Чи може український суддя мати іноземний паспорт ― коментує голова Верховного Суду

Чи може український суддя мати іноземний паспорт ― коментує голова Верховного Суду

Драматична історія розгортається навколо судді Верховного Суду України, очільника Касаційного господарського суду, заступника голови Верховного Суду Богдана Львова. 15 вересня журналісти проєкту "Схеми" Радіо Свобода видали розслідування, що містить копії документів, які засвідчують: в українського судді є російський паспорт і податковий номер РФ. Чи може суддя, який імовірно має не тільки українське громадянство, бути суддею в Україні ― в ефірі Українського радіо це питання прокоментував Всеволод Князєв, голова Верховного Суду.

0:00 0:00
10
1x

Чому Богдан Львов продовжує залишатися суддею Верховного Суду

"Відповідно до положень Конституції України, якщо суддя набуває громадянство іншої держави, то припиняються його повноваження судді. Ми всі бачили розслідування проєкту "Схеми", з якого випливає, що Богдан Львов ймовірно є громадянином РФ, причому протягом тривалого періоду. Якщо цю інформацію буде офіційно підтверджено відповідними органами, то такий суддя має бути звільнений з посади".

Як це має відбутися

"На сьогодні я звернувся до Служби безпеки України, для того щоб вони провели відповідну перевірку фактів, викладених у журналістському розслідуванні, повідомили про це Верховний Суд і надали мені офіційну інформацію, чи має суддя Богдан Львов громадянство Російської Федерації.

Подальші дії не дуже чітко прописані в законі. Є точка зору, що відрахування судді має зробити Вища рада правосуддя, тобто звільнити його з посади. Але на сьогодні Вища рада правосуддя ще не створена, лише відбувається її створення, працює тільки Етична рада. Друга точка зору ― за наявності підтвердження іноземного громадянства голова Верховного Суду має відрахувати такого суддю зі штату. Оскільки не було таких прецедентів у практиці України, то на завтра заплановане засідання Вищої ради правосуддя, в якому я братиму участь. Ми будемо обговорювати це питання і вирішувати, яким має бути механізм звільнення судді у разі підтвердження у нього російського громадянства".

Чи етично було з боку Богдана Львова зібрати засідання Касаційного господарського суду і запропонувати підлеглим винести йому вотум довіри або недовіри

"Як суддя, я утримаюсь від коментарів, було це етично чи ні. Я можу розмірковувати з точки зору, законно чи незаконно. Закон прямо визначає порядок скликання таких зборів. Це має бути ініціативна група суддів Касаційного господарського суду, які збирають підписи. Третина суддів має поставити підписи під зверненням про скликання таких зборів. Сьогодні не відбулося засідання, оскільки судді вирішили, що проведення зборів у такий спосіб буде незаконним, адже суперечить процедурі, передбаченій законом. Мені відомо, що на сьогодні кілька суддів Касаційного господарського суду організували процедуру збору підписів під вотумом недовіри голові. Якщо набереться третина голосів, відбудеться засідання Касаційного суду, на якому таємним голосуванням буде вирішуватися питання про довіру або недовіру голові Касаційного господарського суду. Якщо проголосують недовіру, це означатиме звільнення судді з посади голови суду".

Нагадаємо, що судді Касаційного господарського суду 19 вересня проголосували проти зупинення автоматизованого розподілу справ на суддю Львова Богдана Юрійовича. Тобто він буде і далі отримувати справи до розгляду. Водночас голова Верховного суду зупинив доступ Львова до державної таємниці.

Як працюватиме суддя Львов, якщо до нього надійде справа, в якій потрібно мати доступ до державної таємниці?

"На час проведення відповідної перевірки інформації, оприлюдненої у ЗМІ, я ухвалив рішення про зупинення доступу Богдана Львова до державної таємниці. Це означає, що справи, де потрібен доступ до державної таємниці, на цього суддю розподілятися не будуть. Ці справи вестимуть інші судді".

Про візит на Миколаївщину та зустріч із суддями Верховного Суду, які захищають Україну на фронті

"На сьогодні четверо суддів Верховного Суду зі зброєю в руках боронять нашу країну, ще приблизно 15 представників апарату, а загалом близько 300 представників судової системи зараз мобілізовані. Ми дуже пишаємося нашими колегами. Суддя Володимир Бевзенко ― один із героїв, ми з ним зустрічалися. Я дуже пишаюся, що маю честь бути знайомим із ним, він з першого дня війни взяв до рук зброю і на сьогодні перебуває на найважчому напрямку ― це Киселівка, на межі з Чорнобаївкою. Щодня ризикує своїм життям і жене загарбників з нашої землі. Я дуже вдячним за це йому і всім нашим захисникам. Ми зустрілися, я висловив йому слова вдячності, ми привезли певну допомогу підрозділу, зокрема найсучасніший квадрокоптер".

Чи варто провести додаткову спеціальну перевірку українських суддів на предмет наявності у них іноземного громадянства

"Мене дивує інформація про те, що хтось із суддів може мати громадянство РФ. Бо та перевірка, яку проводили під час призначення на посади, була дуже ретельною, я відчув це на собі. Аналізувалося все, починаючи від навчання у школі. Мені важко уявити, що суддя міг отримати позитивні висновки, маючи громадянство іншої держави. Але для цього є компетентні органи, СБУ, які мають перевірити ці обставини і надати нам відповідну інформацію. Я дуже сумніваюся, що такі факти можуть носити масовий характер. Але якщо такі випадки є і вони відомі правоохоронним органам чи громадськості, то це має бути ретельно перевірено. Верховний Суд і я особисто засуджуємо колаборацію у будь-якому прояві. Перевірити всіх суддів ― думаю, Служба безпеки має таке завдання. Вони не повинні це афішувати, але відповідну роботу мають проводити, для того щоб у будь-якому державному органі, зокрема й у Верховному Суді, не працювали люди, які мають громадянство іншої країни, тим більше країни-агресорки. Гадаю, така перевірка має проводитися на постійній основі".

Фото: Верховний Суд