це робиться. І є у нас люди, майно яких було зруйноване, які вже придбали для себе за державні кошти квартири та вже живуть. Така процедура і буде тут. Зараз ми збираємо дані".

І справді, вже починають потрохи видавати квартири. Перший такий випадок був Одесі у грудні минулого року. Якраз про нього згадував Геннадій Труханов. Поки що людям, які тимчасово потребують прихистку, дають місце у школах, визначають, яка потрібна подальша допомога, опитують, психологи працюють. Також паралельно працюють комунальні служби на інфраструктурних об'єктах. Тому що внаслідок нічної атаки дронів пошкодження отримали інженерні мережі й котельня. Тому поки що прилеглі будинки з мікрорайону залишилися і без опалення, і без електропостачання. Про це повідомили в Одеській міській раді.

 

Світло і тепло повернуть найближчим часом — Кіпер

Найближчим часом мешканцям обіцяють повернути світло і тепло в оселі. Про це сказав голова Одеської військової адміністрації Олег Кіпер на місці влучання дрона:

"Мерія сьогодні розвернула дві школи. В одній школі є вже люди, яким надається допомога. Інша школа — поки що не зверталися. Але я розумію, що всі перебувають у стресовому стані. Зараз психологи працюють. Будемо розуміти, в кого, можливо, є якісь родичі, в кого є можливість, а в кого нема. Будемо давати всю необхідну допомогу. Понад десять будинків відключені від тепла, тому що було пошкоджене теплопостачання. І навіть під цим будинком, в який влучили, є крани, доступи, де сьогодні треба добратися, щоб відремонтувати, перепровірити систему. Думаю, що найближчим часом ми зробимо все, щоб повернути світло, воду, тепло в будівлі, які є поруч".

Завтра в Одесі та області оголошено жалобу

І за фактом цієї нічної дронової атаки по Одесі обласна прокуратура розпочала розслідування. Як повідомила пресслужба відомства, справу кваліфікували за статтею "Порушення законів та звичай війни", адже вцілили у цивільну інфраструктуру, у житловий будинок. І загинули, і отримали поранення цивільні люди. На місці працюють не тільки рятувальники, не тільки комунальні служби, а й волонтерський штаб. Волонтери допомагають рятувальникам на місці розбору завалів та збирають необхідні речі для людей, чиє майно зруйновано. Така практика в Одесі трапляється щоразу, коли, на жаль, такі випадки відбуваються. Люди відгукуються, приносять і теплі речі, і одяг, і товари найпершої потреби, щось поїсти. Словом, всі гуртуються як родина і намагаються пережити цей складний час. І завтра в Одесі та області оголошено жалобу. І хоча це вихідний день, і були заплановані різні розважальні заходи, але всі будуть згадувати загиблих.


КОНТЕКСТ

Сьогодні 2 березня було зафіксовано перший випадок, коли внаслідок атаки російського дрона було зруйновано цілий під’їзд багатоквартирного житлового будинку. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, коментуючи атаку по Одесі. За його словами, слідчо-оперативна група працює одразу після цього прильоту. 

"Україна атакується щодня, Одеса щодня перебуває під атаками. Сьогодні ми бачимо, як своїм терором, своїми атаками агресор намагається знищити не тільки наше сьогодення, але, вбиваючи наших дітей, знищити наше майбутнє", – зазначив Андрій Костін. Генпрокурор також закликав партнерів надати Україні достатню кількість зброї, аби захистити небо та цивільних громадян.