Український "план Маршалла": чи вдасться залучити іноземців для відновлення України? Розповідає експерт Офісу реформ Кабміну

Український "план Маршалла": чи вдасться залучити іноземців для відновлення України? Розповідає експерт Офісу реформ Кабміну

Український аналог "плану Маршалла" готовий до першої публічної презентації. Велику програму не лише відбудови, а й загальної трансформації України та її економіки український уряд представить у швейцарському Лугано 4-5 липня. Експерт Офісу реформ Кабінету Міністрів України Максим Гардус в ефірі Українського радіо прокоментував, наскільки привабливою є Україна для іноземних інвесторів.

0:00 0:00
10
1x

Про грантову допомогу та інвестиції

Пріоритетом України є заміна кредитної допомоги на грантову, тобто безповоротну допомогу. Тому що у нас зараз є досить суттєвим зовнішній борг. Вочевидь, для післявоєнної країни його збільшення є небажаним сценарієм. Крім того, приклади успішних трансформації після великих катастроф чи воєн, які ми маємо у минулому, побудовані саме на безповоротній допомозі. І тому цей пріоритет чітко визначений у першій частині плану відновлення України. 

Щодо інвестицій у плані відновлення, велика увага приділена тому, щоб покращити наш інвестиційний клімат за допомогою багатьох інструментів, зокрема шляхом створення інструментів дерегуляції, покращення податкового навантаження тощо. Ми сподіваємося, що післявоєнна Україна стане дуже привабливою для іноземних інвесторів, насамперед європейських.

Наскільки повоєнна Україна буде привабливою для іноземних інвесторів 

Ми бачимо багато прикладів успішної післявоєнної трансформації, зокрема це Федеративна Республіка Німеччина і Південна Корея. Справа в тому, що післявоєнна Україна приваблива для інвесторів з багатьох причин. По-перше, це географічне розташування. У постковідному світі багато хто задумався над наближенням ланцюжків поставок до споживчих ринків, бо виявилося, що коли ввесь світ споживає все, що зроблено в Південно-Східній Азії і один контейнеровоз може перекрити Суецький канал і все завмерло, це не вигідно. Тому ми сподіваємося, що багато виробничих підприємств можуть бути перенесені в Україну. Тут для цього гарні умови. У нас розвинений логістичний зв’язок з Європою, є виробничі бази та кваліфікований персонал. 

Крім того, з розвитком відновлювальної енергетики і нової промисловості все більшим викликом стає пошук нових корисних копалин та рідкоземельних металів. Україна дуже багата на поклади деяких з них, і в цьому плані ми є альтернативою деяким країнам Південно-Східної Азії, з якими не в усіх країн Заходу добрі стосунки. Тож це буде час можливостей, і я думаю, що це буде раціональне рішення будувати бізнес в Україні після війни.

Кому українська делегація презентуватиме власний план відновлення країни

На зустрічі будуть представники від 40 держав та 20 міжнародних організацій. Крім того, там буде керівництво Європейського Союзу, на яке ми покладаємо основні надії та сподіваємось щодо фінансування плану відновлення. Тобто всі основні потенційні донори фонду відновлення України будуть присутні на цій конференції.

Основні засади плану відновлення України

Головна тема — презентація плану відновлення України. Це документ, в якому понад 120 сторінок в останньому варіанті. Щодо головних його принципів, то відбудова буде відбуватися у двох напрямах: параметричний, тобто по галузях і регіональний. Дуже багато країн висловили обіцянки, що вони будуть допомагати у відбудові окремих регіонів, наприклад, Данія — Миколаїв, а Балтійські країни — Бучу та Ірпінь тощо. Потім будуть розбирати візію плану, етапи, часові межі етапів, а також обговорюватимуться напрацювання по конкретних галузях — гуманітарній та економічній галузях, фінансові параметри плану, логістичний напрям, енергетичний напрям тощо. Потім буде велика дискусія щодо інституційного оформлення процесу відновлення. Тобто це фонд відновлення, його архітектура, наповнення, персонал тощо. І судячи з попередньої інформації, ця панель викличе велику увагу до України.

Фото: Reutеrs

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Цифровізація вражає, дерегуляція малоамбітна. Вишлінський про урядовий план дій-2024
"Маємо допомагати собі самостійно" — оглядач про забезпечення фронту боєприпасами, дронами
Довіра між владою і бізнесом до війни була критичною. Нині це питання виживання країни — Забловський
"Україна для нього дуже важлива". Польський журналіст — чого очікувати від Туска?
Має бути компроміс під патронатом Брюсселя. Посол Польщі про розблокування руху вантажівок на кордоні