"Російські ППО не вміють знищувати сучасну зброю, бо вони хоч і модернізовані, але радянські ", — Коваленко

"Російські ППО не вміють знищувати сучасну зброю, бо вони хоч і модернізовані, але радянські ", — Коваленко

"Вибухи на військовому аеродромі Саки біля селища Новофедорівка в окупованому Криму влаштували українські спецпризначенці. Це може свідчити про початок нової фази війни, зокрема про її різку ескалацію. Це демонструє здатність українських сил завдавати ударів набагато глибше в тил росіян, ніж вважалося раніше". Про це пише "The Washington Post". Що буде після вибухів у Криму? Якою буде реакція Росії? У якому стані ППО Росії та що означають для неї отримання Україною протилокаційних ракет AGM-88 HARM? Про це детальніше розповів слухачам Українського радіо координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

0:00 0:00
10
1x

Як відреагували на вибухи в Криму в РФ та в якому стані ППО Росії

"В Росії вже відбувається паніка. Вони не знають, як виправдовуватися. Якщо вони визнають, що це були ЗСУ, що це був ракетний удар, то як тоді пояснити всім відсутність реакції на ці удари своєї могутньої ППО? Тієї ППО, яку рекламували десятки років. Тієї, що не має аналогів у світі. Бо багато хто купував саме їхню ППО зі світових країн: Туреччина, Китай, Греція.  Замовляли С-300, С-400, Панцир С-1. Тут йде мова про мільярди доларів. Виходить, що вони були витрачені на недостатньо ефективну оборону, і тактико-технічні характеристики російської зброї не відповідають дійсності. Ці країни мають на озброєнні багато різних варіантів російської ППО.  

Знищення аеродрому є великою перемогою у тактичному і стратегічному сенсі. Бо цей аеродром використовувався для нанесення ударів по ЗСУ, а також для проведення авіаційної розвідки Су-24МР в Херсонській і Запорізькій областях. Тому знищення аеродрому буде нести і зменшення кількості ударів по позиціям ЗСУ за рахунок зменшення російської авіації і розвідінформації Су-24МР".

Антон Геращенко вже заявив, посилаючись на дані розвідки, що загинуло в Саках на аеродромі 60 пілотів і 100 техніків, які перебували там. І ці втрати можна порівняти зі знищенням крейсера "Москва". 

"Ми маємо велику кількість прикладів, коли їхня ППО не відпрацьовує на 100%. Наприклад ракетний крейсер "Москва". Це була мобільна морська ППО, яка повинна була захищати увесь Чорноморський флот РФ саме від тієї зброї, яка знищила ракетний крейсер. Ми маємо острів Зміїний, на якому розташували ешелоновану систему ППО. Це все також було знищено. "Василь Бєх", на судні якого було розміщено потужну систему ППО. "Вишки Бойка" знаходилися в зоні дії їхньої ППО. Так само було знищено десантний корабель "Саратов" і пошкоджено ще два десантні кораблі нашою ракетою "Точка-У". Хоча біля цих кораблів і було створено ешелоновану ППО. В Херсонській області, особливо на лівому березі біля Антонівського мосту, росіяни розташували свою ППО. Коли ЗСУ було нанесено удари по мостам, то вона взагалі не спрацювала. Уся ППО РФ — модернізована, але радянських часів. Коли ви виробляєте якусь нову систему ППО, ви повинні проводити її випробування. А якщо ви проводите випробування, то треба знищувати якісь повітряні об'єкти, треба знищувати ракети. А які у них є ракети, крім радянських? Вони не знають насправді, як діє їхня ППО проти західної зброї, проти сучасної зброї, яку виробляють країни, які були колись у складі Радянського Союзу. Наша зброя, наприклад, Р-360, яка знищила крейсер "Москву" — це сучасна українська ракета, проти якої їхня система ППО була жалюгідною. 

Чи варто нам боятися помсти 

"Вони нам вже продемонстрували весь потенціал, який у них був. Хіба що не використовували ядерну зброю. Вони можуть помститися нам саме ракетними ударами по цивільних об'єктах, по мирних містах. Тому повітряну тривогу не треба ігнорувати. Але для того, щоб здійснити масований обстріл, рашистам потрібно звести докупи ці всі ракети, які будуть використовувати по території України, бо це для них є дуже дефіцитний на зараз матеріал. Це може бути зроблено через деякий час. Окупанти зроблять більш-менш масований ракетний обстріл, щоб назвати це якимось "судним днем"".

Що дасть обмеження руху по знищеному Каховському мосту

"Росіяни зараз обмежені логістичним постачанням. Особливо на правий берег Херсонської області, де вони накопичили певну кількість озброєння і підрозділів. Вони намагатимуться зробити контрнаступ. Але зараз для рашистів ситуація досить патова: вони не мають на сьогодні ефективної системи управління та системи забезпечення своїх основних підрозділів. Тому про який наступ може йти мова? Вони розпочнуть якісь маневри для того, щоб відволікати нашу увагу якомога довше, блокувати контрнаступальні дії ЗСУ. Але ресурсу надовго їм на це не вистачить". 

Що для нас означають надання протиракетних радарних систем AGM-88 HARM

"Вони використовуються на літаках. Але є дуже перспективні і ефективні модифікації, які на сьогодні не використовуються навіть в армії США: ті, що знищують об'єкти на відстані до 300 км. Вони використовувались у війнах в Лівії та Іраку. Ця ракета може використовуватися як на авіаційному носієві, так і на сухопутній установці. Свого часу Ізраїль саме так і робив. AGM-88 HARM дозволяють знищувати високочастотні системи ППО і зенітно-ракетні комплекси С-300 або С-400. Надання нам ракет AGM-88 HARM значно підвищує ефективність нашої авіації проти російської ППО".  

В ОП заявили, що бажано закінчити активну фазу війну до кінця року. Які перспективи втілення заяви? 

"Російські окупанти після того, як втримають оборону Херсонщини спробують здійснювати наступальні дії на правому березі області, або змушені будуть тікати на лівий берег. І спробують закріпитися саме там. Щодо ситуації на Донбаському плацдармі: ефективний контрнаступ може відбуватися у Харківській області, північному, північно-східному напрямках, а  також в районі Ізюму. Паралельно будуть відбуватися контрнаступальні дії на Донецькому напрямку, вирішальні контраступальні дії після звільнення правого берега Херсонської області та контраступальні дії в Запорізькій області. Через Запорізьку область буде звільнено лівобережну частину Херсонської області. Таким чином буде зруйновано усю цю систему втримування окупованих територій. Вихід до кордону з окупованим Кримом надасть нам можливість ставити повноцінні ультиматуми РФ. А також здійснювати стрімкі наступальні та контраступальні дії на Донецькому напрямку. Тому що значна частина наших підрозділів звільниться з інших напрямків і зможе зосередитися на звільненні Донбасу." 

Фото: соцмережі